Gider "Yemyeşil ve mutlu bir Çanakkale hayal ediyorum"

994

 AKP önceki dönem Milletvekili Ayhan Gider, Genel Merkez tarafından Çanakkale Belediye Başkan adayı olarak açıklandı. Aday adaylığı başvurusu bulunmamasına rağmen, aday olarak gösterilen Gider, gazetemiz Çanakkale OLAY’ı ziyaret etti. Gazetemiz sahibi Aynur Ganiler’in sorularını yanıtlayan Gider, adaylık sürecini, Çanakkale’nin sorunlarını ve çözüm önerilerini, nasıl bir Çanakkale hayal ettiğini anlattı. Aday adayı olmamasına rağmen AKP Genel Merkezi ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdiri ile Çanakkale Belediye Başkan adayı olduğunu ifade eden Gider; “Çanakkale Belediye Başkanı olarak yeni bir görevde insanlarla birlikte olacağım ve bu yolda birlikte yürümeyi hedefliyorum” dedi. Nasıl bir Belediye Başkanı olacaksınız? Sorusuna yanıt veren Gider; “Buranın bir felsefesi vardır, buranın bir dünya görüşü vardır. Biz, bununla uyumlu bir şekilde, Çanakkalelilerle birlikte yürümeye talibiz. Biz, belediye mekanizmasını yöneteceğiz. Çanakkalelileri yönetmeyeceğiz. Çanakkalelilerle birlikte burayı yöneteceğiz” dedi. Çanakkale’nin sorunlarını dile getiren Gider, sorunların en başında trafik sorununun geldiğini belirterek; “Trafiğin ana sebeplerinden birincisi imar yoğunluğu. 10 yıl önce bir sokakta kaç kişi yaşıyordu, şu anda kaç kişi yaşıyor. Bu kadar kişi artışını karşılayacak bir yol yapıldı mı? Hayır” dedi. İskelenin acilen şehir dışına taşınması gerektiğini ancak gündemden düştüğünü belirten Gider; “Ben, Karabiga’dan Küçükkuyu’ya kadar onlarca yeni iskelemizin küçüklü büyüklü olması gerektiğine inanıyorum. Boğaz ulaşımı olmasa da turizm için kullanırsınız” dedi. Çanakkale’nin büyük bir imar sorunu ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Gider, sorunların yetkili birimlerle kavga ederek çözülemeyeceğini ifade ederek; “Bu işleri kavga ederek, her gün problem çıkartarak yapamazsınız. Uyumla yapabilirsiniz” dedi. Nasıl bir Çanakkale hayal ediyorsunuz? Sorusuna yanıt veren Belediye Başkan adayı Gider; “Yeşil ve yürüyerek yaşanabilen bir Çanakkale hayal ediyorum. Yaşanabilir bir Çanakkale yaratmamız çok çok kolay bir şey. Yeşil alanları parkları ve meydanları genişleteceğiz. Nefes alanları açacağız. Biz, belediyeye geçmiş ve geçecek olan hiçbir yeri, ‘bunu kat karşılığı verelim’ demeyeceğiz. ‘Güzel bir yer bulduk vatandaş nefes alsın’ diyeceğiz” dedi.

 
“Bugüne kadar bana ‘yeter’ denilen bir görevim olmadı”
Adaylığı ile ilgili konuşan Gider; “Aday adayı değildim ama adayım.  Genel Merkezimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından böyle takdir edildi. Bizde, bugüne kadar verilen hiçbir kamu görevinden kaçmak diye bir şey söz konusu olamaz. Benim Milletvekilliğini bırakma sebebim de daha genç arkadaşlara yol açmaktı.  Ondan önceki görevlerimin tamamını ben kendi isteğimle bıraktım. Bugüne kadar bana ‘yeter’ denilen bir görevim olmadı. Genel olarak da hayata bakışım budur. Bana kimse yeter demesin. Ben yettiği günü bilip kendim bırakayım. hayat dinamik bir yapı ve devam ediyor, değişim devam ediyor. Hiçbirimiz 10 yıl önceki baktığımız fotoğraflarda değiliz. Gelişerek devam ediyoruz. Genç ve dinamik insanların önünü tıkamamak lazım. Bu anlamda bugüne kadar ki görevlerimde bu bilinçle yer aldım. İnşallah bugün de Çanakkale Belediye Başkanı olarak yeni bir görevde insanlarla birlikte olacağım ve bu yolda birlikte yürümeyi hedefliyorum. En rahat anlatabilen adamlarından biriyim. 23 yaşımdan beri kamuda olan bir kişiyim. Hep yöneticiydim. Hep idarecilik yaptım. Hep Çanakkale`de görev yaptım. Hiç dışarıda görev yapmadım. İnsanlar beni nasıl biliyorsa belediye başkanlığımda o şekilde olacak. Bürokratlığım nasılsa, Milletvekilliğim nasılsa, Belediye Başkanlığı`nı da o şekilde yapacağım. Bugüne kadar hiçbir kararı tek başıma vermedim. O işin paydaşları kimse, kararı onlarla beraber verdim. Bir yere bir hizmet götüreceksek, orada asıl olan hizmetten faydalanacak olanların talebinin ne olduğudur. Bugüne kadar da mücadele verdiğim en önemli şey insanların yerine düşünen yöneticilerdir. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğim” dedi.  
 
 
“Çanakkalelileri yönetmeyeceğiz! Bu yönetimi Çanakkalelilerle birlikte yapacağız”
Nasıl bir Belediye Başkanı olacağı sorusuna ise Gider; “Hizmet alacak insanlarımızın karakteri neyse, bizim önceliğimiz belirleyecek olan da odur. Uçuk projelerle, uçuk mimarilerle işimiz olmaz Çanakkale’nin dokusu bellidir. Çanakkale dün oluşturulmuş bir şehir değildir. Dün bozulmuş bir şehirdir, bu ayrı bir konu. Buranın bir felsefesi vardır, buranın bir dünya görüşü vardır. Biz, bununla uyumlu bir şekilde Çanakkalelilerle birlikte yürümeye talibiz. Biz, belediye mekanizmasını yöneteceğiz. Çanakkalelileri yönetmeyeceğiz! Bu yönetimi Çanakkalelilerle birlikte yapacağız.  Bunun için gerçek sivil toplumla birlikte yürüyeceğiz. Bir işin gerçek gönüllüsü varsa, o işi benden iyi biliyordur ve onu dinlemek benim lütfum değil görevimdir. Bu memlekette hayvan severler varsa, benim görevim onların dediklerine uymaktır. Duyuyorum, görüyorum hayvan severler zaman zaman isyan ediyorlar. Biliyorsunuz burada bir hayvan hapishanesi var. Oraya barınak diyemeyiz. Barınak Bursa`da Osmangazi de var. Bunlar devasa bütçelerle olan şeyler değil. Bunlar gönüllülükle olacak işler. Akşam saatlerinde 5-6 köpek birlikte geziyor bu da doğru bir şey değil. Çanakkale de biz, bir kız çocuğunun evine yalnız gidebilmesi ile övünüyoruz. Bu benim için çok büyük bir mutluluk. Ben, Çanakkale dışında bunu vurgu yapa yapa söylüyorum” dedi.  
 
 
“Devletin ya da belediyenin görevi kimsenin nasıl yaşayacağına karar vermek değildir”
‘AKP geldiğinde insanların özgürlüğü kısıtlanır’ gibi suni söylemler yaratılmak istendiğini ifade eden Gider; “AKP geldiğinde yaşamımızda, özgürlüğümüze bir değişiklik olur? Gibi laflar ediliyor. Bunun neden olduğu ile ilgili sosyolojik araştırma yapmak lazım. Ancak ben şunu biliyorum. Benim hayat tarzım belli. Ben Çanakkaleliyim burada doğdum, burada büyüdüm. Çocuklarım da burada büyüdü. Onların da yaşama bakışları ve hayat tarzları belli. Benim hiçbir parti ile ilgili böyle bir endişem yok. Böyle bir endişe varsa, suni bir endişedir. Bunun tartışılmasını dahi abes görürüm. Devletin ya da belediyenin görevi hiç kimsenin nasıl yaşayacağına karar vermek değildir. Sadece nasıl yaşıyorsa, onu en kaliteli şekilde yaşamasını sağlamaktır. Ne ben Çanakkale`de yeniyim, ne AK Parti Türkiye`de yenidir. Antalya Ak Parti Belediyesidir. Beyoğlu AK Parti Belediyesidir. Ama bazen, bazı kişiler ve kurumlar korku oluşturmayı severler. ‘AK Parti gelirse sizin hayat tarzınız engellenir’ bu güzel bir korkutma yöntemidir. 2018`in sonuna geldik 2019`a gireceğiz. Artık bunların bitmesi lazım. Bunları konuşmamamız lazım. Biz, milleti daha ferah yaşatmak için neler yapacağımızı konuşmak zorundayız” dedi.
  
