Geyikli'nin çehresi değişiyor

1113

 Göreve geldiği günden bu yana memleketi Geyikli`yi geliştirmek için yoğun çaba harcayan Geyikli Belediye Başkan`ı Ercan Yılmaz ile makamında konuştuk. Geyikli doğumlı Ercan Yılmaz, Geyikli`de katkıda bulunduğu projelerden, Geyikli Belediyesi`nin yapmakta olduğu etkinliklerden ve gelecek planlarını gazetemiz Çanakkale OLAY`a anlattı. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz söyleşide Geyikli`yi turizm merkezi olarak hayal ettiğini belirten Yılmaz, bu konu üzerine yaptığı çalışmalardan bahsetti. Altyapı ve üstyapı çalışmalarını anlatan Başkan Yılmaz, Geyikli Belediyesi`ne devlet tarafından yeterince ilgi gösterilmemesi konusunda dert yandı. Referandum ve Çanakkale`nin büyükşehir olma konularını da değerlendiren Başkan Ercan Yılmaz ile yaptığımız söyleşide şu satırbaşları öne çıktı;

Turistler için girişimler

Geyikli`nin geçmiş yıllarda konaklama bakımından yetersiz olduğunu dile getiren Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz, bu sorunun önüne geçebilmek için özel sektörün önünü açtıklarını belirtti. Geyikli`yi turistik anlamda ileriye götürmeyi hedeflediklerini dile getiren Başkan Yılmaz; "Biz göreve geldikten sonra bu yaz sezonu Geyikli`ye gelen bütün işadamlarının önünü açtık. Sahile beachler yapıldı, üç tane dört yıldızlı otel yapıldı... Yani şunu yapıyoruz.; Geyikli`ye yatırım yapmaya gelen insanlar yatırımları alıp götüremeyecekleri için kalıcı bir şeyler yaptırmaya çalışıyoruz. Bizim başkanlığımız olsa da olmasa da onlar burada kalıcı şeyler. Güzel oldu, yatak kapasitemiz arttı. Yatak kapasitesinin artması önemliydi çünkü Bozcaada yolu üzerinde olduğumuz için, Geyikli`ye gelen misafirler konaklama imkanı bulamadığı için Bozcaada`ya, Ayvacık`a, Küçükkuyu`ya kaçışlar çok oluyordu. Bunların önüne geçtik, yatak kapasitesi bir şekilde halloldu. Belediyeler çok fazla ticaret yapamazlar çünkü ellerinden gelmez; bunları özel sektörün yapması gerekiyordu, biz de özel sektörün önünü açtık. Bunları yaparken de kimseye peşkeş çekmedik. 200 civarı olan Geyikli`deki yatak kapasitesi 700`e yaklaştı. İnsanların burada kalması çok güzel çünkü insanlar burada kaldığı müddetçe esnaf da kazanıyor, halk da kazanıyor" dedi.
 
"Burada ufku genişlettik"
Geyikli`nin dar bir alana sıkıştığını söyleyen Başkan Yılmaz, Geyiklililer olarak en büyük sıkıntılarının meydan olmamasını dile getirerek, insanları bir araya getirecek alanlar üretmeyi amaçladıklarını ve yazın böyle bir alana Geyikli`nin kavuşacağının müjdesini verdi. Yılmaz; "Belediyenin arka tarafında yer alan Balıkçılar Sokağı`na yeni dükkanlar yaptık. İlk etapta burası çalışmaz dediler ve şimdi yavaş yavaş insanlar gelmeye başladı. Çanakkale’nin nasıl Demircioğlu Caddesi var, Çarşı Caddesi var, Esenler`i var.. Burada da olması lazım. Burada ufku genişlettik. Çalışmayan denilen sokak şimdi çalışmaya başladı. Bu sene de dükkanları yapmaya devam edeceğiz. Çanakkale`deki Matbaa Sokak`ın başka benzeri oldu. Buraya hayat verdik. Bu yaz bir kaç dükkan daha açıp trafiğe kapatmayı düşünüyoruz" dedi.
 
