24 Haziran sonrası başlayan Olağanüstü Kurultay tartışmalarında muhaliflerin topladıkları imzalar,2 Ağustos Perşembe günü CHP Genel Merkezi`ne teslim edildi. CHP’li muhalifler imzaların tam ve eksiksiz olarak Genel Merkeze iletildiği açıklamasında bulunurken, CHP Genel Merkez kaynakları geri çekilen imzalarla beraber, kurultay isteyenlerin imza sayısının 530 ila 560 arasında bir rakam olduğunu savundu. İmzaların teslim edilmesinin ardından Genel Merkez’den açıklama CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’ten geldi. Ellerine ulaşan imzaların incelenmesi sonrasında kurultay için yeterli imza sayısına ulaşılamadığını belirten Milletvekili Erkek; " Olağanüstü kurultay talep edenler adına, Genel Merkezimize başvuranların açıklamalarının aksine hiçbir biçimde 630 imza teslim edilmemiştir. Teslim edilen toplam belge sayısı 618’dir. Bu belgelerin 4 tanesi ilgilisinin dışında, suret tasdiki yaptırılmış fotokopidir. 4 tane belge ise mükerrer olup; 4 kişinin farklı noterlerden iki kere verdiği imzalara ilişkindir. 5 belgedeki imza ise kurultay delegesi olmayan kişilere aittir. Sonuç olarak Genel Merkezimize sunulan noter onaylı belge sayısı 605’tir. Bu 605 beyan üzerinde de kurultay delege listemizle karşılaştırmalı inceleme devam etmektedir. Halihazır durumda toplam kurultay delegesi 1242 olup, salt çoğunluk 622’dir. Mevcut haliyle teslim edilen noter onaylı belge sayısı, yeterli değildir. Yasal süresi içerisinde gerçekleşen imza geri çekme beyanları, 605 sayısından düşülmemiştir. Bunlar da düşüldükten sonra, toplam imzanın yeterli sayının çok daha altında olduğu aşikardır"dedi. Genel Merkez cephesinde imza sayı tartışmaları devam ederken, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve CHP’li muhaliflere destek veren CHP eski Milletvekili Ahmet Küçük, gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundular. Delegelerin, kurultay isteğinin en demokratik hakları olduğunu belirten İl Başkanı Güneşhan; “Ancak sunulan imzalar incelendikten sonra tüzüğümüz gereği toplanması için yeterli sayı olmadığı görülmüş olup, Olağanüstü Kurultaya gidilmeyecek” dedi. Çanakkale’de 10 Kurultay delegesi olduğunu ifade eden Güneşhan, Çan ve Ezine İlçe Başkanları’nın Kurultaydan yana imza verdiklerini belirtti. CHP’li muhaliflere desteği ile bilinen CHP eski Milletvekili Ahmet Küçük, CHP Genel Merkezi’ne eleştirilerde bulundu. İmza sayılarını yakından takip ettiğini ifade eden Küçük, imza sayılarının tam olarak teslim edildiğini söyledi. Küçük; “Kısacası Genel Merkez sorunları çözmek demokrasiyi ve hukuku işletmek adına inatçı bir görüntü sergilemektedir” dedi.
“Kurultaya gitmek en demokratik hakları”
İmzaların kurultay için yeterli sayıda bulunmadığını belirten İl Başkanı Güneşhan; “Şu anda Kurultay tüzüğümüz gereği kurultay delegelerimizin Olağanüstü Kurultaya gitmek en demokratik hakları. Bu konuda bazı kurultay delegelerimiz Olağanüstü Kurultaya gidilmesi ile ilgili noter aracılığı ile imza verdiler. Dün, bu toplanan imzalar Genel Merkezimize sunulmuştur. Ancak sunulan imzalar incelendikten sonra tüzüğümüz gereği toplanması için yeterli sayı olmadığı görülmüş olup, Olağanüstü Kurultaya gidilmeyecek. Pazartesi saat 17:00’a kadar daha başka imzalar varsa o imzalarında Genel Merkeze gönderilme hakkı var. Tabi olup olmadığını bilmiyoruz. Bu her kurultay delegesinin kendi özgür iradesi. Kesin bir sonuç yok. Verilen noter tasdikli imzalar şu anda yeterli görülmüyor. Dediğim gibi Pazartesi saat 17’ye kadar zaman var. Tüzüğümüzde de ‘bir hafta içerisinde Genel Merkeze iletilir’ şeklinde maddemiz var. Çanakkale’de 10 kurultay delegemiz var. İki Kurultay delegemiz OlağanüstüKurultay’ın toplanması yönünde imza verdi. Biri Çan ilçe Başkanımız diğeride Ezine İlçe Başkanımız” dedi.