 
“Çanakkale’nin öncelikli sorunu trafik”
Çanakkale’nin sorunlarını dile getiren Gider, Çanakkale’nin kendi yapısının korunmasının yeterli olacağını belirterek; “Çanakkale halkı şu anda mutluysa ben talip değilim. Eğer insanlar ‘130 bin  nüfuslu bir şehirde bu trafiğin olması doğaldır’ diyorsa benim sözüm yok. Ama bence doğal değil. Burası İstanbul değil, burası Londra değil, burası metropol değil, bu trafik normal değil. Bunun bir sebebi var, Çanakkale olması gereken yoğunluğun üzerinde yaşıyor. Bu 3 kişiyi zengin ve mutlu edebilir. İki katlı, üç katlı olması gereken yerlerin bugün çok daha yüksek katlı olması, şehrin dışına açılması gereken yerlerin, şehrin içine konumlandırılmış olması çok küçük bir azınlığı mutlu edebilir. Arsa üretilmesinden dolayı her taraf çok büyük imar rantlarına açılmış olabilir. Çanakkale halkının bu durumdan mutlu olduğunu düşünmüyorum. Bunu mecburen yaşadığını düşünüyorum. Trafiğin ana sebeplerinden birincisi imar yoğunluğu. 10 yıl önce bir sokakta kaç kişi yaşıyordu, şu anda kaç kişi yaşıyor. Bu kadar kişi artışını karşılayacak bir yol yaptın mı? altyapı yaptın mı? Hayır. Benim Çanakkale de Ayhan Gider olarak beklediğim bir tane şey var! Yürüyerek yaşayabildiğim bir şehir istiyorum. Bisikletimle, motosikletimle yaşayabildiğim bir şehir istiyorum. Sağlık Bakanlığı`ndan bisiklet almak için normal yolların mavi çizgi ile çizildiği bir şehri dünyanın başka hiçbir yerinde bulamazsınız. Bisiklet yolu gidiyor ortasında demir var. Çanakkale bizim kendimizi kandırmamızı düşündürmeyecek  kadar kompakt bir şehir. Burada yaşamak bir ayrıcalık, burada yaşamak bir mutluluk, bu mutluluğu burada yaşayan herkes alsın, bunun için mücadele verelim. Çok büyük projelere gerek yok, burası çok ufak dokunuşlarla çok daha güzel yaşanacak bir şehir. Kendini korusun, kendi dokusuna uygun, (öğrencidir, emeklidir) bir nüfus göç alsın yeter. Bir Mega kent istemiyoruz ama gelenleri de mutlu yaşatalım istiyoruz.  Üniversiteye çıkalım. 10 tane üniversiteye öğrencisine; Çanakkale’nin problemlerini soralım. Size ulaşımı söyleyecektir. 1 saat 15 dakikada kampüsten merkeze indiğini söyleyecektir. Sokaktan insanları çevirip sorsanız 35 bin kişinin bu şekilde taşınamayacağını size söyler. Bizim ana arterlerimiz aslında yetiyor, kendimizi sıkıştırmasak yeter” dedi. 
 
“Karabiga’dan Küçükkuyu’ya kadar küçüklü büyüklü onlarca yeni iskelemizin olması gerektiğine inanıyorum”
Gider; “İskelenin acilen şehir dışına taşınması gündemdeydi. Bir şekilde gündemden geriye düştü. Onun da ana sebebi köprü temelinin atılmış olması. Ancak ben yine de Karabiga’dan Küçükkuyu’ya kadar onlarca yeni iskelemizin küçüklü büyüklü olması gerektiğine inanıyorum. Boğaz ulaşımı olmasa da turizm için kullanırsınız. Şehir içi ulaşımda dahi artık küçük küçük motorların olması gerektiğine inanıyorum. Güzelyalı’dan çıkan bir insan deniz yolu ile Çanakkale`ye gelebilmeli. Güzelyalı yaz kış yaşanılan bir yer. Her ne kadar yolları berbat olsa da, çamur olsa da öyle. Bunu gidip görebilirsiniz. Güzelyalı’nın altyapısı Çanakkale`nin merkez köylerinden daha iyi diyorsanız konuşmayalım Yenice’nin köylerinden daha iyi diyorsanız da konuşmayalım. Eğer öyleyse ben söylediklerimin hepsini geri almaya hazırım.  Bu şehir çok büyük cümlelere ihtiyacı olan bir şehir değil. Bu şehrin, insanlarla birlikte yaşayan ve kendi yerini de o insanın içinde konumlandıran yöneticilere ve bir bakış açısına ihtiyacı var. İnşallah biz o bakış açısını yakalayacağımıza inanıyorum” dedi.
  
 
“Gençler için görevler belediyenin sorumluluğunda olmalı”
Gençlere dair yapılacak aktivitelerin belediyenin sorumluluğunda olması gerektiğini ifade eden Gider; “Şu anda Gençlik ve Spor Müdürlüğü`ne bağlı Gençlik Merkezleri, gençleri toparlamaya uğraşıyor.  Aslında bu görev belediyenin olmalı. Belediye buralarda olmalı, belediyenin görevi bir fikri yapılandırmak değil, belediyenin görevi insanlar hangi fikri yapıdaysa genel ahlak ve kanunlara karşı olmamak şartıyla hangi o fikri yapının ihtiyaçlarını gidermektir. Bir konser yapılacaksa; benim fikrim hitabeden değil, genel anlamda vatandaşın talebi neyse, o talebe yönelik organizasyon tertip edebilmektir. Bunu biz içimize sindirdiğimiz zaman ilave ekleyebileceğimiz bir şey yok” dedi.
  
“İmar sorunu kurumlarla uyum içerisinde çözülebilir”
Kentin büyük bir imar sorunu olduğunu, bu sorunun belediyenin tüm kurumlarla uyum içerisinde olarak çözülebileceğini belirten Gider; “Navigasyona Çimenlik Kalesi’ni yazınız. Ne görebiliyorsunuz? Bütün binaları aşıp geçtikten sonra görebiliyorsunuz veya yine Aynalı Çarşı’yı göremiyorsunuz. Adliye Binası’nın yıkılabilmesi için bizim verdiğimiz mücadeleyi hepiniz biliyorsunuz. Bu tartışmaları basının önünde yaptık. Para pul karşılığında herhangi bir bedel istemedik. Sadece bunu yaptığınız zaman burada nasıl bir peyzaj yapacaksınız bunu görelim istedik. Cevap alabildik mi? Alamadık. Tartışıyoruz, konuşuyoruz, ‘orası imar planında zaten meydan’ deniliyor. O zaman hadi yapın.  Böyle bir hayat yok. Böyle ne bir şehri idare edebilirsiniz, ne de bir evi idare edebilirsiniz. İnsanlar mutlu olmazlar. Biz, mutlu olmanın peşindeyiz. Belediye bu işlerin koordinasyonunun içinde olmak zorunda. Bu işleri kavga ederek, her gün problem çıkartarak yapamazsınız. Uyumla yapabilirsiniz. Çanakkale yeşili koruyamadı. Google`dan bakın, bir tepeye çıkıp bakın. Allah`tan askeriyeler, mezarlıklar var onlar korumuş. 1 metrekare yer varsa, buraya imar açma derdi var.  Şu anda AVM yapılan yerle ilgili geçmiş beyanatlara bakın ve şu anda içinde bulunduğumuz yere bakın. Sümerbank’ın yeri ile ilgili geçmiş beyanatlar a bakın ve şu anda tartışılanlara bakın” dedi. 

“Yaşanabilir bir Çanakkale yaratmamız çok çok kolay”
Yeşil ve yürüyerek yaşanabilen bir Çanakkale hayal ediyorum. Yaşanabilir bir Çanakkale yaratmamız çok çok kolay bir şey. Benim ‘Çanakkale merkezde artık yeni binaların yapılmasına gerek olmadığını’ söylemem basit kalır. Bunun bir facia olduğuna inanıyorum. Yeşil alanları parkları ve meydanları genişleteceğiz. Nefes alanları açacağız. Bunun detaylarını projelerimizde de göreceksiniz. Biz, önümüze gelen yerleri ‘bunu kat karşılığı verelim’ demeyeceğiz. ‘Güzel bir yer bulduk vatandaş nefes alsın’ diyeceğiz. Çanakkale`nin talebi bu. Çanakkaleli koca koca binaları sevmiyor. Ben Çanakkaleliyim ve bunu oradan biliyorum çünkü ben de istemiyorum.
(Eren Aşnaz)
Paylaş