havadurum

Ersümer, Çanakkaleliler`e hakarete isyan etti...

Eski Başbakan Yardımcısı ve Enerji Tabii Kaynaklar Eski Bakanı M. Cumhur Ersümer, hemşerilerine hakaret eden Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hamit Palabıyık’a çok sert tepki gösterdi. Bakanlığı döneminde hem Çanakkale’ye hem de Çanakkalelilere büyük hizmetleri olan Ersümer, Palabıyık’ın hemşerilerine hakaret etmesine dayanamadı...

1168
Çanakkale’de bir süredir Çanakkalelilerin aleyhinde konuşmayı marifet sayanların olduğuna dikkat çeken Ersümer, en azından insanların ekmeğini yedikleri ve suyunu içtikleri yere saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Ersümer; “Ne haddinize Çanakkalelilere hakaret etmek. İşinize bakınız gençlerimizi eğitiniz ve aldığınız maaşı hakediniz. Unutmayın ki, karşı çıkılıyor dediğiniz Tıp Fakültesi’nin de, hastanesinin de altında bir Çanakkaleli imzası var. Görev yaptığınız o binanın da, altında da bir Çanakkaleli rektörün imzası var” dedi.
 
Bakanlığı döneminde hem Çanakkale’ye hem de Çanakkalelilere büyük hizmetleri olan Enerji Tabii Kaynaklar Eski Bakanı M. Cumhur Ersümer, Palabıyık’ın hemşerilerine hakaret etmesine çok sert tepki gösterdi. Çanakkale’de bir süredir Çanakkalelilerin aleyhinde konuşmayı marifet sayanların olduğuna dikkat çeken Ersümer, en azından insanların ekmeğini yedikleri ve suyunu içtikleri yere saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Ersümer; “Çanakkale’de bir süredir Çanakkalelilerin aleyhinde konuşmak marifet oldu. Kime yaranmak istiyorlar, kimin sesiyle kimin adına konuşuyorlar, neyin peşindeler anlamak mümkün değil. Ama yakında anlaşılır. En azından insanlar ekmeğini yedikleri, suyunu içtikleri yere saygı gösterirler. Kimsiniz, nerelisiniz, geldiğiniz yerde size ne derler nasıl anılırsınız, biz sormuyoruz merak da etmiyoruz, biz sizin yaşınıza dişinize değil yaptığınız yapacağınız işinize bakıyoruz” dedi.
 
“Ne haddinize Çanakkalelilere hakaret etmek”
Ersümer; “Ne haddinize Çanakkalelilere hakaret etmek. İşinize bakınız gençlerimizi eğitiniz ve aldığınız maaşı hakediniz. Unutmayın ki, karşı çıkılıyor dediğiniz Tıp Fakültesi’nin de, hastanesinin de altında bir Çanakkaleli imzası var. Görev yaptığınız o binanın da, altında da bir Çanakkaleli rektörün imzası var. Yok ben bir siyasi mücadelenin içindeyim diyorsanız karnınızdan konuşmayı bırakın, çıkın ortaya sıfatlarınızdan kurtulun mücadelenizi yapın dediklerinize sonuna kadar yine karşı çıkarız ama açıktan siyasi mücadelenize de saygı duyarız” diye konuştu.
 
“Hepimize tam hakarettir ve suçtur”
Sarf ettiği sözler ile eleştiri ölçüsünün dışına çıkan Palabıyık’ın tüm Çanakkale’ye hakaret ederek suç işlediğini de kaydeden Ersümer; “Benim değişim dediğim benim siyasi düşünceme uygun olarak değişim diyorsanız çok beklersiniz ve avucunuzu yalarsınız. İşte esas rahatsız olunan açıkça söylenmeyende söylenemeyende hedeflenen o değişimdir. Yok limana yok hastaneye karşı çıkmak söylemleri işin kılıfıdır. İçki içeni denize gireni baloluk dediği kıyafetle gezeni aşağılamak için uydurulan gerekçe değişime karşı olmaktır. Çanakkale aç da kalsa, daha da yatırım fakiri yapılsa da cezalandırılsa da (o) değişimin karşısında durmuştur ve duracaktır da. Çanakkale’de yaşayan insanlar demokrat, çağdaş, laik bir ülkede huzur içinde yaşama mücadelelerini sürdüreceklerdir. Bu beyanlar eleştiri ölçüsünün dışında hepimize tam hakarettir ve suçtur” dedi.
 
“Çanakkalelilerin ayranları kabarırsa herkes bilsin ki; dokuz doğurturlar”
Hem Çanakkale hem de Çanakkalelileri değersizleştirme çabaların durması gerektiğini vurgulayan Ersümer şu şekilde konuştu: “Her konuda beyanlarını yakinen takip ettiğimiz sayın rektörümüz üniversiteye bağlı bir fakülte dekanının bu beyanlarına katılmakta mıdır, üniversite senatosu bu beyanlara karşı bir açıklama yapmayı düşünmekte midir? Bizim kimseye işini öğretmeye hakkımız ve niyetimiz yok ama hatırlatma yapmakta da sanırım bir sakınca yok. Suç olan bu hakaret dolu beyanlarla ilgili üniversite senatosu nezdinde yasal işlemlerin yapılmasını ilgilinin savunmasının alınmasını ve yapılan işlemlerden de kamuoyunun bilgilendirilmesini haklı olarak bekliyoruz. Umarım bu Çanakkale’yi Çanakkalelileri değersizleştirme çabaları durur, bu işin kimseye bir faydasının olmadığı anlaşılır, Çanakkalelilerin sabrı daha da zorlanmaz, ayranları kabarırsa herkes bilsin ki; dokuz doğurturlar benim sevgili ve saygıdeğer hemşerilerim.”
 
Tepkiler çığ gibi
Öte yandan Çanakkalelilere hakaret dolu sözler söyleyen profesöre her geçen gün tepkiler çığ gibi büyüyor. Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant, İl Genel Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün, DP İl Başkanı Mehmet Ünal, MHP Çanakkale İl Başkanı Efkan Erkan açıklama yaparak, profesörün özür dileyerek görevinden istifa etmesi gerektiğini dile getirdiler.
 
 
Üzen; “Talihsiz bir açıklama”
Profesörün Çanakkalelilerle ilgili ifadelerini talihsiz bir açıklama olarak nitelendiren Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen; “Çanakkale bu tür ifadeleri hak etmiyor. Ama bundan sonraki çalışmalarda farkındalığımızı gösterecek bir takım aksiyonun içerisinde bulunmamız lazım. Buna verilecek en güzel cevap, Çanakkale’nin bundan sonraki ekonomi gelişiminin her yönden devamlılığının getirilmesidir. Ancak, Çanakkale ile ilgili ifadeleri talihsiz bir açıklama olarak nitelendiriyorum. Kendisinden bununla ilgili bir düzeltme yazısı da gelecektir diye düşünüyorum. Daha çok çalışıp farkındalığımızı tüm Türkiye’ye göstereceğiz. En güzel cevabın bu olacağına inanıyorum” dedi.
 
 
Nalbant; “Kendimi söyledi yoksa birisi mi söyletti?”
Profesörün sarf ettiği sözler nedeniyle şiddetle kınayan Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant, Çanakkaleliler olarak bu sözleri kesinlikle kabul etmediklerini ifade ederek; “Öncelikle bu sözü söyleyen ismin kim olduğuna bakmak lazım. Kendisi mi söyledi yoksa birisi mi söyletti? Çünkü, bana göre bu profesör kendi başına bunları söyleyecek biri gibi görünmüyor. Çanakkaleliler için söylenen söz çok çirkin. Söyleyene yakışıyor olabilir ama kesinlikle Çanakkale’de yaşayanlar olarak bu sözleri kabul etmiyoruz. Şiddetle kınıyorum” diye konuştu.
 
 
Akgün; “Akademisyene yakışmayan ifadeler”
Palabıyık’ın yazısında yer alan ifadelerin bir akademisyene yakışmadığını dile getiren İl Genel Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün şu şekilde konuştu: “Bu şahsın yapmış olduğu açıklamalar, bir akademisyene çok yakışan ve örtüşen açıklamalar değil. Temennim kastı aşan ifadeler olduğunu düşünüyorum. Çanakkale, hem sosyal hem kültürel anlamda ülkenin önemli kentlerinden biridir. Çanakkale’deki insanları birkaç kötü örnek ile nitelendirilmesi de son derece yanlıştır. Hocanın açıklamalarını büyük bir talihsizlik olarak nitelendiriyorum. Hocanın kastının bu olmadığını zannediyorum ve temenni ediyorum.”
 
 
Ünal; “Bu cesareti nereden alıyorsun”
ÇOMÜ’de görev yapan profesörün haddini aşan sözleri nedeniyle parti olarak üzüntü duyduklarını vurgulayan DP İl Başkanı Mehmet Ünal; “Maalesef son günlerde yaşanan bu olay, partimizi çok üzmüştür. Çanakkale halkı, güzel sözlere layıktır. Üniversite kurulduğundan bu yana Çanakkale halkı hiç çirkin sözlerle karşılaşmamıştı. Bugün hocamız bu cesareti nereden alıyor? En kısa zamanda bu söylemlerinin esas amacının ne olduğunu öğrenmek istiyoruz” dedi. DYP iktidarlığı döneminde Çanakkale’ye kazandırılan üniversitede yer alan profesörün hangi amaçla bu açıklamaları yaptığını merak ettiklerini kaydeden Ünal; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde akademisyen hocanın Çanakkale halkıyla ilgili görüşlerini hangi amaçla yapmıştır? Bunun Çanakkale’ye ne faydası olabilir? Haddini aşan sözlerdir. Hiç kimse Çanakkalelilere hakaret edemez. Çanakkale halkına hakaret eden hocanın bu cesareti neren aldığını çok merak ediyoruz. Kaldı ki, üniversite 92 yılında partimizin iktidarı zamanında Çanakkale’ye kazandırılmıştır. Doğru yol Partisi bugünkü Demokrat Parti, bu üniversitede başta 30-35 bin kişilik Türk gençlerine iyi eğitim verilmesi amacıyla bu üniversiteyi Çanakkale’ye kazandırmıştır. Ayrıca üniversitede yer alan hocalarımız Çanakkale’nin gelişmesi anlamında çaba göstermelidir. Değerli hocalarımız bu yönde çalışmalarını yapmalıdır” diye konuştu.
 
 
Erkan; “İstifa etmeli"
Çanakkalelilere hak etmediği sözler söyleyen profesörün üniversiteden derhal istifa etmesi gerektiğinin altını çizen MHP Çanakkale İl Başkanı Efkan Erkan; “Prof. Dr. Hamit Palabıyık`ın bir taraftan özgürlükleri savunuyor olması, diğer yandan ise Çanakkale`nin emekli kenti olduğunu ve kimsenin çalışmak istemediğini, çocuk doğurma konusunda isteksiz ve yetersiz olduğunu, Çanakkalelilerin özel yaşamla ilgili eğlencelerini eleştiriyor olması manidardır. Kendisini Çanakkale`nin tarihini ve kültürünü tam olarak bilmeyen bir akademisyen olarak değerlendiriyorum. Sayın Prof. Dr. Hamit Palabıyık öncelikle Çanakkale halkından özür dilemeli ve ÇOMÜ`deki görevinden derhal istifa etmeli veya görevden alınmalıdır” şeklinde konuştu.
Paylaş