“Tespit davası açarak geçerli olduğunu tespit ettirebilirsiniz”
İmza sayılarının tam olduğundan kuşku bulunmadığını ifade eden CHP eski Milletvekili Küçük; “İmzaları toplayan arkadaşlarla çok yakın ilişki halindeyim. Dolayısı ile gelişimlerden haberdarım. Bu imzalar tam olarak verildi. Bu konuda kuşku yok. Sadece 4 kişinin istifası varmış. Genel Merkez bütün bilgilere hakim olabilir ama dışarıdaki arkadaşlar buna hakim olmayabilir. 8 tane imza,whatsap görüntüsü ile ilgililere de sorarak fotokopiye aktarıp aslı gibidir mührüyle noter tarafından onaylanarak verilmiş. Bu şuna benziyor. Diploma fotokopinizi, aslı gibidir diye onaylatıyorsunuz. Ancak 3 tane lazım. O, onaylı sureti notere götürüp tekrar 3 tane daha onaylı suret çıkartabiliyorsunuz. Buda noterin yaptığı işlem olması dolayısı ile geçerlidir. Arkadaşlarıma 8 tane onaylı sureti isterseniz bir ‘tespit davası’ açarak geçerli olduğunu tespit ettirebilirsiniz diyerek uyardım. Ancak arkadaşlar bu konuda duyarlılar. Sonuçta bu bir yaptırım davası değil. 8 tane noter onaylı belge gerçeğe uygun mu değil mi? diye’bir tespit davası. Bunu düşünüyorlar. Ancak buna rağmen yapmayacaklar” dedi.
“Genel Merkez, demokrasiyi ve hukuku işletmemek adına inatçı bir görüntü sergilemektedir”
Genel Merkez bu konuda kararını vermiş. 700 imzada olsa kurultay yapmayacak. Bu anlaşıldı. Örgüt partinin içinde bulunduğu sıkıntılı durumu çözmek adına duruma el koymuştur. Belli arkadaşları önder kabul ederek imzaları toplamış ve uygun bir şekilde Genel Merkeze ulaştırmıştır. Kaldı ki elimizde pazartesi gününe kadar gün var. Belki daha başka imzalarda ulaştırılacaktır. Ama zaten yeterli sayıda imza ulaşmış vaziyette. Ayrıca 2 ile 5 arası delege, kurultay isteği işe ilgili belgeyi yanlışlıkla Genel Merkeze göndermiş. Bunlarınolduğunu kabul ediyorlar. Ancak ne sayı veriyorlar. Nede kim olduğunu açıklıyorlar. Buda son derece art niyetli bir davranış. Kısacası Genel Merkez sorunları çözmek demokrasiyi ve hukuku işletmek adına inatçı bir görüntü sergilemektedir. Bu bir hakkın talebidir” dedi.
“Tarihi sorumluluk Genel Merkez’dedir”
Son olarak imzaların kabul edilmemesinde tarihi sorumluluğun Genel Merkez’de olduğunu dile getiren Küçük; “Halktan gelen değişim talebinin belirli arkadaşlarca örgütlenmesi sonucu bu imzalar toplanmıştır. Yoksa Muharrem İnce’yi Genel Başkan yapmak adına sadece çıkılmış bir yol değildir. Zaten öyle olsaydı bundan 6 ay önce Muharrem İnce aday olsa Genel Başkan olurdu. Demek ki başka bir şeyler geçmiş ki bu kadar imza noter huzurunda verilecek bir sonuç ortaya çıkmıştır. Ancak bu olan değişim talebini Genel Merkez yok sayıyorsa sorumluluk onundur. Tarihi sorumlulukla karşı karşıyadır. Olabilecek olumsuzluklardan ve başarısızlıklardan tamamen Genel Merkez sorumludur. Tarihe karşı bunun sorumluluğunu taşıyacaktır. Biz değişim ihtiyacına inananlar olarak bu talebi destekledik ve olumlu katkı vermeye çalıştık. Ben partimiz için hayırlı olsun diliyorum. Ancak lafla peynir gemisi yürümez. Yürümekle de demokrasi, hak hukuk ve adalet olmaz. Hak, hukuk ve adaleti getirmek için önce iğneyi kendine batıracaksın ki, çuvaldızı başkasına batırma hakkın olsun. Kendi partin içinde demokrasi ve hukuku yerleştiremezsen, Türkiye’de hukuk ve adaletle ilgili söylemlerinde inandırıcılıkta sorun yaşarsın” dedi.
(Eren Aşnaz)