"Geleceğimize sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz!"

1666

 Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding’in altın madeni projesine karşı çevre mücadelesi veren vatandaşlara hapis cezası verildi. 21 kişinin yargılandığı davada,  sanıklar Volkan Altun Kaya, Cemil Aksu, Güven Poshoroğlu, Gökhan İnce, Erkan Ermiş, Şafak Yasin Topal, Coşkun Vayiç, Ali Saraç, Selahattin Daşlı ve Necmettin Yenigül’ün kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama eylemini işledikleri gerekçesiyle ayrı ayrı 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına, sanıklara verilecek cezanın gelecekleri üzerindeki olası etkileri değerlendirilerek, cezasının TCK`nun 62. maddesi uyarınca takdiren 1/6 oranında indirilerek sanıkların ayrı ayrı 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Mahkeme, sanıkların daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış olması, kişilik özellikleri ile duruşmadaki hal ve davranışları göz önünde bulundurulduğunda yeniden suç işlemeyecekleri hususunda mahkemede olumlu kanaat oluştuğunu belirterek haklarında verilen hükmün CMK 231/5 maddesi gereğince ayrı ayrı açıklanmasının geri bırakılmasına, sanıkların 5 yıl süre ile denetime tabi tutulmasına hükmetti. Verilen cezalarla ilgili Artvin Çevre Platformu tarafından tüm illerde eş zamanlı açıklama yapıldı. Çanakkale iskele Meydanı’nda yapılan eylemde Çanakkale Ekoloji Birliği ile Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu tarafından açıklama yapıldı. HES ve maden saldırıları ile Artvin`in doğal çevresi tahrip edilerek suların kirletildiği ifade edilen açıklamada; “Bu saldırılar bölgedeki tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir…” denildi. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde yıllardır mücadele verdiği belirtilen açıklamada, “Artvin halkının karşısında, şirketlerin tarafından yer alan devletin yetkilileri ise, yurttaşların en demokratik haklarını kullanılmasına bile izin vermiyor” denildi. Başta Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan olmak üzere, Yönetim Kurulu üyeleri ve yurttaşlar hakkında açılan davanın, 21 Ocak 2020 tarihli duruşmasında verilen cezaların kabul edilmediği ifade edilen açıklamada; “Toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz!” denildi.

 
“Cerattepe hukuka aykırı bir biçimde işletmeye açılan bir maden şirketinin saldırısı altında”
Açıklamada; “Yaşam alanlarını savunanlara, mahkemeler eliyle verilen cezalar haksızdır ve kabul etmiyoruz! Bilindiği üzere ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi, Artvin`in doğası da kar ve rant uğruna sermaye şirketlerinin saldırısıyla yüz yüzedir. Bir yandan derelerimiz, HES`lerle kurutulmak istenirken, açılan maden işletmesiyle Artvin`in doğal çevresi tahrip edilmekte ve suları kirletilmektedir. Bu saldırılar bölgedeki tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir.  Bugün, eşsiz doğal güzelliğine, eşi bulunmaz endemik bitki çeşitliliğine ve yaban hayata ev sahipliği yapan Artvin`in Cerattepe bölgesi, hukuka aykırı bir biçimde işletmeye açılan bir maden şirketinin saldırısı altındadır. Uygulanan baskıları fırsat bilen Cengiz holdinge bağlı şirket, 32 hektarlık alanda faaliyet gösteren maden sahasını, aşamalı olarak 239.12 hektara çıkarmak istemiştir. Ayrıca, Artvin`in doğasını tamamıyla yok edecek olan 4406 hektar olan maden ruhsat alanının yanı sıra, bitişik 4132 hektarı da alarak işletme sahasını 8538 hektara çıkartmıştır. Artvin halkının talepleri ve yaşam hakkı hiçe sayılarak, Cerattepe`de bir adet önemli içme suyu kaynağı şirkete tahsis edilmiştir. Bu da yetmezmiş gibi, iki adet su kaynağına da şirket, tahsis kararı olmadan el koymuştur” denildi. 
 
“Artvin halkı yıldırılmaya ve mücadeleden vaz geçirilmeye çalışılıyor”
Artvin halkının Yeşil Artvin Derneği`nin öncülüğünde yıllardır mücadele verdiği ifade edilen açıklamada;  “Artvin halkı maden şirketleri, HES`ler ve taş ocaklarıyla toprağını, suyunu, ormanlarını tahrip eden ve yağmalayan şirketlere karşı, Yeşil Artvin Derneği`nin öncülüğünde yıllardır mücadele veriyor. Artvin halkının karşısında, şirketlerin tarafında yer alan devletin yetkilileri ise, yurttaşların en demokratik haklarını kullanılmasına bile izin vermiyor. Yaşam alanlarına sahip çıkan yurttaşlar gözaltına alınıyor, hak etmedikleri halde birçok, haksız fil ve hukuksuz uygulamaya maruz bırakılıyor. Doğayı, çevreyi ve yaşam alanlarını savunanlara karşı davalar açılıyor, zorla, baskıyla Artvin halkı yıldırılmaya ve mücadeleden vaz geçirilmeye çalışılıyor” denildi.
 
“Yaşam alanlarımızı tehdit edenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz”
Açıklamada; “Yaşam alanlarını savunan başta Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan olmak üzere, Yönetim Kurulu üyeleri ve yurttaşlar hakkında açılan davanın, 21 Ocak 2020 tarihli duruşmasında verilen cezalar haksızdır ve kabul etmiyoruz. Üst yargı merciinin bu haksızlığı düzelteceğine inanmak istiyoruz. Verilen bu cezalar ilk değildir. Bilinmelidir ki uygulanan baskılar, açılan davalar. Dün olduğu gibi, bunda sonra da Yeşil Artvin Derneği ve Ekoloji mücadelesi veren Artvinlileri asla yıldırmayacaktır. Artvin halkı ve yurdun değişik bölgelerinde yaşamlarını idame ettiren biz Artvinliler olarak, tüm demokratik haklarımızı kullanarak, başta Cerattepe`deki maden işletmesi olmak üzere, HES`ler ve taş ocaklarıyla ormanlarımızı, sularımızı ve tüm yaşam alanlarımızı tehdit edenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz!” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş