"Gezi'ye katılan milyonlardan özür dilemelidir"

709
Kadınlar adına konuşan Ayşegül Sandıkçıoğlu, "Ülkemizde son günlerde giyim, kültür, yaşam tarzı, cinsiyetlere yönelik ayrımcı ve çağ dışı uygulamaları yaşıyor ve bunlara direniyoruz. Kadın sanatçıların sahne kıyafetleri, şarkılarını söylediği dil üzerinden bir takım grupların toplumu kin, nefret, ötekileştirme, cinsiyetçi yaklaşım gibi söylemlerle hedef haline getirildiğini görüyoruz. Bu gibi söylemler neticesinde sanatçıların konserlerinin iptal edilmesi gerekçelerinin kişiliklerine kimliklerine hakarete varan boyutlara ulaşması bizleri huzursuz etmektedir" dedi.
 
"Kadınlara karşı düşmanca tutumu pekiştirmektedir"
Sandıkçıoğlu, tepkisini, "Gezi Direnişine katılanlara ve bugün bu isyanı sahiplenerek sokağa çıkanlara `çürük` ve `sürtük` diyen Erdoğan, kürsülerden halka hakaret etmekte ve aşağılamakta herhangi bir beis görmemektedir. Halk içerisinde cinsiyetçi bir anlam ifade eden `sürtük` kelimesini Meclis kürsüsünden kullanarak milyonlarca kişiye ulaştırmış ve erkek egemen sistemin kadınları aşağılamak ve kısıtlamak için oluşturduğu ayrımcılık ve nefret içeren dili bir kez daha üretmiştir. Bunu üretirken de Gezi`de onuruna, geleceğine, ülkesine sahip çıkan milyonlara ve özellikle de kadınlara karşı düşmanca tutumu pekiştirmektedir" sözleriyle dile getirdi. 
 
"Ayrımcı uygulamalara son vermeye çağırıyoruz"
Sandıkçıoğlu, "Yaşanan bu gelişmeler bu ülkede yaşayan kadınları ve gençleri umutsuzluğa ve ayrışmaya sürüklemektedir. Bu nedenle yetkilileri Anayasamıza ve yasalara aykırı tüm bu cinsiyetçi, baskıcı ve ayrımcı uygulamalara son vermeye çağırıyoruz. Şiddeti besleyen bu cinsiyetçi dil karşısında hesap soruyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup konuşmasında sarf ettiği hakaretler nedeniyle başta kadınlar olmak üzere Gezi`ye katılan milyonlardan özür dilemelidir" dedi. Metne imza atan kurumlar ise; KESK Kadın Meclisi, DİSK`li Kadınlar, DİSK Emeklisen, Tabip Odası Kadın Komisyonu, CHP Kadın Kolları, HDP Kadın Meclisi, Sol Partili Kadınlar, TİP`li Kadınlar, Yeşiller ve Sol Gelecek`li Kadınlar, Halkevci Kadınlar, İHD Kadın Komisyonu, Çanakkale Kadın Platformu, Kadın Savunma Ağı, Kepez Özgür Kadın Dayanışması, 29 Ekim Kadınlar Derneği.
(Damla Yeltekin)
Paylaş