havadurum

Fas’ta 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi: Yüzlerce Ölü, Binlerce Yaralı

Fas’ta 7 büyüklüğündeki deprem, ülkenin kuzeyindeki Marakeş kentini yerle bir etti. Depremde 632 kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de yaralandı. Deprem, ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olarak kayıtlara geçti.

965

Fas’ta 7 büyüklüğündeki deprem yüzlerce can aldı. Fas’ın Marakeş kentinde dün akşam saatlerinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem, ülkeyi sarsarken yıkıma da neden oldu. Depremde 632 kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de yaralandı. Deprem, ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olarak kayıtlara geçti. Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü depremin merkez üssünün Marakeş’in El-Huz bölgesi olduğunu duyurdu.

Deprem pek çok kentte hissedildi

Deprem, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde de hissedildi. Sosyal medya platformlarında halkın deprem sonrası sokaklara çıkmasına ve binaların çöküş anlarına ilişkin görüntüler paylaşıldı. Yerel gazeteler, depremin ülkenin kuzeyindeki El-Huz bölgesinde yerel saatle 23.10 sularında meydana geldiğini yazdı.

Tarihi binalar hasar gördü

Depremde Marakeş’in tarihi surlarının bir kısmının da zarar gördüğü aktarıldı. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Marakeş’teki eski şehri çevreleyen ünlü kırmızı duvarların bazı kısımları hasar gördü. Ayrıca Marakeş’teki Koutoubia Camii’nin minaresinin de çatladığı görüldü.

Kurtarma çalışmaları devam ediyor

Acil durum ekipleri, binaların enkazında hayatta kalanları arama çalışmalarına hemen başladı. Fas İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yerel kurumlar, emniyet güçleri ve sivil savunma ekiplerinin deprem nedeniyle oluşan zararın tespiti ve gerekli yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için tüm imkanlarını seferber ettiği vurgulandı. Vatandaşlar sakin olmaya ve paniğe kapılmamaya çağrıldı.

Türkiye’den yardım teklifi

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fas Kralı 6. Muhammed ile telefonda görüştüğü ve depremden dolayı taziyelerini ilettiği belirtildi. Erdoğan’ın ayrıca Türkiye’nin her türlü yardım ve desteğe hazır olduğunu ifade ettiği kaydedildi. Türk Kızılay da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Fas’ın Marakeş şehrinde meydana gelen deprem sonrası afet ekiplerinin gelişmeleri yakından takip ettiğini duyurdu. (Haber Merkezi)

Paylaş