Feldspatta iddianame!

Çanakkale İdare Mahkemesi önce bölgedeki 6 adet metalik madencilik faaliyetleri ve Assos`taki liman projesine yürütmeyi durdurma kararı verirken, Zafer Madencilik`in şikayetçi olduğu 7 kişi ile ilgili olarak dava iddianamesinin hazırlandığı öğrenildi. İddianame kabul edilirse 7 köylü Bayramiç Sulh Ceza Mahkemesi`nde yargılanacak.

793
22 Ekim tarihindeki ağaç kesimleri ile başlayan ve bir süre gündemden düşmeyen Bayramiç`in Kurşunlu Köyü`ndeki feldspat madenine karşı köylünün direnişi mahkemelik oluyor. Ağaç kesimlerinin yapıldığı ilk günlerde 7 köylü hakkında Zafer Madencilik tarafından yapılan suç duyurusunun iddianamesi tamamlandı. Ağaç kesimleri sırasında kendilerine engel oldukları, çalışmalarını engelledikleri gerekçesiyle dava açılan 7 köylü iddianame kabul edilirse hakim karşısına çıkacak. Kurşunlu Köyü`nde bulunan ve feldspat madenine karşı direnen köylüler hakkındaki iddianame de köylülerin tepkisini çekmeye yetti. Çanakkale İdare Mahkemesi`nin Çan ve Bayramiç`te bulunan altı maden sahasını kapsayan yürütmeyi durdurma kararını hatırlatan köylüler, “Biz de adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz” dediler. 6 adet maden sahasında yürütmeyi durdurma kararının sadece Çanakkale`de ve Kazdağları`nda sevinç yaratmadığını kendileri için de umut olduğunu dile getirdiler.
 
“Vali Çınar`dan mutlu haber bir bekliyoruz”
Kurşunlu`da 22 gün boyunca sürdürdüğü açlık grevi ile ilgili olarak gündeme gelen ve birçok kesimin desteğini alan 58 yaşındaki Bülent Özüren altın madenleri ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının kendilerini de sevindirdiğini ifade etti. “Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz” diyen Özüren, “Sayın Vali Çınar’dan ve kaymakamımızdan bir halen cevap bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
İddianame hazırlandı
Yaşadıkları çevreyi savunan Kurşunlu Köyü sakinleri hakkında hazırlanan iddianamede, “Şüphelilerin böylece fikir ve irade birliği içerisinde birden fazla kişi ile iş ve çalışma hürriyetini ihlal ettikleri anlaşılmaktadır” denilerek şüphelilerin cezalandırılması istendi. Bunun dışında köy sakinlerinin maden şirketi ile ilgili olarak maden ruhsatına aykırı davranıldığı, çalışma saatlerine uymadığı yönündeki suç duyurusu ile ilgili olarak ise soruşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Kurşunlu`da yaşayan vatandaşlar, bu durumun adil olmadığını ifade ederek, haklarını hukuki yoldan aramaya devam edeceklerini söylediler.
Paylaş