havadurum

"Fiyat da düşük, alım gücüde"

865

 Çanakkale domatesinin Temmuz ayları başında başlayan hasadına devam ediliyor.  Çanakkale`de, 82 bin dekarlık alanda yılda 600 bin tonun üzerinde domates üretimi gerçekleştirilerek, Türkiye`deki üretimin yüzde 5`i karşılanırken,  verimin yüksek olduğu yılı yaşayan üreticilerin beklentisi ise toptan alış fiyatının biraz daha yükselmesi. İlk turfanda domatesleri kilosu 2 TL`den toptan satan üreticiler, şu an hem yüksek verim hem de ihracatın kapalı olması nedeniyle kilo fiyatının 80 kuruş ile 1 TL arasına gerilediğini belirtiyor. Pazarda ise domates 2 ile 4 TL’den satış görüyor. Fiyat ve satış konusunda değerlendirmede bulunan pazar esnafı domates fiyatları düşse de vatandaşın da alım gücünün düştüğünü belirtti.

 

“Girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı domates üreticisi zor durumda”

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan bu yıl domates üretiminin yüksek olduğunu belirterek, "Fakat fiyatlarla ilgili sıkıntı var. Biz tüm Türkiye`den yüksek fiyata veriyoruz ürünümüzü. Şu anki verilere göre, tüm Türkiye`de domatesin fiyatı 40 kuruşken, bizde 80 kuruş ile 1 TL arasında. Bu, ümitlendirici gibi gözükse de değil. Çünkü girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı maalesef domates üreticisi zor durumda" dedi.

 

“Satışlar önceki yıllara göre çok daha sakin”

Pazar esnafı Mehmet Tezcan, domatesin Pazar fiyatları ve satışlarla ilgili; “Domatesin kilosu 1,25-1,5 TL. Salça vakti ve o yüzden salçalık domatese talep yoğun. Üreticinin hepsi olmasa da bir kısmının memnun olduğunu düşünüyorum. Malına güzel bakan değerli olarak satıyor. Fiyatlardan müşteri de memnun. Bir hastalıktan dolayı, çalışamayan aileler olduğu için, yine bayram ertesi olduğundan dolayı vatandaşın alım gücü düştü. Yine de insanlar imkanlarını zorlayarak alışverişlerini bir şekilde yapıyorlar. Satışlar önceki yıllara göre çok daha sakin. Şu an doğalgaz bulduk ama insanların cebinde pek bir şey yok” dedi.

 

“İhtiyacı olan arıyor”

Esnaf Yılmaz Göçken; “Fiyatlar normal. Domates fiyatları bugün 4 TL oldu. Salçalık domates 2 TL, yemeklik domates ise 4 TL. Domates hasadı devam ediyor. Tarladan alışı biraz ucuz ancak nakliyesi ve bizimde koyduğumuz karla Pazar fiyatı bu şekilde oluyor. Yine aracı da var.  İhtiyacı olan alıyor” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş