Geçtiğimiz gün çevre konusu üzerinden kendisini eleştiren AKP İl Başkanı Muzafer Kutlu`ya Belediye Meclis Toplantısı`nda cevap veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “AKP sayın İl Başkanı döktürmüş. Burada bir konuyu düzeltmem lazım. Bu metni kim yazıyorsa, kendimi yazıyor yoksa yazdırıyor mu bilmiyorum ama açıklamada yanlış anlamalara sebebiyet verecek konular var. AKP sayın İl Başkanının açıklamasında `Atikhisar Barajı`na 750 metre mesafedeki maden sahası Ülgür Gökhan tarafından işletilmeye devam ediliyor` ibaresi var. Buradan ne anlarsınız. Burada bir maden ocağı mı var anlaşılır değil mi? Benim maden ocağım yok. Maden saham yok. Böyle bir ruhsatım yok ve böyle bir aramam yok. Bahsedilen yer Çanakkale Belediyesi`nin kist ocağıdır. Yollar çamur olmasın diye asfaltlama yapmadan önce geçici olarak bazı yerleri çamurdan kurtarmak için kist alırız oradan. Burası ruhsatlı ocaktır. Burada kimyasal kullanılmaz. Sadece kepçelerle alınır ve Çanakkale`nin çeşitli yerlerinde kullanılır. Çanakkale Belediyesi`ne ait ruhsatlı bir alandır. Hiçbir yere zararı yoktur. Dolayısıyla bu yanlışlığı düzeltelim ve bu saha kist sahasıdır. Bu bakımdan bilmeden bir takım şeyleri söylemek bir il başkanına yakışmaz diye düşünüyorum. Sayın il başkanı bir de `Gökhan tarafından işletilen o maden sahasına çöplerin döküldüğü basında yer aldı` diyor. Maden sahasına nasıl çöp dökülür. Bizim çöp deponi alanımız var. Dolayısıyla böyle yakışık almayan, insanları kandırmaya ve yanlış bilgilendirmeye yönelik konularda sanki bir siyaset yapıyormuş gibi ve sanki bir şey bulmuş gibi bunları anlatmak bence yanlış” dedi.
“Kazdağları üzerinden siyaset yapmıyorum”
Kazdağları üzerinden siyaset yaptığına ilişkin eleştirilere de cevap veren Başkan Gökhan; “Kazdağları üzerinden siyaset yapmıyorum. Ben, Kazdağları üzerinden gerçekleri anlatmaya çalışıyorum. Siyaseti yapmama gerek yok. Çünkü, Çanakkale halkı gerekli siyaseti yapıyor. Çanakkale Fen Lisesi öğrencileri bile anlamış işin rehavetini. Ve somut olarak da siyanür konusunda gerçekleri ortaya koyuyorlar. En azından bu çocuklara karşı ayıp olmasın” diye konuştu.
Atık Su Arıtma Tesisi`nde sona doğru
Atık Su Arıtma Tesisi`nde sona yaklaştıklarını kaydeden Başkan Gökhan şu şekilde konuştu: “Kısmet olursa, 15 Şubat gibi marşına basılacak. Yani ilk su alınmaya başlanacak. 2002 yılında Belediye Başkanı olduğum günden beri Atık Su Arıtma Tesisi projesinin yapımı ile uğraşıyorum. Bunu yapma zorunda olan kurum mevcut iktidar partisinin emrindeki kurumdur. Eğer bunlar bunu beceremiyorsa, bunun faturası bana çıkmamalı. Ben görevi yaptım. Kredisi aldık ve ihalesini yaptık. Ve inşallah bitiriyoruz. Tabiyatıyla sadece Çanakkale`de derin deşarj yapılmıyor. Derin deşarj da bir arıtma yöntemi olarak kullanılmıştır Çanakkale`de. Ama Türkiye`de hala daha özellikle Karadeniz de ve özellikle iktidar partisi belediyelerinde kullanılmaya devam etmektedir. Çanakkale bu konuda gerekli çabayı göstermiştir ve bu sıkıntıda kurtulacaktır.”
“Kazdağları`nın fotoğraflarını sergileyeceğiz”
Altın arama çalışmaları ve termik santrallerin bulunduğu alanların havadan fotoğraflandığını ifade eden Başkan Gökhan; “Kazdağlarıyla ilgili bir mücadelenin içerisinde yer aldık. Özellikle CHP`liler bu mücadelenin içerisinde aktif bir şekilde yer alıyorlar. Kazdağları`nın havadan fotoğraflarını çektik. Hem Kazdağları, hem ormanlar, hem altın madeni arama alanları hem de termik santrallerin bulunduğu alanlarla ilgili bir çok görsel elde ettik. Ve şu anda bir sergi hazırlığındayız. Çekilen fotoğrafları açacağımız sergide sergileyeceğiz” diye konuştu.
Gökhan`dan kartpostal eleştirilerine yanıt
Başkan Gölkhan, ayrıca Çanakkalelilerin yılbaşını tebrik etmek için üzerinde Kazdağları fotoğraflarının bulunduğu kartpostalların eleştiri konusu edilmesiyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Gökhan; “Bu arada yılbaşında hemşerilerimizin, Kazdağları`nın güzelliklerini yansıtan bir kartpostal göndererek yeni yıllarını kutladım. Bu eleştiri konusu olmuş. Olabilir. Bizim yaptığımız bir bilinçlendirme çalışması olduğu için bunun mazur görülmesi gerekir diye düşünüyorum. Elbetteki, biz de ağaçların kesilmesini istemeyiz. Ama 40 bin kart için kaç ağaç kesilir bilemem ama herhalde altın arama çalışmaları için yapılacak tahribatın binde biri bile değildir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan`a gönderme
Atikhisar Barajı`nı tehdit ettiği gerekçesiyle Çanakkale Belediyesi olarak Kirazlı Köyü`ndeki ÇED`e dava açtıklarını anımsatan Başkan Gökhan; “Çanakkale İdare Mahkemesi, Kazdağlarıyla ilgili Çed raporlarına karşı yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kirazlı Köyü`ndeki ÇED de Atikhisar Barajı`nı tehdit ettiği gerekçesiyle Çanakkale Belediyesi olarak biz de dava açtık. Bizim dava açtığımız konuda da Çanakkale İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu süreci izliyoruz. Koza şirketinin izni sayın Başbakan tarafından iptal edildi. Bunu da umarım sayın Başbakan çevre bilinciyle yapmıştır. İnşallah Çanakkale`dekilerle de sayın Başbakan ilgilenir ve arama ruhsatlarını da iptal eder. Bunu temenni ediyorum” dedi.
Öğrencilerden büyüklerine siyanür dersi
Çanakkale Fen Lisesi öğrencileri, siyanürle ilgili yaptığı deney ile büyüklerine adeta ders verdi. Fen Lisesi öğrencilerinin yapmış olduğu siyanürle ilgili çalışmayı meclis üyeleriyle paylaşan Başkan Gökhan; “Çanakkale Fen Lisesi öğrencilerinin siyanürle ilgili bir çalışması var. Öğrenciler, bu çalışmada iki tane saksıya bitki dikmişler. Saksının bir tanesini normal su dökmüşler. Diğer saksıyı da siyanür olan su ile sulamışlar. Bu bitkilere 3 gün süreyle su vermişler. Çalışmanın sonuç bölümü var. Sonuçta, normal su ile sulanan bitki büyümüş ve yeşermiş. Siyanürlü su ile sulanan da güdük kalmış. Bu öğrencilerin bir okul ödevidir. Fen Lisesi öğrencileri tarafından yapılmış bir deneydir. Ve sonuçta da öğrenciler, büyüklerine ders veriyor. Yani böyle yaparsanız durum budur diyorlar” şeklinde konuştu. Başkan Gökhan, konuşmasının ardından yeni yıl pastasını mecliste bulunan grup başkan vekilleriyle birlikte kesti.