Fiş toplama dönemine dönüş

Maliye Bakanlığı tarafından yeniden gündeme getirilen alışverişte fiş toplama dönemi yeniden başlıyor.

1332
 
Çanakkale Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hakkı Alacaoğlu; “Taslak yasalaşırsa ücretli çalışanlar vergi mükellefi haline gelecek, fiş toplama dönemi yeniden başlayacak” dedi. Alacaoğlu gazetemize yaptığı değerlendirmede: “Basından takip ederek edindiğimiz bilgilere göre; Hükümet verginin tabana yayılması ve kayıt dışılığın azaltılması için yeni bir düzenleme hazırlığında olduğu görülmektedir. Taslak son şeklini almadı” dedi.
 
Alacaoğlu düzenleme sonrası çok olumlu olacağı görüşünde olduğunu ifade ederek, “Bu düzenleme de düşünülen memurlar dahil tüm çalışanlar yıl sonunda ücret, maaş gibi çalışma karşılığında elde edilen gelirlerini beyan edecekler, bu gelirlerinden, gelirin elde edilmesi için yapılan harcama, masraf, eğitim, sağlık, kira, vergi kanunlarına göre yapmış oldukları bağışları yani giderlerini sağlanan muafiyetleri düşecekler, kalan tutar vergi matrahını oluşturacak, belirlenen gelir dilimlerine göre yüzde 15’ten yüzde 35’kadar değişen oranlarla vergilendirilecek, yıl içinde ödenen vergiler yıl sonunda hesaplanan vergiden düşülecek ödenen vergi hesaplananın altında kalmışsa fark vergi dairelerine ödenecek, ödenmesi gereken vergiden fazlaysa iade edilecek, her harcamanın karşılığında belge toplamak şarttır. Toplamayanlar fazla vergi ödemek zorunda kalacaklardır” diye konuştu.
 
Asgari geçim indirimi devam edecek
Gayri menkul sermaye iradı ile ilgili beyannameler elektronik ortamda, vergi mükellefleri veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından gönderilebilmektedir. Memurlar dahil tüm çalışanlar yıllık beyannameleri de bu şekilde gönderilmesi işleri çok kolaylaştıracağını düşünüyorum ve çok olumlu buluyorum. Halen uygulanan en düşüğü 73,40 olan asgari geçim indirimi devam edecektir” diye konuştu.
 
Vatandaşların görüşü
Vatandaşlar ise bir zamanlar fiş toplama zamanında yaşadığı sıkıntıları hatırlarken, hükümetin bütçe açığı nedeniyle konuyu tekrar gündemine aldığına inanıyor.
 
 
Hasan Boz
“Ne esnaf razı fiş kesmeye, ne de alan ısrar ediyor. İnsan iki arada bir derede kalıyor. Bir de zamanında yaz, çiz, topla, götür. Çok sıkıntı çektik. Emekliler için de ayrı bir zorluktu. Şimdi nasıl olur bilemiyorum.”
 
 
Fedai Keskin
“Gayet iyi olur fiş düzenlemesi. Zaten olması gereken bu. Böylece herkes fiş keser, kimse vergi kaçıramaz.”
 
 
Selçuk Durukan
“Biz zaten fiş kesiyoruz, bir fark olacağını sanmıyorum. Zaten son yıllarda kredi kartı kullanımı yaygınlaştığı için visa yanında fiş kesmek zorunlu hale geldi. Bu durumda otomatik bir alışkanlık oturdu. Uygulama zaten yasalarda var. Tekrar yaygınlaşsın isteniyor. Belki kesmeyenler, umursamayanlar ve unutanlar vardır diye.”
 
 
Canseven Can
“Satıcılar için çok fazla şey fark etmez. Biz zaten müşteri alsa da, almasa da fiş kesiyoruz. Uygulama zaten var. Fiş almamanın da cezası var. Önceden de uygulandı, sonra neden kaldırıldı bunu sorgulamak lazım. Devletin bütçesinde sıkıntı olmuştur, o yüzden tekrar konuyu gündeme gelmiştir.”
Paylaş