"Geleceğimize sahip çıkıyoruz"

1896

 Çanakkale’nin tek içme ve sulama su kaynağı olan Kirazlı Atikhisar Havzası’nda altıncı şirket Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş tarafından alanda yapılan katliamın görüntüleri büyük tepki toplamıştı. Tepki toplayan görüntülerin ardından Çanakkale Kent Konseyi, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde Çevre Örgüt ve STK’ların katılımı ile 19 Temmuz saat 18:30’da İskele Meydanı’nda protesto eylemi yapılacak. CHP önceki dönem Genel Meclis üyesi ve ZMO eski Başkanı Hicri Nalbant ile ZMO mevcut Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, Atikhisar’da yaşanan gelişmeleri, yapılan orman katliamını ve madenin yapılması halinde bölgede gerçekleşecek olumsuz etkileri gazetemiz Çanakkale OLAY’a aktardılar. 19 Temmuz’da yapılacak eylemle ilgili bilgilendirmede bulunana Nalbant, Ege Marmara Belediyeler Birliği’nin Balaban tepesinde inceleme yaparak, ardından Belediye Başkanları ve encümen üyeleri ile birlikte İskele Meydanı’nda olacaklarını belirtti. Temmuz ayı toplantısının Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay’ın teklifi üzerine Çanakkale’de gerçekleşeceğini belirten Nalbant, Atikhisar incelemesinin rapor olarak birliğe sunulacağını söyledi. Atikhisar’da yaşanan sorunun uluslararası mecralara kadar ulaşacağını belirten Nalbant, mahkeme süreci devam ederken şirkete verilen Gayrı Sıhhi Müessese Ruhsatın (GSMR)’nın verilmesinin ise tartışmalı olduğunu belirtti. İşletmenin bölge insanı ve tarımına doğrudan etki edeceğini belirten ZMO Şube Başkanı Prof. Dr. Savaş ise; “Dolayısı ile herhangi bir kaza durumunda, oranın kirlenmesi durumunda, bu tarım arazilerinin yani yalnızca suyumuzu değil, gıdamızı da tehdit ediyor” dedi.

 
“İskele Meydanı’nda geniş katılımlı bir açıklama yapılacak”
19 Temmuz’da düzenlenecek protesto eylemi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Nalbant; “Daha önce Kazdağı Madradağı Belediyeler birliği vardı. Çanakkale Belediyesi de bu birliğin içerisindeydi. Sonradan bu birliğin adı Ege Marmara Belediyeler birliği oldu. Üye sayısı arttırılarak imkanları da çoğaltıldı. Ancak bu birlik bugüne kadar Çanakkale yöresine ne yazık ki katkı koymadı. Belediye Başkanları değiştikten sonra yönetimde değişti. Edremit Belediye Başkanı yeni birliğin başkanı oldu. Encümende değişti. Belediye Başkan Yardımcımız İrfan Mutluay’da birliğin encümenine girdi. Geçtiğimiz günlerde Balaban tepesinde yapılan orman katliamını dronla çekip görüntüledi ve bunu bir raporla birliğe sunarak Ege Marmara Belediyeler Birliğini harekete geçirdi. Bundan sonra da Temmuz ayı encümen toplantısını Çanakkale’de yapma teklifi kabul görmüş. 19 Temmuz’da ilgili Belediye Başkanları, encümen üyeleri önce Çanakkale’de toplantı yapacaklar. Arkasından Balaban’a giderek bölgeyi inceleyecekler. Çanakkale’den STK temsilcileri de olacak. Oradaki durum görülerek açıklama yapılacak. Ardından 18.30’da İskele Meydanı’na gelinecek. İskele Meydanı’nda geniş katılımlı bir açıklama yapılacak” dedi.
  
“Ruhsatı verenlerde Atikhisar Barajı’ndan su içiyorlar”
Atikhisar sorununun uluslararası yerlere taşınmış olacağını belirten Nalbant; “Danıştay daha önce burası ile ilgili Çanakkale İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı iptal etmişti. Konu Çanakkale kamuoyu ile paylaşıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından açıklama da yapıldı. Yargılama keşfi yetersiz bulduğundan Danıştay kararı bozmuştu. Yeniden yargılama süreci başladı. Bu süreç çok hızlı devam etti. Ancak süreç daha devam ederken, Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi bu şirkete Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı verdi.  Bu yasal olarak çok tartışmalı bir karar. Verilmemesi lazımdı. Eski Valiler, ‘açılmış davalar var. Bunun için GSMR veremiyoruz’ diyorlardı. ‘Bu konu sadece kanuni değil, bunun vicdani, ahlaki, insani boyutları da var. Bu nedenle vermiyoruz’ diyorlardı. Ancak önceki Vali Hamza Erkal verdi. Şu anda da Danıştay’ın karar bozma kararına rağmen Kanadalı Alamos Gold’a GSMR verildi. Bu ruhsata dayanarak şirket ağaç katliamına başladı. Mahkeme’nin verdiği karar tekrar Danıştay’a taşındı ve şu anda Danıştay’da. Ne çıkacağını zaman gösterecek ama yapılan işler doğru değil. Tartışmalı. Bu kararı, ruhsatı verenlerde Atikhisar Barajı’ndan su içiyorlar. Hiçbir duyarlılıkları yok mu? Diyerek düşünmeden edemiyor insan. Bütün yurttaşlarımızı 19 Temmuz’da saat 18:30’da İskele Meydanı’na davet ediyoruz” dedi.
 
“İnsanların su hakkı gasp edilecek”
Madenin, insanların su hakkını gasp edeceği ve tarımı doğrudan olumsuz etkileyeceğini belirten ZMO Şube Başkanı Savaş; “Atikhisar Barajı aşağıda ki tarımsal alanların sulanmasında da kullanılıyor. Ziraat Mühendisleri Odası olarak, doğrudan bizi, tarımı ilgilendirecek bir durum. Dolayısı ile herhangi bir kaza durumunda oranın kirlenmesi durumunda, bu tarım arazilerinin yani yalnızca suyumuzu değil, gıdamızı da tehdit ediyor. Öte yandan Çanakkale’de yaşayanların suyunu tehdit ettiği için doğrudan yaşam hakkının gaspı anlamına geliyor. Orada herhangi bir kaza olduğunda, susuz kaldığından bölgede insan yaşamaz ise tarımsal üretimde sıkıntıya düşer. Bütün bunları düşündüğümüzde Ziraat Mühendisleri olarak dahil oluyoruz. Bunlar bölgenin bütün yapısını bozacaktır. Bu neden buna şiddetle karşıyız” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş