Evliya Çelebi'nin eserleri İstanbullularla buluştu Yapay zekayla geçmişe yolculuk

Esenler Belediyesi kültür sanat sezonu "Evliya Çelebi'nin Müziği" programıyla sona erdi. Yarışmada dereceye giren sanatçılara ödülleri taktim edildi.

1128

Esenler Belediyesi, 2022-2023 Evliya Çelebi kültür sanat sezonunu “Evliya Çelebi’nin Müziği” programıyla tamamladı. Programda, Seyahatname eserindeki türkü ve ilahi formları icra edildi, yapay zeka ile tasarlanan eserler sergilendi, gezi ve fotoğraf yarışmasının ödülleri verildi.

Seyahatname’nin müziği konseri Programın en önemli bölümlerinden biri, "Meydan Musiki Topluluğu"nun verdiği konser oldu. Konserde, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde geçen türküler, ilahiler ve mehter formları seslendirildi. Seyahatname, 17. yüzyılda yaşamış olan Evliya Çelebi’nin 40 yıl boyunca yaptığı seyahatleri anlattığı 10 ciltlik bir eserdir. Eser, Türk kültürü ve tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir.

Yapay zekayla geçmişe gidildi

Yapay zeka ile esnaf portreleri Programda ayrıca yapay zeka desteğiyle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ndeki esnaf zümrelerinden esinlenerek tasarlanan 34 eser de meraklıların ilgisine sunuldu. Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, “Sezonumuza adını veren Evliya Çelebi’nin eserinde geçen esnafları yapay zeka ile canlandırabilir miyiz diye düşündük ve Gökhan bey kısa zamanda çok büyük emek harcadı.” dedi. Evliya Çelebi’nin Gözünden İstanbul Esnafı adlı serginin görsel sanat yönetmeni Gökhan Genç ise “İstanbul’la ilgili esnafların durumunu resmetmeye, Evliya Çelebi’nin gözünden 17. yüzyıldaki fotoğrafları betimlemeye çalıştık. Bakırcılardan yelkencilere, lağım kazıcılarından çömlekçilere kadar 34 farklı eserle esnafların tablosunu resmettik. Çalışma, özgün ve ilk defa yapıldı.” diye konuştu.

“Yazmak, zevkli ve çileli bir yoldur”

Gezi ve fotoğraf yarışması ödülleri Programda aynı zamanda “Evliya Çelebi’nin İzinde” gezi ve fotoğraf yarışmasının ödülleri de sahiplerini buldu. Ödül töreninin ardından yarışmaya katılan fotoğraflardan hazırlanan sergi sanatseverlerle buluştu ve çekilişle 30 kişiye Kapadokya turu hediye edildi. Fotoğraf yarışmasının jürisinde yer alan fotoğrafçı İbrahim Zaman, “Kültür demek, ışık demek. Kültürün içinde her türlü sanat var. Fotoğraf da diğer sanatlara göre daha zengin. Ben dedemi fotoğraftan tanıdım. Bu bile aydınlanmamıza, geçmişimizi geleceğe taşımamıza fırsat veriyor.” dedi. Gezi yazısı yarışması jüri üyelerinden Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ise “Birbirinden değerli çok sayıda eser vardı. Usul olarak jüri üyeleri birbirinden habersiz olarak metinleri okudu, yorumladı. Yarışmaya katılanların yazmaya devam etmesi lazım. Yazmak, devam etmeyi gerektiren bir yoldur. Zevkli ve çileli bir yoldur.” şeklinde konuştu. Yarışmalarda dereceye girenler ise duygu ve düşüncelerini paylaştı.(AA)

Paylaş