havadurum

Feministler: "Yan yanayız, çok güçlüyüz"

641
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle geçtiğimiz gün İskele Meydanı`nda bir araya gelen femisintler şarkı söyleyip danslar ederek meydanı coşkuya boğdu. Dövizleriyle meydana çıkan kadınlar, alanda "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attılar. Öte yandan zaman zaman sosyal mesafe kurallarının ihlal edildiği gözlendi. Dans ve şarkıların ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. "Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz" diyen feministler, açıklamanın devamında şunları söylediler; "Pandemi nedeniyle eve kapanmak zorunda kaldığımızda ev işini, çocuk bakımını üstümüze yıkanlara, ailede baba, koca, sevgiliye, erkek şiddetine karşı isyan ediyoruz! Haklarımıza yönelik saldırıların üstesinden ortak ve haklı mücadelemizle geliyoruz Eşitlik mücadelemizle çıkarılmasını sağladığımız yasalara ve İstanbul Sözleşmesi, CEDAW gibi uluslararası sözleşmelere dair karalama kampanyası yürüten marjinal gruplar ile söylemini ortaklaştıran iktidar, hayatlarımızı ve eşit yurttaşlık haklarımızı siyasi pazarlık konusu yapmayı sürdürüyor. Erkek şiddetiyle mücadele etmek yerine kadın düşmanlarının sözüne uyarak İstanbul Sözleşmesi`ni, nafaka hakkını, eşit ve şiddetten uzak yaşama hakkımızı tartışmaya açarak ayrımcılığı ve şiddeti destekleyenlere karşı isyanımız sözümüz meydanlarda."
"İsyanımız meydanlarda"
"Kadınlar yaşamlarını yitiriyor! Şiddet uygulayan erkekleri ödüllendiren erkek adalete karşı isyanımız karakolda, adliyede! İtiraz etmemizi, hakkımızı aramamızı engellemek için her gün nefret diliyle hedef gösterenlere, kayyumlara, sokakları bize kapatanlara, keyfi gözaltılara, çıplak aramalara, haksız tutuklamalara, ev hapislerine karşı isyanımız meydanlarda, dayanışmada!"

"Eşit ve özgür bir yaşamı herkes için istiyoruz"
"Etnik köken ve inanç farlılıklarıyla sosyolojik çeşitliliğin zenginliğimiz olduğu; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, yaş, medeni hal, engellilik, sınıfsal durum vb. nedenlerle ayrımcılığın olmadığı; hayatın her alanında cinsiyet eşitliğini mümkün kılacak eşit ve özgür bir yaşamı herkes için istiyor ve bunun kurulması için çalışıyoruz. Ailede, toplumda, devlette reis istemiyoruz. Yaşam biçimi tahakkümüne, nefret söylemine ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı mücadele ediyoruz."
(Atakan Alkış)
Paylaş