havadurum

"Geleceğimizi karartmayacağız"

698

 KESK’e bağlı Eğitim Sen, Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim İş ve Türkiye Kamu Sen’e Türk Eğitim Sen, tarafından eğitim çalışanlarına yönelik ‘Performans Değerlendirme Sistemine’ karşı ortak mücadele kararı alınmıştı. Üç eğitim sendikası dün, Merkez Mustafa Kemal İlkokulu önünde bir araya gelerek yeni bir açıklamada bulundular. Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş, Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş’ın yer aldığı açıklamaya, CHP İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu üyeleri de destek verirken, üç sendikanın üyeleri tarafından yoğun katılım sağlandı. Eğitim İş Şube Başkanı Mantaş tarafından okunan basın açıklamasında uygulamaya konan yanlış eğitim politikaları sebebi ile eğitim sisteminin çökme noktasına geldiği belirtildi.  Sosyal ve ekonomik hakların gasp edilmesine, eğitim emekçilerinin itibarsızlaştırılmasına karşı güç birliği yapmak için bir araya geldiklerini ifade eden Mantaş, bu anlamda Eğitim Birsen’e de çağrı yaptıklarını ancak Eğitim Birsen’in yapılan çağrıyı reddettiğini söyledi. Performans Değerlendirme Sistemi’nin eğitimdeki kaosu derinleştirecek olan uygulamalardan biri olduğunu dile getiren Mantaş, 17 Nisan’da toplanan imzaları Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edeceklerini belirtti.   Siyasi iktidarın eğitim alanında yaptığı değişikliklerin, başta öğrenciler olmak üzere toplumun geniş kesimlerini etkilediğini açıklayan Mantaş; “Kalabalık sınıflar ve eğitim sistemine yapılan anlamsız müdahaleler sonucu eğitimin niteliği dibe vurmuştur. Anayasaya aykırı olarak eğitimin laik yapısını bozmaya yönelik uygulamalarla çocuklarımız dini cemaat ve vakıfların kreşleri ile yurtlarına yönlendirilmektedir. Örgün eğitim sistemi dışına itilen ve laik Devletin denetimi dışındaki yurtlarda barınmak zorunda bırakılan çocuklarımız buralarda taciz ve istismara uğramaktadırlar” dedi. 

 
 “Birlikte mücadele zorunludur”
Eğitim emekçilerinin eğitim sorunlarına karşı birlikte mücadele etmek zorunda olduklarını ifade eden Mantaş; “Güvenceli çalışma, insanca yaşamaya yetecek ücret, nitelikli, özgür, bilimsel eğitim, angaryanın, mobbingin ayrımcılığının ve kayırmacılığın olmadığı bir eğitim sistemi için tüm eğitim emekçilerinin birlikte mücadele etmesi gerektiğinin önemini biliyoruz. Umudumuzu büyütüyoruz. Haklı olmak yetmez güçlü olmalıyız. Biz birlikte güçlüyüz, diyoruz. Bu nedenle Eğitim Sen, Eğitim İş, Türk Eğitimsen, sosyal ve ekonomik haklarımızın gasp edilmesine, eğitim emekçilerimizin itibarsızlaştırılmasına karşı güç birliği yapmak için bir araya geliyoruz. Bu anlamda Eğitim Birsen’e de çağrı yapılmıştır. Ancak Eğitim Birsen çağrımızı reddetmiştir. Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitimsen, ‘eğitim emekçileri birlikte daha güçlüdür. Emeğimiz ve haklarımız için birlikte mücadeleyi yükselteceğiz’ demektedir. Eğitim Birsen örgütünün nasıl bir sendikacılık anlayışı vardır ki eğitimcilerin güç birliğinden çekinmektedir. Aynı sorunlarla boğuşan eğitim emekçilerinin ortak olan hakları için mücadele konusunda ortaklaşamamayı anlamak mümkün değildir. Yukarıda anılan sorunların çözümüne yönelik sendikal politikalar üretmek için üç sendika bir araya gelebiliyor ancak Eğitim Birsen hayır, diyor. Eğitim Birsen bu davranışı ile açıkça ‘bizim öğretmenimiz ile sizin öğretmenimiz’ ayrımcılığı yapmaktadır” dedi.
 
“Uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmamaktadır”
‘Performans Değerlendirme Sistemi’nin eğitimdeki kaosu derinleştirecek olan uygulamalardan biri olduğunu dile getiren Mantaş; “MEB’in hayata geçirmeye çalıştığı bu sistem iş barışını tehdit etmektedir. Sistemin uygulanması ile öğretmenlerimiz öğrenci ve veliler ile karşı karşıya gelecektir. Çalışanlar arasında kabul edilebilir düzeyde olan tatlı rekabetin yerini acımasız bir rakip anlayışı gelişebilecektir. Yaranma, tabi olma, hoş görünme, yandaşlık şeklindeki davranışlar artabilecektir. Makbul öğretmen makbul olmayan öğretmen ayrımı oluşabilecek, okullarda kutuplaşmalar derinleşebilecektir. Bu olumsuzlukların gerçekleşmemesi için bugünden itibaren, eğitim emekçilerimize dayatılan Performans Değerlendirme Sistemi başta olmak üzere gasp edilen bütün haklarımız için üç sendika birlikte alanlarda olacağız. Biz emek örgütleri hükümetin neden performans değerlendirme sisteminin uygulanmasında bu kadar ısrarcı olduğunu gözler önüne serecek ve MEB’in asıl amacının ne olduğu konusunda kamuoyunu bilgilendireceğiz.  Performans Değerlendirme Sisteminin öğretmen öğrenci ve velilerin hepsinin değerlendirme sürecine dahil edildiği şekli ile bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmamaktadır” dedi.  
 
“Mücadeleye devam edeceğiz”
Son olarak üç sendika olarak ‘Performans Değerlendirme Sistemine’ karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Mantaş; “Geleceğimizi ipotek altına almayı ve iş güvencemizi ortadan kaldırmayı amaçlayan Performans Değerlendirme Sistemine karşı hangi sendikadan olursa olsun ya da sendikasız bütün eğitim çalışanlarını birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.  Birlikte mücadele edersek, bu sisteme birlikte ‘hayır’ dersek mesleğimize, onurumuza sahip çıkar ve bu saldırıyı durdurabiliriz. Biz, Türk Eğitimsen, Eğitim İş ve Eğitim Sen olarak yarından itibaren, 17 Nisan 2018 tarihinde, saat 16.30 da Çanakkale MEM’ine, Eğitim İş ve Eğitim Sen olarak toplamış olduğumuz Performansa Dayalı Sisteme hayır imzalarımızı teslim edeceğiz. 17 Nisan  tarihinde, saat 17.30 da Türk Eğitimsen, Eğitim İş ve Eğitim Sen üyeleri ve tüm eğitim emekçileri ile birlikte Morabin Parkında bir eylem gerçekleştirerek, Performans Değerlendirme Sistemi hakkında Basını ve Kamuoyunu bilgilendiren bir basın açıklaması yapacağız” ifadelerini kullandı. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş