"Fabrikanın taşınması birileri tarafından engelleniyor"

1860

 Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, basın mensupları ile gerçekleştirdiği aylık olağan toplantısını dün, Kepez Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirdi. Öncelikle Kepez’in ilçe olması için belediye tarafından hazırlanan tanıtım videosunu izleten Mutan, Büyükşehir kriterlerinin kamuoyunda açık şekilde tartışılması gerektiğini söyledi. Nuriye ve Semih’in açlık grevini bırakması ile sakallarını keseceğini ifade eden Mutan, karayolları tarafından uzun zamandır yapılması gereken üst geçidin hala yapılmadığını belirterek, herhangi bir ölümlü kazada bunun sorumlusunun Karayolları olacağının altını çizdi. Sorulan sorular üzerine herhangi bir belediyeye seçiminde aday olmayacağını açıklayan Mutan, son olaraksa Dardanel Ton Fabrikası’nın taşınması ile ilgili önemli iddialarda bulundu. Taşınma işlemlerinin birileri tarafından bilinçli bir şekilde engellendiğini iddia eden Mutan; “Çevre ve Şehirciliğin teknik elemanlarına zorla bir şeyler dayatılıyor;  ‘Bulun bir şey biz yargıya gideceğiz’ diyorlar. Çay bahçesi için bile yargıya mı gidilir arkadaşlar? Elimizi kolumuzu bağlamaya çalışıyorlar” dedi.

 
“Belediye olarak kalmak istiyoruz”
Çanakkale Büyükşehir olacaksa belediye olarak kalmak istediklerini belirten Mutan; “Bizim 25 yıllık bir deneyimimiz var. Bu çöpe atılmamalı diyoruz. Mantık tartışmıyorum. Bu lafı ortaya kim attıysa ona sorun. Neden bu noktaya taşınıyor. Büyükşehir olacaksak belediye kalmak istiyoruz. Belediye kalmak içinde ilçe olmak gerek.  Bu süreç Mart ayında açıklanacak. Sadece Çanakkale’yi ilgilendiren bir konu değil. 12 tane il var. Nüfusu 300 bin olan 20 küsur ilde Bütünşehir kapsamında değerlendirilecek. Neden kamuoyunda açık şekilde tartışılmıyor. Hiçbir şey sorulmuyor. Sorulmalı konuşulmalı. Ancak siyaseten bir laf ediyorsanız arkasında duracaksınız” dedi. 
 
“Nuriye ve Semih’le yürümeye devam edeceğiz”
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevini bitirmesiyle ilgili konuşan Mutan; “Sakalımızı bıraktık. Üç ekseni vardı. Ağırlıklı olarak önceliğim Nuriye ve Semih’ti. Biliyorsunuz onlar geçen hafta açlık grevini bıraktılar ve yaşayacaklar. Suratlarında gülücük önemliydi. O gülücük eksilmeyecek. Süreci hukuksal boyuta taşıyacaklar. OHAL komisyonu işe geri dönmelerini reddetti. Onlarda hukuksal olarak mücadelelerini sürdürecekler. OHAL sürecinin durdurulduğu, insanların açlıkla terbiye edilmediği, yaşanabilir bir ülke koşullarına, siyasal iklime yürüme adına sakallarımızı kesip Nuriye ve Semih ile birlikte devam etmeyi düşüyoruz. Yine. Semih berat etti, Nuriye bir miktarda olsa ceza yedi ama neden işine geri dönmedi?” dedi.
 
“Ölen olursa sorumlusu Karayollarıdır”
Dardanel ve Ford’un olduğu yerlere yapılması gereken üst geçitlerin halen yapılmadığını belirten Mutan, konuya dair; “Bir diğer konu bir üst geçit yapıldı. Olan gene garibana oluyor. Karayolları ile üç dört yıldır yazışmalar yaptık. Dardanel ve Ford’un olduğu yerlere ki, özellikle ilçelerden gelenler oralardan geliyor ve bir araç kazası ile ölebiliyor. Ölenlerde oldu. Ancak Karayolları daha önce üniversite kavşağı olmadan üzerinden geçilmeyen üst geçit yaptı. Şu anda ise Üniversite harçlıkları Kipa’nın kumbarasına girsin diye Kipa’ya üst geçit yaptı. Öteki tarafa hala yapılmadı. Bize neden yapılmıyor? Biz ticari bir yapılanma olmadığımız için mi yapılmıyor? Bu saatten sonra birileri ölürse sorumlusu Karayollarıdır. Biz tüccar olmadığımız için mi yapmıyorsunuz? Dedi. Hadi yapın artık. Bu saatten sonra ölümlü bir kaza olursa yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi.
  
