havadurum

EXPOTROİA 2. kez kapılarını açtı

Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) öncülüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen Çanakkale Turizm ve Ticaret Fuarı EXPOTROİA kapılarını ziyaretçilere açtı. Çok sayıda kurum, kuruluşun destek verdiği EXPOTROİA Ticaret ve Turizm Fuarı`nın açılışında kent turizmi değerlendirilirken, açılışta konuşan protokol üyeleri Soma`da bir maden ocağında yaşanan patlama sonucunda hayatını kaybeden işçileri rahmetle andı.

894
 
14-18 Mayıs tarihleri arasında ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak EXPOTROİA`nın açılışına Vali Ahmet Çınar, AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner, Defterdar Mustafa Işık, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, parti temsilcileri, işadamları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Çok sayıda firmanın stant kurarak ürünlerini sergilediği fuar 18 Mayıs tarihinde sona erecek. Açılış töreninde konuşan ÇASİAD Başkanı Erdal Akarsu, 2015 yılında EXPOTROİA`nın uluslararası bir fuar organizasyonu olacağını belirterek; “ÇASİAD ailesi olarak büyük bir gurur içindeyiz. Çok önem verdiğimiz Çanakkale`nin sosyal ve ekonomik hayatına büyük katkılar sağlayacağını inandığımız EXPOTROİA Çanakkale Turizm ve Ticaret Fuarı`nın ikincisini açıyoruz. ÇASİAD olarak bu fuarı Çanakkale`ye kazandırmanın ve çıtayı bir tane daha yukarı çıkarmanın onurunu yaşıyoruz. EXPOTROİA 2. yılında çadır alanı da ekleyerek toplam alan kapasitesini 2 katına çıkarmıştır. Bugünden itibaren binlerce ziyaretçiyi ağırlayacaktır. 2015 yılında uluslararası fuar olma niteliğini kazanacak olan EXPOTROİA yüksek bir ivme ile büyümektedir. 2015 yılında EXPOTROİA artık uluslararası bir fuar organizasyonu olacaktır. EXPOTROİA bölgesel yapısından ulusal bir kimliğe bürünecektir” dedi.
EXPOTROİA`nın Çanakkale için önemli olduğunu ifade eden Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ise; “Çanakkale EXPOTROİA önümüzde yıldan itibaren Odalar Birliği`nin fuar takvimine girecek. Bu önemli bir gelişmedir. EXPOTROİA`nın bundan sonraki yıllarda daha da anlamlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
 
 
EXPOTROİA`nın Çanakkale`ye hayırlı olmasını dileyen ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Güven Barış Yüksel şu şekilde konuştu: “ÇTSO olarak şehrin ekonomisine ve turizmine katkısı olacak bütün organizasyonların destekçisi olduk ve olmaya da devam edeceğiz. 2015 yılı Çanakkale için çok önemli bir yıl. ÇTSO olarak Türkiye`deki bütün oda ve borsalara ziyaretler gerçekleştirdik. Ziyaret ettiğimiz oda ve borsaların en azından yönetim kurulu veya meclislerinin Çanakkale`de yapılmasını istedik. 81 ildeki oda ve borsaların yönetim kurulu üyelerini Çanakkale`de ağırlamayı düşünüyoruz”
Çanakkale`de EXPOTROİA gibi fuarların artması gerektiğine dikkat çeken ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner; “Çanakkale`de bu tür fuarlar yapılmalı ve başarılı da olmalı. Bu tür organizasyonların Çanakkale`de arttırılmasından yanayız.”
 
 
Çanakkale Belediyesi`nden Soma`ya cenaze aracı
Soma`da bir maden ocağında yaşanan patlama sonucunda hayatını kaybeden işçileri rahmet ve kederli ailelerine ise başsağlığı dileyen Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş; “Milletimizin başı sağ olsun. Çanakkale Belediyesi olarak Soma Belediyesi`ni aradık. Ne yapabiliriz diye sorduk. Bizden sadece cenaze arabası istediler. Çanakkale Belediyesi olarak Soma`ya cenaze aracını gönderdik. Soma Belediyesi`nin her türlü ihtiyacına açık olduğumuzu ilettik. Soma halkının ve Soma Belediyesi`nin yanındayız” dedi.
 
 
“Çanakkale`ye daha kapsamlı kongre merkezi şart”
EXPOTROİA Fuarı`nda emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Vekili Karakaş; “EXPOTROİA Fuarı uluslalararası bir fuar olduğu zaman ne kadar önemli bir noktaya geldiğimizi anlamış olacağız. Çanakkale ülkemizin en şanslı şehirlerinden biri” dedi. Kent turizmi için önemli konulara da değinen Karakaş; “Çanakkale`de dört mevsim turizm maalesef olmuyor. Özellikle kış turizmi için kongre merkezi çok önemli. Çanakkale`ye daha büyük bir kongre merkezi olması gerektiğini düşünüyorum. Profesyonel destek alarak kongre merkezinin nerede yapacağız buna karar verilmesi lazım. Çanakkale Belediyesi gerçekleştirdiği proje ve çalışmalarla kent turizmine katkı sağlamak için çaba sarf ediyor. Yat Limanı ve Kruvaziyer Liman uygun yere kısa zamanda planlamalı. Çanakkale, turnuva ve spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmalı diye düşünüyorum. Burada çok sayıda spor aktiviteleri yapılabilir” diye konuştu.
 
 
Karakaş`tan alternatif yol önerisi
Çanakkale`den İstanbul`a gidişi bir saat kısaltacak alternatif yolun var olduğuna dikkat çeken Karakaş; “Çanakkale`nin demiryolunun Bandırma`ya veya Balıkesir`e olması lazım. Denizyolumuzun İstanbul merkezine olması lazım. Bandırma`nın var ama Çanakkale`nin yok. Havaalanımızda her gün İstanbul ve Ankara seferleri olmalı. Çanakkale`den İstanbul`a gidiş saatini bir saat kısaltacak bir alternatif yola değinmek istiyorum. İstanbul`a giderken, Keşan ve Malkara`ya uğramadan Gelibolu Evreşe`den Çokal Barajı`nın yanından giden bir yol var. Dağdan geçmiyor kışın kapanmıyor. Ticari araçlar bu yolu kullanıyorlar. 80 kilometrelik yol 40 kilometreye iniyor. Yani devletin yapması gereken 40 kilometrelik yol, bizi İstanbul`a bir saat daha yaklaştıracak. Lütfen bunu dikkate alalım” dedi.
 
 
“Turizm Tanıtma Bürosu Anonim Şirketi`ni hızla kurmalıyız”
Karakaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, ÇTSO`nun ve işadamları derneklerinin olduğu bir Çanakkale Turizm Tanıtma Bürosu Anonim Şirketi`ni hızla kurmamız lazım. Çanakkale`de turizm konusunda neler yapılacaksa bu şirket yapacak. Kongre mi olacak bu şirket yönlendirecek. Hangi fuara gidebilir bu büro belirleyecek. Kongre Merkezi nasıl olacak bunun muhatabı olacak. Çanakkale`de turizm ile ilgili bütün girişimler bu büronun kurulmasıyla gerçekleşecek. Bunun kurulmasını destekleyelim.”
 
 
Onatça; “Tüm dünyayı bu topraklara davet ediyoruz”
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça ise; “2. Çanakkale Turizm ve Ticaret Fuarı, Konfederasyonumuzun kurucu derneklerinden olan Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneğimizin çabalarıyla ortaya çıkan güzel bir organizasyon oldu. Hem katılımcısı hem ziyaretçisi bakımından ilkinden görkemli geçeceği şimdiden belli olan fuarımız umuyoruz ki, gelecek yıl uluslararası olarak gerçekleşecektir. 100 yıl önce bu boğazlardan düşmanların geçmesine izin vermemiştik. Şimdi bu boğazları ticaret, işbirliği ve barış adına sonuna kadar açıp, tüm dünyayı bu topraklara davet ediyoruz. Bu fuarla Çanakkale`nin ve bölgenin, tarım ve sanayi ürünlerini ve turizm imkanlarını tüm dünyaya tanıtmak ve paylaşmak istiyoruz” diye konuştu. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş ve Vali Ahmet Çınar, EXPOTROİA`nın önemine değinerek emeği geçenleri tebrik etti.
 
 
Stantlar gezildi
Yapılan konuşmaların ardından EXPOTROİA Fuarı`na katkı sağlayan kurum ve kuruluşların yanı sıra kentin önemli firmalarına da teşekkür plaketlerinin takdim edildiği fuarın açılış kurdelesini kesen Vali Ahmet Çınar ile beraberindeki protokol üyeleri, 18 Mayıs tarihine kadar çok sayıda ziyaretçiye ulaşması beklenen fuarda yer alan stantları tek tek gezerek kentin marka ürünlerinin tadına baktı.
 
 
Paylaş