Gargara, kurban mı ediliyor?

Ayvacık ile Küçükkuyu arasında yapımı süren duble yol çalışmaları, 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan Paleo Gargara antik kentine takılması tartışmaları da beraberinde getirdi. CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından cevaplanması istemiyle TBMM`de verdiği soru önergesinde; “Paleo Gargara Antik Kenti için bir şirkete ayrıcalık tanındığı iddiası doğru mudur? Bu şirketin ismi nedir? Bu şirketin sahibi ve yönetim kurulu kim ve kimlerdir? Paleo Gargara Antik Kenti için tanınan ayrıcalık, başka hangi projelerde hangi şirketlere tanınmıştır?” diye sordu.

1581
 
 
Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yol çalışmalarının müze müdürlüğü denetiminde olması şartı ile bir sakıncasının bulunmadığını açıkladığı, Ayvacık ile Küçükkuyu arasında yapımı süren duble yol çalışmaları, 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan Paleo Gargara antik kentinin altındang geçiyor. Projeyi ise hükümete yakınlığıyla bilinen ve son olarak Yırca`daki zeytin ağaçlarının kesilmesi ile gündeme gelen Kolin Grubu yürütüyor. Evrensel Gazetesi`nde Özer Akdemir imzası çıkan habere göre; Ayvacık Küçükkuyu arasındaki bölünmüş yol çalışmaları sürerken, yolun Nusratlı Rampaları geçişi bir tünel viyadükle olacak. Hasanobası Köyü’nden başlayıp Yeşilyurt Köyü’nün arkasından çıkacak olan tünelin 1 kilometre uzunluğunda olması bekleniyor. Tünelin Paleo Gargara antik kentinin altından geçecek olması üzerine konu Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun gündemine geldi. Bölge aynı zamanda hem arkeolojik hem doğal sit alanı. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun geçtiğimiz Ekim ayında yaptığı toplantıda “... yapılacak olan çalışmaların ilgili müze müdürlüğü denetiminde yapılması ve bu çalışma esnasında mevcut yolları kullanmak kaydıyla uygun olduğu” kararı çıktı.
 
Ege`nin mavisi İda`nın yeşili
Küçükkuyu’nun antik çağdaki adı olan Gargaron, Homeros’un İlyada Destanı’nda geçiyor. Destanda ‘tanrılar tanrısı Zeus’ söyle diyor: “Ege’nin mavisi ile İda’nın yeşili arasında öyle bir yer vardır ki; orada keskin kekik kokuları içinde lezzetli zeytin çeşitleri ile yaptığım kahvaltının tadını hiçbir yerde bulamadım. İşte orası Gargaron’dur. Assos’tan doğuya doğru gidildiğinde Adramyttion Körfezi’ni (Edremit Körfezi) oluşturan bir burun vardır ki; buraya Gargara denir.” Pers ve Bergama Krallığı egemenliği altında kalan Gargara’nn tarihin her döneminde yerleşim yeri olduğu bilinse de kentin yeri tam olarak belirlenememişti. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Gargara’nın ilk yerinin Nusratlı Köyü’nün kuzeyindeki Kocakaya Tepe olduğu, daha sonra ise Arıklı Köyü’nün doğusundaki Zindan Tepe’ye taşındığı tespit edildi.
 
Tanrıkulu, Bakan Çelik`e sordu
CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği sorularını Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlık divanına verdi. Tanrıkulu, “Ayvacık-Küçükkuyu karayolu projesinde, Çanakkale`de 1.derece arkeolojik ve aynı zamanda 1. derece doğal sit alanı olan Paleo Gargara Antik Kenti`nin altından tünel yapılması öngörülmektedir. Bu bağlamda; 1- Antik kentin altından tünel yapılmasının nedeni nedir? 2- Antik kentin altından tünel yapılmasının dünyada örnekleri var mıdır? 3- Ayvacık-Küçükkuyu karayolu projesinde, Paleo Gargara Antik Kenti için neden yol güzergâhı değiştirilmemiştir? 4-Türkiye’de kaç tane antik kent bulunmaktadır? 5- Paleo Gargara Antik Kentinin korunması için hangi tedbirler alınmıştır? 6- Bakanlığınız antik kentleri nasıl korumaktadır? 7- Paleo Gargara Antik Kenti için Bir şirkete ayrıcalık tanındığı iddiası doğru mudur? Bu şirketin ismi nedir? Bu şirketin sahibi ve yönetim kurulu kim ve kimlerdir? 8- Paleo Gargara Antik Kenti için tanınan ayrıcalık, başka hangi projelerde hangi şirketlere tanınmıştır?” ifadelerini kullandı.
Paylaş