havadurum

Et Tantuni Nasıl Yapılır? Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Lezzetli ve Pratik Bir Tarif

Sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi olan et tantuniyi, evde kolayca hazırlayabileceğiniz, lezzetli ve pratik bir tarif arıyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte, et tantuni yapmanın püf noktaları ve malzeme listesi.

1475

Et tantuni nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını merak edenler için, evde kolayca hazırlayabileceğiniz, lezzetli ve pratik bir et tantuni tarifi hazırladık. Sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi olan et tantuniyi, kendi damak zevkinize göre uyarlayabilir, ekmek arası ya da dürüm şeklinde servis edebilirsiniz. İşte, et tantuni yapmanın püf noktaları ve malzeme listesi.

Et tantuni yapmak için öncelikle etinizi seçmeniz gerekiyor. Tantuni için en uygun et, yağsız ve sinirsiz dana etidir. Eti küçük küçük doğramak için, dondurucuda biraz bekletip çözülmeye başladığında kesmeniz daha kolay olacaktır. Eti, düdüklü tencerede suyla haşladıktan sonra, sac ya da geniş bir tavada sıvı yağ, kırmızı toz biber ve tuz ile kavurun. Etler suyunu çekince, lavaş ya da ekmek ile suyunu emdirin ve etleri içine sarın. Üzerine ince doğranmış soğan, domates, maydanoz ve limon suyu ekleyin. Et tantuniniz hazır.

Et Tantuni Tarifi

Et tantuni yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 1 kg kuşbaşı doğranmış yağsız dana eti
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 12 adet lavaş ya da ekmek
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 adet domates
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1 adet limon

Et tantuni yapılışı ise şöyle:

  1. Eti, düdüklü tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Düdüklünün düğmesi indikten sonra 30 dakika pişirin. Pişen etleri süzün ve bir tabağa alın.
  2. Sac ya da geniş bir tavayı ocağın üzerinde kızdırın ve çok az sıvı yağ ile yağlayın. Eti sacın bir köşesine alın ve tahta spatula ile azar azar ortaya çekip kavurun. Üzerine biraz daha sıvı yağ, kırmızı toz biber ve tuz serpip karıştırın.
  3. Etler kızarınca, lavaş ya da ekmekleri etlerin üzerine bastırarak suyunu emdirin. Daha sonra etleri lavaş ya da ekmeklerin içine koyun ve rulo şeklinde sarın.
  4. Soğanları ince ince doğrayın ve bir kaseye alın. Üzerine biraz tuz serpip elinizle ovun. Domatesleri küp küp doğrayın. Maydanozu yıkayın ve ince ince kıyın. Limonu ikiye bölün.
  5. Et tantunilerin üzerine soğan, domates ve maydanoz serpiştirin. Limon suyu sıkın ve afiyetle yiyin.

Et Tantuni Nasıl Servis Edilir?

Et tantuniyi, ekmek arası ya da dürüm şeklinde servis edebilirsiniz. Yanında ayran, salata, turşu ya da cacık gibi soğuk içecek ve mezeler eşlik edebilir. Et tantuniyi sıcak olarak tüketmeniz, lezzetini daha iyi almanızı sağlayacaktır. Afiyet olsun.

Et Tantuni Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Et tantuni, Mersin yöresine ait bir sokak lezzetidir. Tantuni, Arapça’da “küçük doğramak” anlamına gelen “tuntur” kelimesinden türemiştir. Tantuni yapmak için kullanılan et, geleneksel olarak kuzu etidir. Ancak günümüzde daha çok dana eti tercih edilmektedir. Tantuni, sac ya da tavada kavrulan etlerin, lavaş ya da ekmek ile sarılmasıyla yapılır. Üzerine soğan, domates, maydanoz ve limon suyu eklenir. Tantuni, Türkiye’nin birçok yerinde sevilerek tüketilen bir lezzettir.

(Esra Güller)

Paylaş