havadurum

Esnaf; "Bu fiyatlarla satış yapmaya utanıyoruz"

1125

 Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın etkisi, hala sürüyor. Yaz ayları itibariyle ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, esnafın durumunu olumsuz etkilemeye devam ediyor. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulunan sanayi esnafı, piyasadaki para akışının durduğunu, dolayısıyla işlerin de durduğunu söyledi. Geçen yıla göre girdi maliyetlerinin yüzde 100 arttığını söyleyen marangoz Soner Ergün; “Geçen yıl 150 liraya aldığımız ürün, 2-3 ay içinde 300-350 lira oldu. Vatandaş da ‘Geçen yıl ürünü bu fiyata yaptırdım, bu yıl neden pahalandı?’ diyor. Biz de ürünleri yüksek fiyattan satmaya utanıyoruz” dedi. 40 yıldır esnaf olduğunu ve her dönem böyle durgunluklar yaşandığını, ancak bu yıl maliyetlerin artmasıyla durgunluğun daha etkili olduğunu söyleyen marangoz Hasan Kılıç; “Ben, 40 yıldır esnaflık yapıyorum, böyle zamanları her kış yaşıyoruz. Her kış bir durgunluk oluyordu ama her zaman fiyatlar bu şekilde artmamıştı. Fiyatların yüzde 100 artması, bu durgunluğu etkili hale getirdi” dedi. Kılıç, ayrıca döviz kurlarıyla birlikte yükselen girdi maliyetlerinin, döviz kurlarında yaşanan düşüşün ardından düşmemesinin de esnafı kötü etkilediğini belirterek; “Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmayla birlikte girdi maliyetleri yükseldi. Döviz kurları düştü ama maliyetler düşmedi. Bu da fırsatçılara yaradı. Döviz kurlarını bahane gösterip, stok yaptığı ürüne zam yapıp, daha sonra fiyatı düşürmediler. Bu durum herkesi kötü etkiledi” ifadelerini kullandı. 

 
“Vatandaş, yüksek fiyatlardan dolayı alışveriş yapmaya çekinir hale geldi”
Marangoz Soner Ergün; “Döviz kurlarından kaynaklanan dalgalanmadan doğan fiyat pahalılığı, işleri kötüye sürükledi. Ürün maliyetleri pahalandı. Vatandaş da fiyatları gördükten sonra iş vermeye çekinir hale geldi. Yani sadece marangozun ürünü değil, sadece sanayicinin ürünü değil, yaşam alanımızdaki tüm ürünler pahalandı. Bu da piyasayı olumsuz etkiledi. Geçen yıl 150 liraya aldığımız ürün, 2-3 ay içinde 300-350 lira oldu. Vatandaş da ‘Geçen yıl ürünü bu fiyata yaptırdım, bu yıl neden pahalandı?’ diyor. Biz de ürünleri yüksek fiyattan satmaya utanıyoruz” dedi. 
 
“Fiyatların yüzde 100 artması, bu durgunluğu etkili hale getirdi”
Marangoz Hasan Kılıç; “Şuan piyasanın durumu hiç iç açıcı değil. İş yapan insanlar alacaklarını alamıyor. Yani esnafta para akışı sağlanmıyor. Maliyetler yükseldi, fiyatlar arttı, bu da vatandaşa yansıdı. Vatandaş da alım gücünün düşük olmasından dolayı alışveriş yapamıyor. Vatandaş, durumu seçimlere bağladı. Her şeyi, seçimlerden sonraya bırakıyor ama bu nereye kadar gidecek bilmiyorum. Aslında seçim bahane. İnsanlar, piyasanın durumunu görüyor ve bazı işlerini ertelemek istiyor. Bu durum tabi ki geçici. Ben, 40 yıldır esnaflık yapıyorum, böyle zamanları her kış yaşıyoruz. Her kış bir durgunluk oluyordu ama her zaman fiyatlar bu şekilde artmamıştı. Fiyatların yüzde 100 artması, bu durgunluğu etkili hale getirdi. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmayla birlikte girdi maliyetleri yükseldi. Döviz kurları düştü ama maliyetler düşmedi. Bu da fırsatçılara yaradı. Döviz kurlarını bahane gösterip, stok yaptığı ürüne zam yapıp, daha sonra fiyatı düşürmediler. Bu durum herkesi kötü etkiledi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş