Festivalde 4. gün

Yarım asırı geride bırakan 50. Uluslararası Troia Festivali`nde dördüncü gün etkinlikleri de büyük beğeni topladı.

992
 
Kente büyük bir canlılık katan festival etkinlikleri, dördüncü gününde de dolu doluydu. Festivalin dikkat çeken ve merakla beklenen etkinliklerinden biri olan `Troia Festivali` söyleşisi Halk Bahçesi Telefon Kafe Önünde gerçekleştirildi. Festivalin mimarları olan İzzet Melih Dilmaç, Hüseyin Uluarslan, Eyüp Sabri Özkan, Sefer Göztepe ve Hektor`un konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan başta olmak üzere pek çok kentli de izleyici olarak katıldı.
Sefer Göztepe`nin yönettiği söyleşide ilk sözü festivalin çınarlarından biri olan İzzet Melih Dilmaç aldı. Dilmaç, Çanakkale`nin gelişmesi, turizmin canlandırılması için büyük emeklerle ve 1960`lı yılların zorlu koşullarında festivali nasıl başlattıklarını ve nasıl ayakta tuttuklarını anlattı. Dilmaç, anılarına da yer verdiği konuşmasında, kendisi ilkokul öğrencisiyken eski belediye binası önünde Atatürk`ü karşıladıklarını belirterek, bu nedenle eski belediye binasının şeref binası olarak kente kazandırılmasını istediğini ifade etti. Çanakkale`nin ilk turizm acentasını kuran Hüseyin Uluarslan ise, 1. Troia Festivali`nde gerçekleştirilen etkinliklerden bahsetti. Uluarslan, Troia Ören Yerinde izinli askerlerle canlandırılan Troia Savaşı`ndan, Kilitbahir-Çanakkale arasında Paris`in Helen`i kaçırışının canlandırılmasının nasıl gerçekleştiğine kadar, ilk festival anılarını kentlilerle paylaştı. Uluarslan da Troia`yı gün yüzüne çıkaran ismin Homeros olduğuna değinerek, Troia Ören Yeri girişinde Homeros`un heykelinin bulunması gerektiğine vurgu yaptı. Eyüp Sabri Özkan ve Hektor`un da ilk festivale dair anıları paylaştığı söyleşi de söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, 1. Troia Festivali mimarlarını kırmayarak, eski belediye binasının yeniden kente kazandırılması konusunda çalışma yürüteceklerini kaydetti. Hüseyin Uluarslan`ın da belirttiği üzere Homeros`un kent için önemi olduğuna değinen Başkan Gökhan, eğitim öğretim döneminde okullara gerçekleştirdiği ziyaretlerde Homeros`un İlyada Destanı`nı çocuklara hediye ettiğini ancak çoğu öğrencinin Homeros hakkında bir bilgisinin olmadığını söyledi. Başkan Gökhan; “Japonya`da ilkokulda ilk okutulan Homeros`tur. Onun için bugün, bir çok Japon turist bu kente akın ediyor. Bu nedenle Milli Eğitim, müfredatın içine mutlaka Homeros`un kitabını koyup çocukların bunu öğrenmesini sağlamalı. Aynı zamanda Troia Ören Yeri`ne ve Arkeoloji Müzesi`ne öğrenci gezileri düzenlemeli” diye konuştu. Söyleşi, hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
 
 
Halk dansları ilgi görüyor
Festival süresince devam eden halk dansları gösterileri dördüncü günde de ilgiyle izlendi. Hırvatistan, Macaristan, Moldova, Anadolu Turizm ve Folklor Derneği Ekibi ile Çanakkale Belediyespor Halk Oyunları ekiplerinin Özgürlük Parkı`nda gerçekleştirilen gösterileri kentliler tarafından ilgi gördü.
 
 
Barış Kordonu`nda türkü keyfi
Festival kapsamında konser etkinlikleri dördüncü günde de hız kesmedi. Barbaros Mahallesi Barış Kordonu`nda Yörem Saz Grubu sahne aldı. Festival kapsamındaki bu etkinliğe halk müziği severler büyük ilgi gösterdi.
 
Çimenlik Kalesi`nde muhteşem konser
Festivalin dördüncü gün etkinlikleri kapsamında bir muhteşem konser de Çimenlik Kalesi`nde düzenlendi. 134 yıllık bir geçmişi bulunan, Almanya`nın en köklü orkestralarından biri olan Duisburg Filarmoni Orkestrası ve Anadolu`nun geleneksel müziklerini çağdaş bir şekilde yorumlayan bağlama virtüözü Erdal Akkaya, kentlilere unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşattı. Klasik müziğin zarif notalarının Anadolu`nun geleneksel melodileri ile birleştiği konserde, Erdal Akkaya`nın seslendirdiği ve orkestranın da eşlik ettiği `Çanakkale İçinde` türküsü, izleyenlerden büyük alkış aldı. Yaklaşık iki saat süren konser sonunda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Erdal Akkaya ve orkestra şefi Hendrik Vestmann`a çiçek takdim etti.
Paylaş