1963 yılında kentin önde gelen aktörlerinden minnetle yad edilen İzzet Melih Dilmaç, Cahit Burhan Altan ve arkadaşları tarafından kurulan Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği (ÇATUD) bu yıl 60`INCI kuruluş yıldönümünü kutluyor. Cumhuriyet`in 100`üncü yıl dönümüne denk gelen 60`ıncı yıl kutlamalarının ilki ise "Kentte Turizmle 60 yıl; Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği" isimli sergi ile start verdi. ÇOMÜ öğretim üyesi, aynı zamanda ÇATUD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Veysel Tolun tarafından hazırlanan sergi, Kent Müzesi`nde ziyaretçilerini bekliyor. Kentin kültür, sanat ve turizm tarihine ışık tutacak olan etkinliklerin ilki için derneğin üyeleriyle röportajlar yapılırken; Çanakkale İl Halk Kütüphanesi ve Ankara Milli Kütüphanesi`nde yer alan yerel gazete arşivleri tarandı. Bilgi ve görsellerden oluşan sergi Nisan ayına kadar 15 günde bir Çarşamba günleri saat 17.30`da yenilecek. Dernek tarihinin yanı sıra kentin turizm tarihine de katkılar sunmak amacıyla 60`ıncı yıl kutlamalarını düzenleyen ÇATUD, yıl boyu etkinliklere devam edecek. Konuyla ilgili Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, "Şehrimizin turizmle gelişmesini, o yönde ilerlemesini istiyoruz. Bir temelin atılması gerekiyordu. Bu sergi ile birlikte turizmcilerimizi bir araya getirmiş olacağız" sözlerine yer verdi.
"Şehrimizin turizmle gelişmesini istiyoruz"
Başkan Balkan 60 yıl boyunca kentte yaşamını sürdüren derneğin, Çanakkale`nin tanıtılması, turizmi ve kültürüyle olan yakın ilişkisine değinerek, "1963 yılında kurulmuş ve 60 yıl boyunca faaliyet göstermiş olması çok anlamlı. Biz de bunun altını çizmek istedik. Sergide bu 60 yıllık tarihçemizin, Çanakkale turizmine yaptığı hizmetlerin özetini ortaya koyduk. Sergimiz Turizm Haftası olan Nisan ayına kadar açık kalacak. Her 15 günde bir derneğimize hizmeti geçmiş olan kişileri, üyelerimizi, Çanakkaleliler ile buluşturacağız. Sohbetlerimiz olacak. Turizm Tanıtma Derneği`ni ve Çanakkale`yi tanıtmış, işlemiş olacağız. Bunların hepsi bir temel oluşturacak aslında. Turizm çok önemli bir sektör. Şehrimizin turizmle gelişmesini, o yönde ilerlemesini istiyoruz. Bir temelin atılması gerekiyordu. Bu sergi ile birlikte turizmcilerimizi bir araya getirmiş olacağız. Hem sohbetler ile yeni projeleri, fikirleri ortaya çıkaracağız. Böylelikle Çanakkale turizmini yarınlarda daha programlı ilerleyecek" sözlerine yer verdi.
"Belediyeyle kent turizmini tanıtmak için birlikte çalışmak istiyoruz"
Troia Festivali`nin tarihinde derneğin büyük bir önemi olduğuna dikkat çeken Balkan, "Aslında günümüzde yaz aylarında gerçekleştirilen Troia Festivali`ni başlatan dernek, Turizm Tanıtma Derneği. Derneğimizin kuruluş amacı da 1963 yılında Truva Festivali`ni organize etmekti. O günden bugüne uzun yıllar festivali bizim derneğimiz organize etti. Hem Çanakkale ekonomisini canlı tutmak hem turizm değerlerimizi öne çıkarmak için hareket ettik. Son yıllarda Belediye, Troia Festivali`ni organize ediyor ama belki de son 10 yıla kadar dernek bu işlevi görmüş. Şimdi bundan sonraki amacımız Troia Festivali`ni de biraz daha yine başlangıçtaki amacına yaklaştırıp, Çanakkale Belediyesi`yle kent turizmini tanıtmak için birlikte çalışmak istiyoruz" diye belirtti.
"ÇATUD, kentte büyük hizmetler verdi"
Balkan, derneğin diğer faaliyetlerinden bahsederek sözlerine şu şekilde devam etti, "Bunun yanında zeytinyağı festivalleri, Gelibolu Yarımadası`nın turizme açılması, havalimanının uçaklarla turizme açılması, alan kılavuzlarının, rehberlerin yetişmesi gibi çalışmalar var. Dernek aslında çok işler başarmış ama hep STK`lar nedense bir öne çıkmıyor, geride duruyor. Biz bundan da çok şikâyetçi değiliz. Ama derneğin Çanakkale`ye yaptığı çok büyük hizmetler var. En başta da Troia Festivali.
Bundan sonra da yapabileceği çok iş olacaktır."
"Gelenekselleşmiş faaliyetleri canlandıracağız"Balkan, derneğin gelenekselleşmiş faaliyetlerinin yeniden canlandırılmasının önemine değinerek, "Daha çok birlik ve beraberlik içinde 60 yıllık sivil toplum örgütünün yarınlara adım atması için çaba göstereceğiz. Turizm Haftası`nda daha önce derneğimiz öne çıkan turizm paydaşlarına ödüller vermiş; yılın otelcisi, rehberi, emekçisini seçmiş. Biz de Nisan ayında yapacağımız galada turizm emekçilerine teşekkür maiyetinde ödül vermek istiyoruz. Bunu da Çanakkale Belediyesi ile birlikte yapmak istiyoruz. Bu çok önemli bir gelenekmiş, turizmcilerin bir araya geldiği geleneksel faaliyeti yeniden canlandıracağız" diye belirtti.
"Basın ile daha fazla birlikte olmamız gerekiyor"
Başkan Balkan kültür ve turizm gibi konularda basın emekçilerinin önemine dikkat çekerek, "Basın ile bizim geçmişimiz ortaya çıkıyor. Orada yer alan haberler; yaptıklarımızı içeriyor. Bu yerel basının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çanakkale, yerel basın açısından çok zengin, nitelikli, kaliteli emekçileri ve gazetelerimiz var. Gazetecilerle bütünleşerek, daha güzel işler yapılması lazım. Bir hizmet, basın yoluyla kitlelere ulaşır. Demek ki bizim daha fazla birlikte olmamız gerekiyor. Basın ile birlikte hareket ederek belki de hedeflediğimiz, "Çanakkale turizmine ulaşmamız" çok daha kolay olacaktır" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)