Gelibolu öğrenci yurdunda neler oluyor?

1635

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Gönül Balkan   -    Gelibolu Kent Konseyi Başkanı Nihat Demirsu


Özel Haber: Eren Aşnaz

Gelibolu’da Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait 120 kişi kapasiteli öğrenci yurdu bodrum katında oluşan su ve nem sebebi ile demirlerin korozyona uğradığı ve betonların döküldüğü, verilen ‘tehlikeli’ raporu sonucu yurdun kapatıldığı ve öğrencilerin mağdur olduğu haberi gazetemizde yer almıştı. ‘Tehlikeli’ raporu ile kapatılan yurt binası için yeniden inceleme yapıldığı ve ‘kullanılabilir’ raporu verilerek binanın Boğaz Köprüsü inşaat şirketine kiralandığı ve şirket çalışanlarının kalmaya başladığı belirtildi.  Mağdur olan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalarda bulunan Kent Konseyi Başkanı Nihat Demirsu ve Gelibolu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Gönül Balkan konuyla ilgili açıklamalarda bulundular. Yurdun Kerdi Yurtlar Kurumu tarafından kiralanan bir yurt olduğunu belirten Demirsu, demirleri korozyona uğradığı gerekçesi ile yurdun boşaltılırken, mal sahibi tarafından daha sonra yeni bir teknik heyet getirtilerek yaptırılan incelemede ‘bina sağlıklıdır’ raporu verildiğini ve bu durumda bir çelişki olduğunu ifade etti. Asıl sorunun yurt sorununun bir an önce çözüme kavuşarak, öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi olduğunun altını çizen Demirsu; “Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde atıl durumda olan yurtlar var. Bunu Vali bey ile görüşmemizde de aktarmıştım. Geçici bir süre için buraların çocuklarımıza tahsis edilmesini istedim. Daha sonrada okul bahçemizde müsait yer var ve buraya bir yurt yaptırmak talebimizi iletmiştim” dedi.  Yapılan toplantıda Vali beyin Kaymakam beye konu ile ilgilenmesi yönünde talimat verdiğini ifade eden Demirsu, kurumlar arası anlaşmazlıktan kaynaklı henüz bir adım atılmadığını söyledi. Ancak sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Demirsu; “Çocuklarımız şu an ortada. Sürekli öğrenci kaybediyoruz. Çocuğu eğitimini donduracak. Bu çocukların büyük bir bölümü gerçekten dar gelirli ailelerin çocukları. Büyük sıkıntılarla okuyorlar. Bu sorunun biran önce çözülmesini istiyoruz” dedi. Mağdur olan öğrencilerden en az 15’inin kendilerine gelerek yardım istediğini ifade eden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Gönül Balkan; “Mağdur çocuklara mümkün olduğunca cevap vermek ve onları ortada bırakmamak adına burslu öğrenci yapma düşüncemiz var. Bunun için çaba gösteriyoruz. Ancak bizim yapacağımız destek bile onları ne kadar ayakta tutabilir” dedi. Diğer STK’lar ile bir araya gelerek konuyla ilgili görüşeceklerini ve çözümü hızlandırmak için çalışma yapacaklarını ifade eden Balkan, verilen raporların çelişkili olduğunu belirterek; “Binayı şu anda boğaz köprüsü şirketi kiralamış ve elemanları kalıyormuş. Bu garip bir durum. ‘Öğrencileri çıkart işçileri koy’. Eğer gerçekten tehlikeli bir durum varsa işçilerin canı yok mu? Tehlikeli bir durum yoksa neden öğrencileri çıkarttınız?” dedi.

 “Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde atıl durumda olan yurtlar var”
Gelibolu Kent Konseyi Başkanı Nihat Demirsu konuyla ilgili; “Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurdun bodrum katındaki sulardan kaynaklı demirleri korozyona uğradığı belirtiliyor. Bu nedenle yurda ‘tehlikeli’ raporu verilmiş ve yurt boşaltılmış. Orası Yurtlar Kurumu’nun kiraladığı bir mülk. Mal sahibi daha sonra bir teknik heyet getiriyor ve yapılan incelemede ‘bina sağlıklıdır’ raporu alınıyor. Şu an Boğaz Köprüsü yol şantiyesi işçileri kalıyor. Aldığımız duyumlar bu yönde. Burada bir çelişki var. İlk raporda doğru olabilir. Bunu tam araştırmadık. Bizim için şu anda önemli olan mağdur olan çocuklarımızın yurt sorununu biran önce çözmek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde atıl durumda olan yurtlar var. Bunu Vali Bey ile görüşmemizde de aktarmıştım. Geçici bir süre için buraların çocuklarımıza tahsis edilmesini istedim. Daha sonrada okul bahçemizde müsait yer var ve buraya bir yurt yaptırmak talebimizi iletmiştim. Vali beyde Kaymakam beye konu ile ilgilenmesi yönünde talimat vermişti. Kaymakam beyle de görüşüyoruz ancak kurumlar arası bazı çekişmeler var. Yurtlar Kurumu bu yurtları süresiz istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı da, ‘2 ya da 3 yıllık bir süre için verebiliriz’ diyor. Ancak bu sorun çözülmeli” dedi.
 