“Kongre hazırlıkları sürüyor”
Nisan ayında düzenlenecek uluslararası kongre hazırlıklarının devam ettiğini ifade eden Mutan; “Bizim bu yıl temasını umut koyduğumuz uluslararası kongremiz var. Bunun çalışmaları sürüyor. Şubat ayının ikinci yarısında program ortaya çıkmış olur. Üç gün sürecek uluslararası bir kongre. Bizi çağırdığımız bilim adamı, sanatçı ve yazarlar var. Tahmini bir 400 kişi olacak gibi görünüyor. Biz açılışa Sayın Genel Başkanımız Kemal Beyi çağırdık açılışı kendisi ile yapacağız” dedi. 

 “Ön seçim olursa aday adayı olacağım”
Mutan, “Kepez İlçe olduğunda belediye olursa, önümüzdeki seçimlerde belediye başkanlığına aday olacak mısınız?” soruna; “Ömer Faruk Mutan başkanlığa aday olmayacak İlçe de olsa olmayacak, büyükşehir de olsa olamayacak. Ömer Faruk bu alanlardaki kişisel hedeflerini değerlendirdi.  Ne seçim olursa genel siyaset olursa parlamenter noktada adayım. Aday olacağım. Eğer ön seçim olmazsa olmayacağım. Bunun dışında genel siyaset yapma adına böyle bir süreç yaşanırsa il başkanlığına adayım dedim. Kepez ilçe olarak kaldığında yasayı görmemiz lazım.  Bunun tartışılmasından yanayım ancak tartışılmıyor” şeklinde cevap verdi. 

“Plan tadilatları yargıya gitti”
Mutan, son olarak Dardanel Ton Fabrikasından yayılan kokular ile ilgili soru üzerine önemli iddialarda bulunarak; “Sayın Niyazi Önen hem Çanakkale’nin hem de Türkiye’nin önemli sanayicilerinden birisidir. Bu ilin ve ülkemizin en büyük sorunlarından birisi istihdamdır, işsizliktir. Sayın Niyazi Önen o bölgeye bir soğuk hava deposu ile başladığı sanayicilik sürecine sebze meyve işleme tesisi sonrasında da Balık işleme noktasına gelmiştir. Sayın Niyazi Önen’in bu bölgenin sıkışıklığı sebebi ile 960 dediğimiz Hamidiye Mahallesinde olan bölgede 20 dönüm, iç kesimde ise 70 dönümlük arazisi var. Bu alanların plan tadilatlarını yaptırdı biliyor musunuz? Buradan bir yola çıkmaya başladı, arkadaşı Çetinkaya ile yapacaklardı. Soğuk hava depolarının olduğu bölgeden başlayacaklardı. Plan tadilatları yargıya gitti. İdare tarafından yargıya gidildi. Yani bu yapı bu bölge içerisinden çıkmasın mı?” dedi.
 
“Buradan gidiyordu, birileri gitmesini engelledi”
Niyazi Önen tarafından yapılmak istenen taşınma işlemlerinin engellendiğini belirten Mutan; “Bir ucundan gidiyordu bu tesis buradan yargıya gidildi. Neden yargıya gidildi arkadaşlar? Bu konuları kamuoyu konuşsun, tartışsın. Çıksın birileri izah etsin. Buradan gidiyordu, birileri gitmesini engelledi. Buradan misafirlerimizi bilerek geçiriyoruz, koku duyulsun da bu buradan gitmesi lazım desinler diyorum. Niyazi bey bu iş için düğmeye basmıştı, maalesef engelleniyor. Gerekçesini de Valiliğine sorun. Çok teknik konular vardır ama Çevre ve Şehirciliğin teknik elemanlarına zorla bir şeyler dayatılıyor;  ‘Bulun bir şey biz yargıya gideceğiz’ diyorlar. Çay bahçesi için bile yargıya mı gidilir arkadaşlar? Elimizi kolumuzu bağlamaya çalışıyorlar. Buradaki muhataplarımız da biraz önce ifade ettiğim yerler. Çay bahçesi için yargıya gidiyorlar, sosyal konut yapacağız, yapmayalım diye yargıya gidiyorlar. İdare yargıya gidiyorlar ama yapacağım sosyal konutu. Kimi kastettiğimi çok iyi anladınız, sorularını oraya neden diye sorun. Siz belki bilmiyorsunuz ama o fabrika oraya kurulduğunda, 80’li yıllarda orası şehir dışı olarak görülüyordu. Unlu mamulleri OSB’ye, balık işleme tesislerini Gökçeada’ya taşıyacaklardı. Bunun planlaması ne zaman hayata geçer bilmiyorum ama bu tür engellemelerle gitmez sanıyorum. Bırakın gitsin kardeşim” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş