Festivalde yemekler yarıştı

3. Çanakkale Yemek Kültürü Festivali’ne katılan 60’a yakın yemek katılımcıların beğenisine sunuldu.

794
 
Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı’nın öncülüğünde Türkiye Kadınlar Birliği, Türk Anneler Derneği,  Human 17 Derneği, Aşçılar Derneği, Çanakkale Roman Kültür Etkinlikleri Derneği,  Kent Konseyi Fevzipaşa Mahalle Meclisi, Lions ve Rotary Klup ile Çanakkale Kent Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenen 3. Çanakkale Yemek Kültür Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Halk Bahçesi’nde yapılan festivalde yer alan yemekler 5 ayrı dalda yarıştı ve kazananlara armağanlar verildi. Festivale katılan vatandaşlar; et-tavuk-balık yemekleri, zeytinyağlılar, salatalar, hamur işleri ve tatlılar olmak üzere bir çok yemeğin tadına bakma fırsatı yakaladı.
 
 
Festival açılışında bir konuşma yapan Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı Başkanı Muzaffer Bayraktar, yemek kültürünün geleneksel mirasın en önemli simgesi olduğuna dikkat çekti. Bayraktar; “Bu kültürümüzün günümüze taşınmasında en önemli kültür elçileri kadınlarımızdır. Tarihsel süreçte, coğrafya ve yaşam koşulları, yemek kültürümüzün evrimini yaratmıştır. Ülkemizde bölgeler arası yemek yeme sanatı bir çok içsel ve dışsal olaylardan etkilenmiştir. 1970’li yıllardan sonra, ülkemizde plansız gerçekleşen sanayi hareketleri, kentlere akımın yoğunlaşması sonucu oluşan beton kentler, ,1.sınıf tarım arazileri ve çevresel değerlerimizin beton kentlere tercihi ile geleneksel kültürümüz olan yemek yeme sanatımızı yozlaştırarak erozyona uğratmıştır.
 
Çanakkale bölgesine baktığımızda coğrafi konumu ve kültürel mirası ile dünyanın ender bölgelerindendir. Ancak son yıllarda bir çok çevresel olumsuzluklarla da karşı karşıyadır. Son yıllarda tartışa gelen Çanakkale bölgesi halkı, bölgemizin yol haritasında,tarih, kültür , turizm ve endüstriyel bir tarım bölgesi mi yoksa kirleten sanayi hareketlerinin bir bölgesi mi olacak endişelerini yüksek sesle dillendirmektedir.Antik dönemde Troas bölgesi olarak bilinen Biga yarımadasında , bir çok termik santraller , kaz dağında yürütülen altın madenciliği bölgemizin tüm değerlerini tehlike altına almaktadır.
 
Sevgili Çanakkaleliler, Çanakkale, kurtuluş savaşımızın başlangıç noktasıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün öndeliğinde 1915 de yazılan destan TürkiyeCumhuriyetinin ilan edildiği bu kutsal topraklarda, dün olduğu gibi, bu günde bir çok farklı kültürü bir arada huzurla yaşatmaktadır. Tarih Kültür Vakfı olarak, 3.nü gerçekleştirdiğimiz yemek kültür festivalimizin amacı, bu topraklarda yaşayan farklı kültür ve gelenekleri ile yemek yeme mirasımızı günümüze taşıyan kadınlarımızın sosyal hayatımızın en önemli varlıkları olduğu gerçeğini yansıtmaktır. Hedefimiz bu etkinliklerin ulusal ve uluslararası boyuta ulaşmasıdır. Festival etkinliğimizin Çanakkale bölgesinin kimliğinin tanıtılmasında da önümüzdeki dönemlerde katkısı olacaktır” dedi.
 
Daha sonra söz alan Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Hikmet Kuru da festivalde yarışacak olan katılımcılara başarılar diledi. Ayvaz Akbacak, Salih Çorbacı, İsmet Büdün, Osman Demirci ve Belgin Akpınar’dan oluşan jüri üyeleri, festivalde ödül almaya hak kazanan yemekleri belirledi.
 
Yemek festivalinde panel
45 dakikalık müzik dinletisinin ardından festival kapsamında bir panel de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Tabip Odası Başkanı Naci Hasanefendi’nin yaptığı “Yemek Kültürü ve Yemeğin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri” konulu panele ‘Yemek ve Sağlık’ konusu ile Çanakkale Devlet Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdinç Öz, ‘Yemek ve Kültür’ konusu ile Yemek Kültürleri Araştırmacısı ve İletişimcisi Hasan Açanal, ‘Yemek ve Turizm’ konusuyla da ÇOMÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferah Özkök konuşmacı olarak katıldı. İlgi gören panelde katılımcılara, konuşmacılar tarafından detaylı bilgiler verildi.
 
Panelin ardından 3. Çanakkale Yemek Kültürü Festivali’nde dereceye giren yemek sahiplerine ödülleri takdim edildi. Dans ve tiyatro gösterisiyle devam eden festival, açılan resim sergisiyle sona erdi.
 
 
 
 
Paylaş