Kaplıca projesi
Geyikli`ye düşen güneş ışınlarının vücuda faydalı olduğu nadir yerlerden biri olduğunu söyleyen Yılmaz, Geyikli`nin iklimsel olarak da özel bir yer olduğunu belirtti.  Geyikli`de kaplıca suyunun bulunduğunu sözlerine ekleyen Yılmaz, kaplıca suyuyla ilgili projelerini anlattı. Yılmaz; "Otellere kaplıca suyu verilecek. Bir Afyon gibi olamayız belki ama yeni kaplıca termal otellere de Geyikli bu yaz sahip olacak. Suyun analizleri yapıldı. Sonuçları çıkınca Kestanbol kaplıcaları dediğimiz yerde üç mineral daha fazla var bu suda. Biz de bu faydalı suyu sadece özel sektör kullanmasın, bir kısmını da bizim belediyemizin yeşil alanları var, orada `çamur banyosu` alanları oluşturmak istiyoruz bu yaz. Geyikli`yi bir termal turizm merkezi yapmayı amaçlıyoruz. Termal suyun derecesi yeterli sıcaklığı bulursa bir de seracılık da kullanacak. Yeterli sıcaklığı yakalayabilirsek su ilk önce seraya verilecek, soğuduktan sonra da merkeze verilecek. Suyun sonuçlarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
Geyikli`ye yeni kavşaklar
Geçmişte Geyikli`de yaşanan kazalardan dolayı ve Geyikli`ye kent havası verebilmek için Karayollarına girişimlerde bulunduklarını belirten Yılmaz; "Kavşaklarımız yapılıyor. Biz belediye olarak yaptırmıyoruz Karayolları yapıyor. Bu zamana kadar yapılmamıştı kavşaklarımız. Çok insanlar ölmüştü yolda, çok trafik kazaları oldu. Kavaklar bir de kent havası vermeye başladı. Hem kent güzelliği açısından hem de tehlikeyi defetme açısından iki tane kavşağımız bitti. Yeni İskele kavşağımızın da Karayollarından aldığımız bilgiye göre Mayıs ayında yapılacak. Karayolları bize bir müjde daha verdi. Ezine ile Yeni İskele yolu komple asfaltlanacak; bu olay da turizm için önemli" diye konuştu.
 
Kardeş belediyelerden büyük destek
Devletin Geyikli`ye yeterince destekte bulunmadığını söyleyen Yılmaz, bazı projelerde kendilerini kardeş belediyelerin desteklediğini söyledi. Yılmaz; "Odunluk İskelesi yolu Karayolları ağında değil, Belediye`nin alanında. Şimdi oraya başlayacağız. 5 kilometrelik bir yol.  Bu zamana kadar, üç yıldan beri devletimizden hiçbir destek alamadık.  Geyikli Belediyesi`nin hiç bir mekanına, hiç bir yoluna destek alamadık. Kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Bu konuyla ilgili İstanbul`a gittim. Kardeş Avcılar Belediyemiz var onunla birlikte yürütüyoruz projeyi çünkü bizim ekipmanlarımız yetmemekte. Onlara kepçe, iş makinası ve kamyon ihtiyacımız olduğunu söyledik. Sağ olsun Handan Başkan da Şubat ayında araçları gönderecek. Geyikli dört bölgeden oluştuğu için temizliğinde çok zorlanıyoruz. Bu konuyla ilgili sağ olsun Ataşehir Belediye başkanımız da bize Mercedes marka bir kamyon üzerinde Johnson marka yol süpürme makinası hediye etti. O da 400 bin liralık bir araç, Mart ayında elimizde olacak. Bizim kentsel açıdan en büyük sıkıntılarımızdan birisi yağmur su hattının olmaması. Yağmur su hattımız 20 yıl önce döşenmişti, artık taşımıyor göçmüş durumda. Yağmur yağdığında burası göle dönüyor. Bu konuyu çözmek için uğraşıyoruz. Bir buçuk milyon liraya yakın bir proje. Onu da kendi imkanlarımızla çözeceğiz. Devletten 500 bin lira gibi bir malzeme parası talebimiz oldu, onu da devlet yapamadı protokolüne uyduramadı herhalde, alamadık o parayı. En küçük yağmurda her yeri su basıyor. Kendi öz kaynağımızla çözmeye çalışacağız. Yağmur isale hattı projemiz var; onu da kardeş belediyemiz Avcılar Belediyesi koruge borularını, mazgallarını vereceğini söyledi bizi. Onları aldıktan sonra işe kamyonlarla hafriyatını yapıp, işçiliğini de biz yapacağız. Mayıs ayına kadar da bitireceğiz" dedi.
 
"2018`de artık yol sorunumuz olmayacak"
Geyikli`nin ara sokaklarına taş yollar yaptıklarını belirten yılmaz, ana arterleri de değiştireceklerini ve Geyikli`nin 2018`de yol sorunun çözüleceğini söyledi. Yılmaz; "Ara yolları taş yapıyoruz, şu anda ekiplerimiz çalışmakta. Paramız çok fazla olmadığı için, kendi bünyemizde çalışacak taşçılar aldık. Taşları da sağ olsun İzmir Büyükşehir Belediyesi bize kilit taş gönderdi. Yağmur hattı bittikten sonra taşları döşeyeceğiz. Yolları yama yapmayalım dedik çünkü Geyikli`nin asfaltı 30 sene önce atıldı. Kaldırımlarla beraber asfaltları söküp komple yol yapımına başlayacağız. Büyük bir ihtimal ile kesme taş olacak. Esnafların önündeki kaldırımları da değiştireceğiz. Bir kuruş vatandaştan almadan onları da belediyenin öz kaynaklarıyla yapacağız. Ana arterleri de bir yıl içerisinde değiştirmeyi planlıyoruz. 2018`de artık yol sorunumuz olmayacak." dedi. 
 
Kreş projesi
Geyikli Belediyesi`nin çocuklar için kreş açtığı kreşle ilgili olarak da konuşan Başkan Yılmaz; "Yeni başladığımız kreşimiz var. Bir hayırsever vatandaş ile beraber Geyikli`de olmayan anaokulu öncesi projemiz. Şu anda bitti. Milli Eğitim ile ortak yürütüyoruz projeyi. Belediye olarak hayırsever ile Milli Eğitim`i buluşturduk. Biz de Geyikli Belediyesi olarak maddi, manevi destek verdik. Şubat ayında kreşimiz de açılmakta. Geyikli bir turizm beldesi olduğu için bayanlar yoğun bir şekilde çalışmaya başladılar. Bayanlar çalışırken çocuklarını bırakacak yerleri yoktu. Kreşimizin açılması bu yönde önemli oldu. İki sınıf var. 40-50 arası minik öğrenci olacak." dedi.
 
Geyikli`de sosyal projeler
Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz, Geyikli Belediyesi`nin aktif olduğu sosyal projeleri gazetemize anlattı. Sosyal projelere eğilmeye başladıkları belirten Yılmaz; "Geçmişten beri yeni doğan ziyaretleri yapıyorduk. İki yıldan beri yeni doğan çocuklarımıza hayata hoş geldin diyoruz. Onların ihtiyacı olan çanta, battaniye, zıbın, şampuanına, ıslak mendil, bezine kadar belediye olarak vatandaşlara destek veriyoruz. Ailelere bu hizmeti yaparken belediye veya zabıta ekipleri ile değil eşim ile birlikte ziyaret yapıyoruz. Bunu da insanlarla daha fazla birebir görüşme imkanı yakalamak için yapıyorum. Bir de annenin sütünün yetip yetmediğini, imkanlarının olup olmadığına bakıyoruz. Sütü yetmeyen annelere süt takviyesi yapıyoruz. Kuru gıda, yakacak, her türlü ne ihtiyacı varsa karşılamaya çalışıyoruz. Bunları birebir yerinde inceliyoruz. Yeni doğan hizmetlerinden sonra cenaze hizmetlerine başladık. 2017 başında başladık. Bundan sonra cenaze hizmetleri tamamen belediyeye ait. Vefat eden insanların dostları, kendi acılarını yaşasınlar diye biz cenaze hizmetlerini üstlendik. Mezarın kazılmasına, kefeninden tabutuna, imamından duasına, mezarın kazımına kadar başladık. Vefat eden vatandaşlarımızın evine 30 kişilik yemek de hazırlatıyoruz. Akşamüzeri zabıta arkadaşlar yemek hizmetini veriyorlar. Bir tane de çadır siparişi verdik. Bundan sonra cenaze evinin önünde çadır kuracağız. Bir tane de çay, kahve makinası aldık. Soğuk havalarda kim oraya baş sağlığına gelmiş ise ikramda bulunacağız. Sandalye getirip oturmalarını sağlayacağız. Bir sosyal projeye de meclis arkadaşlarımızla karar aldık. Geyikli`deki yemek yapamayacak, imkanı olmayan vatandaşlarımızı belirledik, yaklaşık 150 kişi civarında tespit ettik. Bu hafta her akşam 100 ve 150 arası yemek yapılıp her akşam , ekiplerimiz onların evine akşam yemeklerini ulaştıracaklar. Her akşam burada bir karavana kaynayacak. İnsanların bir nebze dertlerine su serpmek gibi bir şey. Bu da bizim çok önem verdiğimiz bir şey." şeklinde konuştu.
 
Zeytin ağaçları hasta
Geyikli`deki zeytin ağaçlarının halkalı leke hastalığı ile boğuştuğunu belirten Yılmaz; "Zeytin ağaçlarında pazarlamadan önce üretimde bir sıkıntı var. 5-6 yıldan beri devam etmekte. Zeytin ağaçlarında halkalı leke hastalığı var. Bu halkalı leke hastalığı bireysel mücadelelerle çok fazla çözülecek gibi görünmüyor. Bu hastalığın öncelikle, çiftçilerin kendileri mücadele veriyor. Ancak yandaki tarlanın çiftçisi mücadele vermediğinde bu hastalık çözülmüyor. Konuyla ilgili Çanakkale Tarım İl Müdürü`yle bir toplantı yaptık. Bu konu şu anda araştırılıyor. Neden ve nasıl oldu, çözümü nasıl olacak konusu. Yapabilirsek belediye ve halk olarak, bizi aşan bir konu ise eğer o zaman devletten yardım talep edeceğiz. Öncelikle bu hastalığı durdurmamız lazım. Zeytin ağacı yıl yaprak döküyor, yeniden yaprak çıkartmaya çalışıyor bu arada da meyve yapamıyor. Ağaç bütün gücünü yaprak döküp, çıkartmaya harcıyor. Bu konuda halkı da bilgilendireceğiz." dedi.
 
"Bölgenin en kaliteli zeytinyağı"
Geyikli`de yapılan zeytinyağının bölgedeki en kaliteli zeytinyağı olduğunu belirten Başkan Yılmaz, Geyikli zeytinyağı ile gelecek planlarından söz etti. Yılmaz; "Bu bölgenin en kaliteli zeytinyağı, Geyikli Edremit çevresinde yapılıyor. Bu konuda pazarlama konusunda reklamlarımızı yapıyoruz. Geyikli zeytinyağının tanıtımı için çaba gösteriyoruz. Bölgemizde şu anda bir kooperatif kurmak istiyoruz. Özellikle çalışamayan, işi olmayan bayanlarla ilgili kooperatif kurma aşamamız var. Herhalde Nisan ayına kadar kooperatif kurma çalışmaları biter. Burada bayanlar el işlerinin yanında, zeytinyağını paketleme, zeytinin kötü yağından sabun yapma, mum yapma ve görsel şeyler yapılması planımız var. Burada hem istihdam sağlayarak hem de zeytinyağından nasıl faydalanırız, reklamını yapıp nasıl pazarlarız konularını kooperatif üzerinden yapmayı planlıyoruz. Aynı zamanda bu bayanların yaz aylarında iskele yolu üzerinde stantlar açıp, yaptıklarını pazarlama fırsatı sunmak istiyoruz. Bunu kendi merkezimizde yaptıktan sonra, Bozcaada`da, Ezine`de, Çanakkale`de stant açmayı düşünüyoruz. Hem istihdam hem de bölge tanıtımı açısından güzel bir proje olacak. Projenin bir ayağı da bayanların burada ev yemekleri restorandı olması. Bu da bizim için çok önemli" şeklinde konuştu.
 
Yılmaz partisi CHP’yi değerlendirdi
Yılmaz, Çanakkale’nin diğer CHP’li belediye başkanları ile olan ilişkisini ve partisi CHP’yi değerlendirdi. Diğer CHP’li belediye başkanları ile ilişkisinin çok iyi olduğunu söyleyen yılmaz partisi CHP için özeleştiride bulunarak; “İçeride verdiğimiz mücadelenin yüzde 10’unu dışarıya versek biz iktidar oluruz” dedi. Yılmaz diğer belediye başkanları ile olan ilişkisi ve partisi CHP konusunda şunları söyledi; “Şahsım olarak ve Geyikli Belediyesi olarak diğer CHP’li belediye başkanları ile ilişkilerimiz çok düzgün. Gerek maddi, gerek manevi birbirimiz ile fikir alışverişlerimiz devam etmekte, her ay belediye başkanları toplantısını ilk defa bu dönem düzenli olarak yapabiliyoruz. Biz 9 tane belediye başkanı çok uyumlu fikir birliği içinde çalışabiliyoruz. Hiçbir sıkıntımız yok. Bu da belediyelere çok büyük fayda getiriyor. Bunun da devam etmesi gerekiyor.” dedi. Yılmaz konuşmasının devamında; “Belediye başkanları bana göre partilerin aynası, yansıttığı yüz. Ben burada belediye başkanı olarak CHP yönetir gibi yönetmiyor ama benim doğru yaptığım işler partime artı yansıyor, yanlış yaptığım işler partime eksi yansıyor. Bir çok insan CHP Geyikli’de yönetemez dedi ama halk öyle demedi. Biz de onlara layık olmaya çalışıyoruz. Bizler belediye başkanları olarak siyasetin içine birebir parti ilişkilerine karışmamamız gerekiyor. Bazı belediye başkanlarımız, Çanakkale’den bahsetmiyorum çok fazla siyasetin içine karışıyorlar. Biz zaten partiliyiz, bir tarafımız CHP’li onu herkes biliyor. Bizler il başkanları ve ilçe başkanlarıyla uyumlu çalışmamız gerekiyor. Ama ben görüyorum ki maalesef bazı yerlerde belediye başkanı partiyi dizayn etmeye çalışıyor ya da il başkanı belediye başkanını ezmeye çalışıyor. İçimizde çok fazla kavga ediyoruz bu da zaten seçim sonuçları olarak gözümüzün önüne geliyor. CHP olarak bizler dışarda vereceğimiz mücadeleyi içerde veriyoruz ve gücümüzü içeride veriyoruz. İçeride verdiğimiz mücadelenin yüzde 10’unu dışarıya versek biz iktidar oluruz.” diye konuştu.
 
Yılmaz`dan referandum değerlendirmesi
Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz, Nisan ayında planlanan anayasa değişikliğini içeren referandum konusunu değerlendirdi. Referandumda evet çıkmaması gerektiğini dile getiren Yılmaz; "Ben de hayır diyenlerden biriyim. Bunu herkes Cumhurbaşkanı`na endeksliyor ama ben bugünkü Cumhurbaşkanı`na endekslemiyorum çünkü biz faniyiz ama yönetim başına bir gün iyi insan mı gelir kötü insan mı onu bilemiyorum. Haklarımızı savunacak kurumların yaşaması gerekiyor. Tek renk olmaz. Referandumdan geçmemesi gerekiyor. Geçerse benim için sonuçları bir daha düzelmeyecek şeyler olur.  Geleceğe ne bırakacağız? Çok karanlık. Bizim jenerasyonumuz bir şekilde kendini idame ettirir ama bizden sonrakiler ne yapar bilemiyoruz. Biz hayır demeye devam edeceğiz. Ne kadar hayır çıkar onda şüpheliyiz" diye konuştu.
 
"Ben Çanakkale`nin büyükşehir olmasına karşıyım"
Çanakkale`nin büyükşehir olmasının olumsuz sonuçları olacağını dile getiren Yılmaz, Çanakkale`nin büyükşehir olmasına karşı olduğunu söyledi. Yılmaz; "Geyikli`nin büyükşehirden dolayı kapanmama gibi bir hayalimiz var. İlk derdimiz o. İlçe belediyelerini çok fazla etkilemiyor ama biz şu anda Çanakkale büyükşehir olacak mı olamayacak mı diye birçok yerde söylenti var. Çok fazla büyükşehir polemiği yaratmak istemiyorum ama söylentiler Çanakkale`nin büyükşehir olacağı yönünde. Ben Çanakkale`nin büyükşehir olmasına karşıyım. Aslında Çanakkale`nin büyük bir şehir olmasına karşı değilim, yönetimlerin üstten değil de yerelden, merkezden yönetilmesi taraftarıyım. masa başında verilen kararlara karşıyım, yerinde kararlar önemli. Yönetimin yerele yayılması taraftarıyım. Çanakkale`nin büyükşehir olması birebir Geyikli`yi ilgilendirdiğinden dolayı bizler de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yanımızda Mahmudiye kapandı perişan halde, Altınoluk kapandı perişan halde; büyükşehir olmasını bekliyoruz ve büyükşehir olmasına karşıyız. Herkesin kendi bölgesinde, yerelinde daha iyi hizmet verebileceğine inanıyoruz" diye konuştu. 
(Atakan Alkış)
Paylaş