havadurum

Girişimci kadın kooperatifleri istihdama katkı sağlıyor

516
Çanakkale girişimci kadın kooperatifi üyeleri Aynalı Çarşıda işlettikleri dükkânda el emeği ürünleri, vatandaşların beğenisine sunuyor. İstihdama katkı sağlayan proje kapsamında üretilen eşyalar büyük beğeni topluyor. Gazetemize konuşan Çanakkale girişimci kadın kooperatifi Üyelerinden İlkay Güvenç; "Amacımız kadın istihdamı sağlamak. Biz Türkiye`nin ilk kadın kooperatiflerindeniz. Biz sesimizi duyurmak istiyoruz, neler yaptığımızı duyurmak istiyoruz."dedi. Pandemi de kiralarını ödemek için birikimlerini kullandıklarını ve bu konuda sorun yaşadıklarını belirtti. Üyelerinin iş gözü ile değil de hobi gözü ile baktıklarını az da olsa bu işten kazançlarının olduğunu ve Türkiye dışında kendilerini tanıtmak istediklerini belirtti.
"Amacımız; kadın istihdamı sağlamak"
Üyeler esnaflığı öğrenmek için çarşıda işlettikleri dükkânda sırayla satış yapıyorlar. Müşterilerinin devamlı olduğunu ve el emeğine değer verdiklerini belirten İlkay Güvenç; " Sekiz tane ortağımız var ben yönetimdeyim zaten burada kadınlar kursta yaptıkları ürünleri satıyorlar festivallere gidiyoruz orada satıyoruz. Haftanın bir günü de burada sırayla esnaflığı öğrenelim diye kendi ürünlerimizi satmak için dükkân da duruyoruz. Bu dükkân bir proje sonrasında kuruldu belediye destekliydi 2011 yılında burayı açtık o zaman belediye bizi destekledi ücretsiz olarak bizlere verdi. İlerleyen zamanda para kazanmaya başlayınca biz de kendi kiramızı kendimiz öderiz dedik, şu an içinde kiramızı ödemeye devam ediyoruz. Belediyeden çıktı vâkıfa geçti o şekilde devam ediyoruz. Birçok insanın katılımıyla olan proje en son yedi kişi ile yoluna devam ediyor zaman içinde kişiler değişti. Amacımız kadın istihdamı sağlamak. Evde yaptıkları ürünleri burada satsınlar gelsinler paralarını kazansınlar. Bura da kazandığımız para ile ev geçindirmiyoruz ama akmasa da damlıyor bir işe yarıyor. Bizim müşterilerimiz biraz daha farklı, yaptığımız ürünün ikincisi yok, el emeği olduğu için biraz daha fiyatları farklı oluyor. El emeğine değer veren, bilen müşterilerimiz var "dedi.
"Şu an ki hedefimiz kapanmamak"
Seslerini Türkiye geneline ve dışına duyurmak isteyen Güvenç; "Pandemide kapanmak zorunda kaldık, kiramız bir yandan işledi. Birikimimiz gitti, bu durum kişileri çok etkilemedi, kurumu etkiledi biraz. Kiramız gecikti biraz, çünkü biz aidat ödüyoruz. Satış olmayınca aidat ödeyemedik onun dışında bir sorun yaşamadık. Şu an turların olmamasına rağmen işlerimiz iyi normalde biz sezona mart ayı gibi başlardık. Aşılar olunca, yurt dışından gelen insanlar da oldu. Çok eski müşterilerimiz var, ufak bir hediye alıp tekrar gelenler de var. Ayrıca sipariş verip de beğendiği bir ürünü tekrardan almak isteyen müşterilerimiz de var. İnternet sitemiz yok maalesef çünkü yaş seviyemiz biraz büyük olduğu için kullanımda, uygulama da sorun çektik. Ortaklarımıza da bunu aşılayamadık. Bu durum için ilgilenmesi gereken sosyal medya uzmanı gerekiyor. Biz burada sırayla haftanın bir günü çalışıyoruz ama onun dışında evdeyiz, ev işleri ile uğraşıyoruz. Hepimiz burada olsak çeviririz belki yapabiliriz. Şu an ki hedefimiz kapanmamak. Biz Türkiye`nin ilk kadın kooperatiflerindeniz. Biz sesimizi duyurmak istiyoruz, neler yaptığımızı duyurmak istiyoruz. Genelde kadın kooperatifi gıda üzerine, hediyelik eşya, tekstil veya seramik çok fazla yok çok nadir. Türkiye dışına da açılmak istiyoruz ama dediğim gibi olmuyor. Üyelerimiz ya ev hanımı ya da emekli hobi gözü ile bakıyor. Ortak ürün yapalım, pazarlayalım diyoruz her elin yaptığı da bir olmuyor. Daha çok iş gözü ile değil, hobi gözü ile bakıyorlar bu yüzden olmuyor. Biraz çoğalabilsek çok güzel olacak. Bazıları emekli oluyor bazılarının tayini çıkıyor. Seramiklerimiz var, baskılarımız var onlarda Truva desenleri var, pazen, elbise, ebru, takı,keçe,ahşap,örgü bebek gibi el emeği ürünler yapıyoruz. Desenler daha çok geleneksel motifler içeriyor."
(Gülperi Çalışkan) 

Paylaş