havadurum

Gökçeada için ne yaptınız?

TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü ve Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği Gökçeada ile ilgili sorularını meclis başkanlık divanına verdi. Soydan, Gökçeada AKP iktidarı dönemindeki sosyal ve ekonomik anlamda gelişim ile madencilik faaliyetlerinı sordu.

899
CHP Çankakale Milletvekili Serdar Soydan, Gökçeada`nın ekonomik, sosyal gelişimi ile Ada`daki madencilik faaliyetleri konusundaki sorularının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi. “Çanakkale İlimiz sınırları içinde yer alan ve 22 Eylül 1923`te Lozan Antlaşmasıyla Türkiye Cumhuriyetine bağlanan Gökçeada, 285,5 kilometrekare yüzölçümüne, 95 kilometrelik kıyı şeridi uzunluğuna sahiptir” diyen Soydan, “Yerleşik nüfusu bugün için 8 bin 210 dur. Yaz aylarında turizm mevsiminde de 20.000-25.000`lere ulaşan bir nüfusa sahiptir. Ada`da yaklaşık bin 500 hektar ekilebilir arazi, bin 900 hektar bağlık, 4 bin hektar mera, 8 bin hektar ormanlık arazi bulunmaktadır” şeklinde konuştu
 
 
“Ada yaşamı zordur”
Soydan, Gökçeada`da yaşayan vatandaşlardın sadece ekonomik ve sosyal sıkıntılarının olmadığını, Ada`da ayaşamanın psikolojik sıkıntılar yaşadıklarını da ifade etti. Soydan, “Adada yaşamanın ayrı bir kültürü gerektirdiği düşünülürse, buradaki insanlarımız, sadece bu nedenden dolayı bile çok özel sıkıntılar yaşamaktadır; çünkü adada yaşamak ayrı psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Ülkemizin stratejik öneme sahip iki adasından birisi olan Gökçeada da ekonomik ve sosyal gelişmenin sağlanması adada yaşayan vatandaşlarımız kadar tüm ülkemizde yaşayan vatandaşlarımız için önem taşımaktadır” dedi.
 
“10 yılda ne yaptınız?”
Soydan, “Bu doğrultuda; 10 yıllık iktidarınız döneminde Gökçeada da yaşayan vatandaşlarımızın ekonomik ve sosyal gelişimlerinin sağlanması amacıyla neler yapılmıştır, yapılanların yeterli olduğunu düşünüyor musunuz, bundan sonra Gökçeada ve adada yaşayan vatandaşlarımız için neler yapmayı düşünüyorsunuz? Gökçeada’nın ülkemizin ve dünyanın cazibe merkezi haline gelmesi için orta ve uzun vadeli projeleriniz nelerdir? Maden şirketlerinin araştırma faaliyetleri içerisinde olan eşsiz bir doğa ve coğrafyaya sahip stratejik ada ilçemiz olan Gökçeada’da maden şirketlerinin maden arama ve işletme faaliyetlerinde bulunmasına izin verecek misiniz?” dedi.
Paylaş