havadurum

Eski İlişkiyi Hatırlatan Şarkılar Boşanma Sebebi Oldu

Eski sevgilisini unutamayan koca, evde eski aşk şarkıları dinleyince boşanma davasında kusurlu bulundu.

1034

İzmir’de boşanma davası açan bir çiftin kaderi, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin ilginç kararıyla belirlendi. Davada, kocanın evde eski ilişkisini hatırlatan şarkılar dinlemesi, boşanmaya sebebiyet veren kusurlu davranış olarak kabul edildi.

Boşanma Davası Nasıl Başladı?

Dava, İzmir’de karşılıklı boşanma davası açan bir çiftin mahkemeye başvurmasıyla başladı. Yerel mahkeme, kocanın eski eşiyle görüştüğü, güven sarsıcı mesajlar gönderdiği, evde eski ilişkiyi hatırlatır tarzda şarkılar dinlediği ve kadının bundan rahatsız olmasına rağmen bunları sürdürdüğü gerekçesiyle kocayı az kusurlu buldu. Kadının ise hakaret, fiziksel şiddet, kıskanç davranma gibi olaylardan dolayı ağır kusurlu olduğuna hükmederek, tarafların boşanmalarına karar verdi.

İstinaf Mahkemesi Kararı Değiştirdi

Tarafların, yerel mahkemenin kararına itiraz etmesi üzerine, dosya İzmir 2. Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşındı. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını kısmen bozarak, tarafların kusur durumunu yeniden değerlendirdi. İstinaf mahkemesi, kocanın güven sarsıcı davranışlarının yanı sıra, ortak çocuğun ihtiyaçlarıyla ilgilenmediğini de tespit etti. Kadının ise fiziksel şiddet, hakaret, tehdit, kıskanç davranma, kocanın annesini evden kovma gibi olaylara karıştığını belirledi. Bu nedenle, boşanmaya sebebiyet veren olaylarda kadının ağır, kocanın az kusurlu olduğu sonucuna vardı.

Yargıtay Kararı Bozdu

İstinaf mahkemesinin kararının temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne geldi. Yargıtay daire, istinaf mahkemesinin kararını bozarak, kadına yüklenen kusurların affedilebilir olduğunu, kocanın ise eşine karşı saygısız davrandığını vurguladı. Yargıtay, kadına yüklenen fiziksel şiddet, kocanın annesini evden kovma gibi olaylardan sonra tarafların evlilik birliğini devam ettirdiklerine dikkat çekti. Erkek tarafından affedilen, en azından hoşgörü ile karşılanan bu eylemlerin, kadına kusur olarak yüklenmeyeceğini belirtti. Yargıtay, tarafların boşanmaya sebebiyet veren ve gerçekleşen kusurlu davranışlarına göre, güven sarsıcı davranışlarda bulunan ve birlik görevlerini ihmal eden kocanın, eşine hakaret eden, eşini tehdit eden ve kıskanan kadınla eşit kusurlu olduğuna hükmetti. Ayrıca, kadının boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği de sabit olduğuna göre, kadın yararına uygun miktarda yoksulluk nafakasına hükmedilmesi gerektiğini de kaydetti.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş