Gelibolu`nun ilk ve tek sokak diliyle İngilizce öğreten "İngilizce Evi Özel Ders Merkezi" açıldı. Çevirmen ve öğretmen Tuğçe Kocakaya, açtığı İngilizce Evi`nde yabancı dil eğitimine yenilik getirerek, öğrencilere sokak diliyle İngilizce öğretmeyi amaçlıyor. İstanbul Medipol Üniversitesi İngilizce Çevirmenlik Bölümü`nden mezun olan Kocakaya, İngilizce öğretmenliğinin yanı sıra birçok anonim şirkette çevirmenlik yaptı. Öte yandan dizi ve film çevirmenliğinde de çalışan Kocakaya, şimdi ise Gelibolu`da açtığı "İngilizce Evi Özel Ders Merkezi"yle 7`den 70`e öğrencilerine ders verecek. Kocakaya, açmış olduğu İngilizce Evi`ne ilişkin, "Başka benzeri eğitim kurumu yok. Türkçeyi ilk öğrendiğimizde kuralına göre mi öğrendik? Anne, baba, kardeş amca.. Basit kelimelere başlayıp belirli bir süreden sonra eğitim aldıkça, gördükçe, duydukça, izledikçe kendiliğinden düzelen bir Türkçemiz oldu. Benimde Gelibolu`da ilk ve tek olarak uyguladığım sokak dili ile İngilizce öğrenimi aynı yeni doğan bir bebek gibi İngilizceyi ana dilimize çevirerek, onların İngilizce öğrenimini sağlıyorum" dedi.
"İngilizceyi sokak diline çevirerek öğretmeyi hedefliyorum"
Kocakaya, günlük sokakta kullanılan İngilizcenin yabancı dil öğrenmedeki yerine değinerek, "Biliyoruz ki günümüzde ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite çağında olan her bireylere İngilizceyi gramer ağırlıklı öğrettiğimiz için, sokak dilini geri plana atıyoruz. Aslında yaptığımız bu durumun; yanlış olduğunu düşünenlerdenim. Neden mi? Birbirimizle konuşurken hangimiz düzgün Türkçe ile konuşuyoruz? Karşımızda ki insanın "Türkçesi ne kadar da düzgünmüş" diyor muyuz? Yurtdışında da insanlar kendi aralarında konuşurken düzgün İngilizce konuşmuyorlar ki. İşte bende bu yüzden İngilizceyi sokak diline çevirerek öğretmeyi hedefliyorum" dedi.
"Sokak dili öğrenmek grameri güçlendirir"
Öğretmen Kocakaya, sokak dili ve gramer arasındaki bağa dair ise şu ifadelere yer verdi, "Sokak dili öğrenmek grameri güçlendirir mi? Evet, ama ikisinde aslında basıldığında farklı öğrenim metodu ama birey konuşurken her zaman gramere bağlı olarak konuşmaz. Duygu ve düşüncelerini serbest bir şekilde ifade eder, gramerde bunları kendi kurallarına göre yazıya aktarır. Fakat bunda da tam olarak başarılı olamaz. Gramer kurallarının dışındaki birçok özellik konuşma dilinde varlığını sürdürür. Peki, neden güçlendirdiğini düşünüyorum? Şöyle düşünün; Türkçeyi ilk öğrendiğimizde kuralına göre mi öğrendik? Anne, baba, kardeş amca.. Basit kelimelere başlayıp belirli bir süreden sonra eğitim aldıkça, gördükçe, duydukça, izledikçe kendiliğinden düzelen bir Türkçemiz oldu. Yani benimde Gelibolu`da ilk ve tek olarak uyguladığım sokak dili ile İngilizce öğrenimi aynı yeni doğan bir bebek gibi İngilizceyi ana dilimize çevirerek onların İngilizce öğrenimini sağlıyorum."
"Kalıcı olması için, kendimizi İngilizceye maruz bırakmalıyız"
Yabancı dilin kalıcı olması için dikkat edilmesi gereken hususların altını çizen öğretmen Kocakaya, "İngilizce dilimizin kalıcılığını sağlamak için ise, nasıl sürekli bizim bir parçamız gereksinimiz olan Türkçeyi hayatımızın merkezi yapıyorsak İngilizceyi de aynı şekilde hayatımızın merkezi yapmamız gerekir. Kendimizi İngilizceye maruz bırakmamız gerekli" sözlerine yer verdi.
İngilizce oyun odası
İngilizce öğretmeni Kocakaya okul müfredatlarında yabancı dil ve İngilizce derslerine değinerek, "Gelelim ilkokullarda ki İngilizce müfredatına... İlkokullarda yabancı dil öğretimi ile ilgili çalışmalar incelendiğinde öğretmen yeterlikleri ve ders araç gereçlerinin eksik olduğu görülmüştür. Bende İngilizce Evi`nde bu yetersizliği araç gereçler olarak, oyun odası ile eksikliği giderdim. Hem oyun odasında ki araç gereçlerle İngilizceyi öğreniyoruz hem de Milli Eğitim Bakanlığı`nın İngilizce dersi için uyguladığı müfredatı işleyerek İngilizce öğrenimini kolaylaştırıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Metodların önemine dikkat çekti
İngilizce öğrenme noktasında yaş gruplarına göre metodları belirlediğini belirten Kocakaya, "Metodlar genellikle yaş ortalamasına göre değişkenlik gösterebiliyor. Merkezimizde genellikle speaking ağırlıklı, listening ve main course olmak üzere üç şekilde eğitim sağlıyoruz" dedi. Çocukluğundan bu yana Gelibolu`da yaşayan Kocakaya, "Eğitim açısında çok başarılı öğretmenlerimde oldu ve bana İngilizceyi sevdirende oldu. Ama bu devlet okulu içinde ne kadar ileri derecede yeterli olabilirdi ki? Keşke benim uyguladığım metodlar, uygulamalar, aktiviteler zamanında da olsaydı; eminim ki şu an çoğu Gelibolu`da yaşayan insanlar, yetişkinler, ergenler ve çocuklarımız İngilizceyi kolaylıkla öğrenmiş olurlardı. Başka benzeri eğitim kurumu yok, hem İngilizce Evi olarak yok hem de benim birebir özel derslerimde uyguladığım eğitim yok" dedi.