Festivalde yemekler yarıştı

Çanakkale Kent Konseyi Yemek Kültürü Çalışma Gurubu kolaylaştırıcılığında Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı, Human 17 Derneği, Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği destekleriyle "5. Çanakkale Yemek Kültürü Festivali" Yalı Han’ında gerçekleştirilen kokteyl ile başladı.

802
 
 
"5. Çanakkale Yemek Kültürü Festivali" açılışında konuşma yapan Çanakkale Tarih Kültür Vakfı Başkanı Kadir Kenar; “Yolda görmüşünüzdür yana yana açılan dönerciler mevcut. Sokaklarımızı kaplayan ayaküstü yemekler bu festivali yapmakta ne kadar haklı olduğumuzu bize gösteriyor. Yemek kültürümüz, sağlığımız ve sağlıklı beslenen insanın ruh beden sağlığı açısından önemlidir. Anadolu öyle bir coğrafya ki bize sunmadığı hiçbir şey yok. Balık, et, süt, ot, cinslerine kadar her şeyi tüketmemiz için bize sunuyor. Atalarımız bunun farkında olarak yaşamış. Zor zamanlarda bile sağlıklı beslenmeyi başarmışlar. Geldiğimiz noktada toplum obezite ile karşı karşıya. Hapla beslenen, bilgisayarla sevişen toplum haline geldik. Oturduğumuz yerden her şeyi ayağımıza istiyor; yememize, içmemize dikkat etmiyoruz. Bu festivalimizin gençlerimize yemek kültürünü tanıtmak ve sulu yemeği, kültürümüzden gelen yemeği öğretmekte çok faydalı olacak diye düşünüyorum. Bu anlamda güzel bir çalışma yaptığımızı belirtmek istiyorum” dedi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Yemek Kültürü festivalinin beşincisinin düzenlenmesini önemsiyoruz. Tarih Kültür Vakıf, Kent Konseyi, Human 17 derneğinin öncülüğü önemli. Aşçılarımızın destek vermesini daha da önemsiyorum. Çünkü aşçılarımız yemek kültürünü yaşatan, geliştiren insanlar. Çanakkale’de; Girit, Selanik, Bayramiç, Ezine gibi çok çeşitli kültürden gelen insanlarımız ve onların yemek kültürleri var. Ama gençlerimizin yemek kültürleri hayat şartlarından, hayatın hızlı akışından dolayı giderek fast-food kültürüne doğru ilerledi. Sağlıklı beslenme son derece önemli. Çanakkale’nin şartlarına baktığımızda zeytinyağlı, sağlıklı et yemeklerinin sürdürülebilir olması gelecek nesillere aktarılması son derece önemli. Çok çeşitli yemeklerimiz var. Bunlar bir kitapçık içinde toplanmalı. Her yörenin tarifi ile beraber olmalı. Elimizde belge olarak kalmalı. Dünya’da en çok dikkat çekilen somut olmayan miras kavramı gelenek, görenek ve yemeklerimizdir. Tarihi eserlerin korunmasının ötesinde bu somut olmayan mirasımız da korunmalıdır. Çanakkale’de bunun sağlanmasını önemsiyoruz” diye konuştu. Konuşmaların ardından Profesyonel Aşçılar Derneği tarafından hazırlanan yerel yemekler katılımcılara ikram edildi.
 
 
Aşçıların kıyasıya yarışı
5. Çanakkale Yemek Kültürü Festivali’ne katılan çok sayıda yemek damak tadına sunuldu. Halk Bahçesi`nde düzenlenen 5. Çanakkale Yemek Kültür Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde yer alan yemekler ayrı ayrı dallarda yarışırken, kazananlara ise armağanlar verildi. Festivale katılan vatandaşlar; et-tavuk-balık yemekleri, zeytinyağlılar, salatalar, hamur işleri ve tatlılar olmak üzere bir çok yemeğin tadına bakma fırsatı yakaladı. Yapılan konuşmaların ardından jüri üyeleri, festivalde ödül almaya hak kazanan yemekleri belirledi.
 
Paylaş