“Çoğu öğrenci eğitimini donduracak”
Şu anda sürekli öğrenci kaybettiklerini belirten Demirsu; “Çocuklarımız şu an ortada. Sürekli öğrenci kaybediyoruz. Çoğu eğitimini donduracak. Bu çocukların büyük bir bölümü gerçekten dar gelirli ailelerin çocukları. Büyük sıkıntılarla okuyorlar. Bu sorunun biran önce çözülmesini istiyoruz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve STK’lar ile bir baskı gurubu oluşturup bu konuyu biran önce çözelim istiyoruz. Sürekli görüşme halindeyiz. Önce Kaymakam bey ile görüşelim istiyoruz. Oradan çözemezsek konuyla ilgili tekrar Vali beyin huzuruna çıkacağız.  Bunun öğrenci boyutunun yanı sıra orada 15-20 kişi çalışan elemanda vardı. Bu çocuklarda ortada kaldılar” dedi. 
 
“Ayakta kalacak kadar güçleri yokken kiralık ev tutmak zorunda kalıyorlar”
Konuyla ilgili öğrencilerin ne kadar mağdur olduklarını yakinen gözlemlediklerini ifade eden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Gönül Balkan; “Bu dönmede yoğun bir şekilde derneğimiz öğrenci bursu başvurusu oluyor. Öğrencilerin yakinen bu konuda ne kadar mağdur olduklarını bizler bizzat gözlemliyoruz. Zaten 2 yılık Yüksekokulları tercih eden, özellikle devlet okullarını tercih eden çocuklar maddi temelde çok zayıf olan öğrenciler oluyorlar. Kendilerini ayakta tutacak kadar güçleri yokken, kiralık ev tutmak zorunda kalıyorlar. Çoğu o zaman 3 öğün yemek yemekten aciz duruma düşüyorlar. Ya da çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu sefer okulu ihmal etmiş oluyorlar” dedi.
 
“En az 15 öğrenci bize gelerek mağduriyetlerini dile getirdi”
Yurttan en az 15 öğrencinin kendilerine gelerek mağdur olduklarını belirttiklerini ifade eden Balkan; “Biz bu öğrencilerin aktardıkları bilgilerin doğruluğunu öğrenmek için sosyal sigorta bilgilerini ve her türlü belgelerini alıyoruz. 3-5 kişi ortak evler tutmuşlar kira kontratlarına bakıyoruz.  Bu çocuklara mümkün olduğunca cevap vermek ve onları ortada bırakmamak adına burslu öğrenci yapma düşüncemiz var. Bunun içinde çaba gösteriyoruz. Ancak bizim yapacağımız destek bile onları ne kadar ayakta tutabilir. Bu çok şüpheli. Hafta içerisinde diğer STK’lar ve toplanarak bir tarih belirleyeceğiz. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Vali beyin haberi var. Kaymakam bey ile görüşülmüş ancak kısa vadede çözüm getiremiyorlar. En azından durumu hızlandırmak adına bir şeyler yapılabilir” dedi. 
 
“Tehlikeli bir durum yoksa neden öğrencileri çıkarttınız”
Verilen raporların çelişkili olduğunu belirten Balkan; “Bu yurt, bodrumdaki nemden dolayı demirlerin korozyona uğramasından kaynaklı tehlikeli görülerek kapatılmış. Ancak bina sahibi yeniden inceleme yaptırmış ve bu defa bina için kullanılabilir raporu verilmiş. Şu anda boğaz köprüsü şirketi kiralamış ve elemanları kalıyormuş. Bu garip bir durum. Öğrencileri çıkart işçileri koy. Eğer gerçekten tehlikeli bir durum varsa işçilerin canı yok mu? Tehlikeli bir durum yoksa neden öğrencileri çıkarttınız” dedi.
Paylaş