havadurum

Gider "Yeşiliyle nefes alan bir kent yaratacağız"

941

 Cumhur İttifakı’nın AKP Çanakkale Belediye Başkan adayı Ayhan Gider, 31 Mart yerel seçimlerinde Belediye Başkanı olması durumunda hayata geçireceği projelerini kamuoyuna tanıttı. Gider’in İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde düzenlenen proje tanıtım toplantısına;  AKP Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız, MHP İl Başkanvekili Mustafa Kutlu, AKP Merkezi İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, MHP Merkez İlçe Başkanı Mesut Ergin,  AKP ve MHP il ve ilçe teşkilatları, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ilçe ve belde belediye başkanları ile adayları, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, konuşmalarla devam etti. MHP İl Başkanvekili Kutlu ve AKP Milletvekili İskenderoğlu tarafından yapılan konuşmaların ardından AKP Milletvekili Turan konuşma yaptı. Turan konuşmasında; “Çanakkale’de öyle bir yönetim olsun ki öyle bir yerel ve genel bir uyum olsun ki dosta düşmana yerel hizmet nasıl olurmuş göstermek istiyoruz. 1 Nisan’da belediyeyi alamazsak herkes aynaya baksın, sorumluyu görsün. Bu mesele Ayhan Gider meselesi değil, bu mesele Çanakkale’nin tekrar tarihi ile barışma meselesidir. 1 Nisan günü zafere çalışanlar ulaşacak” dedi. Turan’ın konuşmasının ardından Gider’in projeleri slayt gösterisi ile sunuldu. Son olarak kürsüye davet edilen Gider, projelerini sırasıyla tanıtarak kamuoyuyla paylaştı.   AKP Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider; “Bu ittifak masa başında nereden kaç oy alırız diye kurulmuş bir ittifak değil. Nerede, kimi Belediye Başkanı, nerede kimi Milletvekili yaparız diye kurulmuş bir ittifak hiç değil. Bu ittifak, milletin içerisinden çıkmış bir ittifaktır. Bu ittifak, milletin talimatıyla kurulmuş bir ittifaktır. Milletimiz, bu görevi iki evladına, Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeliye vermiştir. Bugün bu salonda görüyoruz ki, bu ittifak boşuna kurulmamış” dedi.  

“Seçim boyunca özgürlüğü anlatacağız”

Seçim boyunca özgürlüğü anlatacaklarını belirten Gider; “Önümüzde bir belediye başkanlığı seçimi var, ben de Belediye Başkan adayıyım. Çanakkale Belediye Başkan adayı olarak ben size cennet vadedemem. Ama özgürlük de vadedemem. Bu ikisi de haddi ve hakkı değildir. Bunları vadetmek için aynı zamanda şunları da söylemek gerekir; ‘Benim öyle bir makamım, öyle bir görevim var ki, istersem bunları geri alıyorum’ diyebilmek gerekir ki, asla ve kata hiçbir devlet görevlisinin, hiçbir yerel yöneticinin insanların özgürlüğünü kısıtlamak gibi hakkı ve haddi olamaz. Dolayısıyla biz de seçim boyunca özgürlük anlatacağız. Ama hangi özgürlüğü biliyor musunuz? Evinden çıkan küçük bir çocuğun parkta oynama hakkının, oradaki bir ticari işletmeye kiraya verilerek elinden alınan özgürlüğünü anlatacağız. İnsanların evinden çıkıp, yürüyerek, bisikletle, arabasıyla işyerine gidebilecekken, atık parselleri birleştirerek bina yapıp, hatta yolları daraltıp insanların özgürlüğünü elinden alanları konuşacağız. Yaptıklarımızı anlatacağız, yapacaklarımızı anlatacağız” dedi.
 
“En büyük problem otopark”
Çanakkale’nin en büyük probleminin otopark problemi olduğunu ifade eden Gider; “Öyle farklı bir seçim ki, ikimizde 15 senedir Çanakkale sahnesindeyiz. Hem Ülgür başkan, hem ben. Biz, yapacaklarımızı söylerken, yaptıklarımızdan da referans vereceğiz. Diyeceğiz ki; ‘Bunları yaptık, bunların ışığında da bunları yapacağız’ diyeceğiz. O yüzden diyorum ki, projeler yarışsın. Yapacaklarımızı konuşalım. Eğer bizim ağzımızdan mevcut başkan veya herhangi bir parti hakkında kişisel bir şey duyarsanız lütfen beni uyarın. Kimsenin kişiliğiyle derdimiz yok. Herkes kendi hayatını yaşasın. Ancak Çanakkalelilerden aldığı yetkiyi bazen kötüye, bazen de yoka kullanıyorlarsa bunun hesabını sormak da bizim boynumuzun borcudur. 130 bin nüfuslu bir şehirde yaşıyoruz, milyon değil. 130 bin nüfuslu bir şehirde bir adamın eline verseniz deseniz ki ‘10 senede şu trafiği tıka’, beceremez. Sırf işi bu olsa beceremez. Deseniz ki, sokakları yürünmez hale getir. Allah muhafaza gece yangın çıksa, itfaiye giremeyecek sokaklar olsun, beceremez. Bunun için mühendis olmaya gerek yok. Bunun için belli bir eğitime gerek yok. İsterseniz yapamazsınız. Ama bugün biz neyi konuşuyoruz? En büyük problem otopark problemi. En büyük problem trafik problemini konuşuyoruz. Ne yazık değil mi? 2019 yılında bir Belediye Başkanı adayı olarak ben bu seçimde operanın koltuk sayısını tartışmak isterdim. Deseydik ki; ‘Çok küçük daha büyüğünü yapacağız.’ Ama kürsüye çıkıyorum, video hazırlıyorum, proje hazırlıyorum, diyorum ki; ‘Otopark yapacağız.’ Hangi devirde yaşıyoruz? Bu belediyenin görevi zaten. Her bina yapandan otopark parası alıyorsunuz. Nerede bu otoparklar? İnsanlara Sarıçay kenarını gösteriyorsunuz. Bir de üstenci bakışla, şu lafı etme; ‘Aslında otopark problemi yok ama araba kullanmayı bilmiyorlar.’  Dediğin şuysa, ‘bunlar köyden gelmeden önce burası çok rahattı.’ Doğru söylüyorsun. Ama geldik artık. Yapacak hiçbir şey yok, geldik artık. Eskiden kolaydı. 15-20 aile. Onların arabaları var. Biz de onlara bakıyorduk. Bütün yollar sizindi. Ama artık geldik, o arabalara bineceğiz, o evlerde oturacağız, bu kenti yönetenler de bizi rahat ettirecek. Çanakkale’de trafik probleminin en büyük sebebi otopark sıkıntısı. En büyük yolun yüzde 50’si kullanılıyor. Çünkü diğer yüzde 50’si otopark. Bazılarının yüzde 60’ı bazılarının yüzde 100’ü otopark. Siz, otopark problemini çözerek ekonomik bir iş yaparsınız aslında. Otopark yapmak, yol yapmaktan ucuzdur. Bu kadar mı hesap kitap bilmiyorsunuz? Yollardan önce otoparkları yapın. Ama bunun için bir şey lazım. Bunun için yokluk görmüş olmak lazım. Bunun için bu milletin derdiyle dertlenen bir kafa lazım” dedi.
 
“Nefes alanları, kordon ve yürüyüş yolu, meydan düzenlemesi, Sarıçay düzenlemesi” 
Konuşmasının ardından, sırasıyla projelerini anlatan Gider; “Nefes alanları, kordon ve yürüyüş yolu, meydan düzenlemesi, Sarıçay düzenlemesi,  Kültür donatıları gibi başlıklardaki projelerini aktardı. Gider; “Şehir içi toplu taşıma ağı, 26 kilometreden 46 kilometreye çıkarılacak. Araç sayısı yeterli hale getirilip sefer sayı ve güzergâhları tümden revize edilecek. 2 bin araçlık kapalı otoparkıyla, pazar esnasında küçük çocukların emanet edilebileceği kreşiyle, esnafın çalışabileceği ofislerle birlikte modern bir pazar alanı inşa edilecek. En uzun parçası 1.3 kilometre olan kordon, askeri hastaneden Kepez’e kadar olacak şekilde 6,5 kilometreye çıkarılacak. Eski adliye binası yıkılarak, Çimenlik Kalesi ile birleştirilecek, Sarıçay’ın iki yakası bir köprüyle birleştirilecek ve tüm kordon boyunca, yürüyüş ve bisiklet yolları yapılacak, yeşil alanla bezenecek ve şehir denizle kesintisiz olarak kavuşacak” dedi.
 
“5 bin araçlık kapalı otopark”
Sarıçay’ın düzenlenerek 5 bin araçlık otoparkın hizmete sokulacağını belirten Gider; “Şehrin ortasında düzensiz ve mezbelelik görünümündeki Sarıçay, etrafında oluşturulacak yeşil alanla birlikte devasa bir park ve yaşam alanına dönüştürülecek. Çanakkale’ de bugün itibariyle yaklaşık 30 bin araç için 500 araçlık otopark bulunuyor. İlk bir yıl içerisinde 10 adet 300’er araçlık kapalı otoparklar yapılacak. Kapalı pazar yerinin üst katında yapılacak 2000 araçlık kapalı park yeriyle toplamda 5000 araçlık otopark şehrimizin hizmetine sunulacak. Çanakkale halkına pozitif ayrımcılık yaparak yıllık abonman bedeli 100 TL olarak belirlendi. Kurulacak web tabanlı sistemle otoparklarda önceden rezervasyon yaptırılabilecek. Böylece evden çıkarken gideceğiniz yer belli olacak. Gereksiz yere şehirde sekiz tur atıp yer arayarak trafiği tıkamayacak ve egzoz gazı salınımıyla havamız kirlenmeyecek” dedi.
 
“İmar planı ve yeşil alanlar”
Yeşil alan, bisiklet yolu, düğün salonu, kültür merkezi alanlarını hayata geçireceklerini ifade den Gider; “Çanakkale’deki toplam yeşil alanı 1.080.000 metrekareye çıkarılacak. Kişi başına düşen yeşil alanı yaklaşık 2 metrekareden 10 metrekareye çıkarılacak. Yatay şehirleşmeden taviz verilmeyecek. Kent merkezinde imar artışı asla yapılmayacak. Yaşanabilir yeşil alanlar, spor alanları ve çocuk parklarının bol olduğu şehirleşme Çanakkale’ye kazandırılacak.  Mevcut 2 kilometrelik bisiklet yolu dünya standartlarında 30 kilometreye çıkarılacak. Her mahalleye yapılacak açık ve kapalı düğün salonları Çanakkalelilerin hizmetine sunulacak. Kira bedelleri belediye tarafından en ucuz tarifeye göre belirlenecek olan açık ve kapalı salonlar sadece düğün, nişan değil; her türlü sosyal etkinliğe ev sahipliği yapacak” dedi.
 
“Halk Bahçeci ve meydan projesi”
Halk bahçesinin büyütülmesi ve meydan projesinin detaylarını anlatan Gider; “Türkiye’nin en batısı birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Çanakkale’de düzgün bir şehir meydanı yok. Eski fen lisesinin pansiyonundan başlayarak birçok işlevsiz binayı kaldırarak iskeleye kadar diğer taraftan halk bahçesiyle birleşen bir kent meydanı yapılacak. Sosyal etkinliklerin yapılabileceği, konser, miting, toplanma ve düzenleme alanı olacak bir meydan planlanıyor. Eski hastanenin ve ek binaların olduğu bölge, karayolları şantiyesi, tarım müdürlüğünün olduğu saha tamamen şehre kazandırılacak. Bu alan içerisindeki okullar da entegre olacak. Çocuklar, kültür temalı parklarda gönlünce koşup oynayabilecek. Gençlerin bu bölgeye yapılacak kültür ve sanat merkezinden doyasıya faydalanacağı yaklaşık 70 bin metrekare Çanakkalelerin kültür ve sanatına hizmet edecek” dedi.
 
“Engelli bakım evi, kültür donatıları, hayvan misafirhanesi ve otelleri, savaş müzesi…”
Son olarak; ‘Engelli bakım evi, kültür donatıları, hayvan misafirhanesi ve otelleri, savaş müzesi…’ projelerini tanıtan Gider; “Kurumsal olarak engelli kardeşlerimiz için sosyal etkinlik, sağlık ve dinlenme merkezleri açılacak. Modern yaşamın, kültürel temel taşı olan tiyatro şehre kazandırılacak. Büyük gösterimlerin de yapılabileceği içerisinde orkestra çukurunun da olacağı operaya uygun bir tiyatro salonu ve daha küçük grup ve gösterimlere açık, ikinci bir tiyatro salonu şehre kazandırılacak.  Yeniden imar edilecek, her türlü sağlık hizmetinin verilebildiği, geniş ve hayvan dostlarımızın ve çocuklarımızın hoşça vakit geçirebileceği, bakım ve sağlık hizmetleri yapıldıktan sonra sahiplendirme hizmetlerinin yapıldığı, sahiplenme sonrası takiplerinin de yapılacağı bir hayvan misafirhanesi yapılacak. Evlerini hayvan dostlarımızla paylaşan Çanakkalelilerin, can dostlarını emanet ederek rahatça il dışına çıkabilecekleri hayvan oteli ve misafirhanesi de faaliyete geçirilecek. Doğu ve Batı’nın en önemli savaşlarının yaşandığı kentimizde; Çanakkale 1915, Troia ve Granikos savaşlarının yaşandığı bu topraklarda halkımıza ve yerli yabancı turistlere dünya standartlarında bir savaş müzesi yapılacak. Dünyadaki emsalleriyle yarışacak müze, Sarıçay kenarında, DSİ alanında kordon projesiyle entegre olacak şekilde yapılacak” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş