Erkek’ten Daniş’e hukuk dersi

AKP Belediye Başkan Adayı Mehmet Daniş`ın, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi`nde devam eden davasıyla ilgili kamuoyuna yanlış bilgi verdiğini belirten Av. Muharrem Erkek adeta hukuk dersi verdi. Muharrem Erkek; “Sayın Mehmet Daniş bir hukukçu olarak hukukun üstünlüğüne gerçekten inanıyorsa; iktidarları döneminde hukukun ayaklar altına alınmasına, soruşturmalara müdahale edilmesine, sahte delillerle masum insanların özgürlüklerinin ellerinden alınmasına karşı bir duruş göstermelidir, bir tavır koymalıdır. Bizler polisten, savcıdan, hakimden; yani adaletten hiçbir zaman kaçmadık ve kaçmayı düşünmedik. Polisten, savcıdan ve mahkemelerden; yani adaletten korkanların ve kaçanların bizlere söyleyecek bir sözü olabilir mi? Olsa da, Çanakkale halkı inanır mı?” dedi.

1318
AKP`nin Belediye Başkan adayı Mehmet Daniş`in gündeme getirdiği dava ile ilgili kamuoyunu aydınlatan ve davada avukatlık yapmış olan Av. Muharrem Erkek; “Çanakkale Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Sayın Ülgür Gökhan’ın Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davasıyla ilgili, AKP Belediye Başkan Adayı Sayın Mehmet Daniş’in basına yaptığı bazı açıklamalar nedeniyle; davada avukatlık yapan bir hukukçu olarak kamuoyunu aydınlatma ve yanlış bilgileri düzeltme zorunluluğu hasıl olmuştur. Öncelikle, Sayın Daniş’in üç dönemdir milletvekili olarak görev yaptığı AKP iktidarının hukuku ve yargıyı ne hale getirdiğini; toplumda adalete olan güveni nasıl temelinden sarstığını vurgulamak isteriz”
 
Kurgudan ibaret
AKP iktidarının paralel yapısıyla birlikte olduğu dönemde, 2008 yılında başlatılan bir soruşturmada (Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davanın temeli olan Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2008/5713 Sayılı soruşturma dosyasında) başlangıçta şüpheli dahi olmayan Ülgür Gökhan; 2010 yılında bilinçli olarak soruşturmanın içine çekildiğini belirten Av.Muharrem Erkek ;”Ülgür Gökhan’ın, birçok CHP’li Belediye Başkanının yaşadığı gibi kurguyla yaratılmış bir suç örgütünün lideri konumuna sokulmuştur. Dönemin soruşturma savcısı, örgüt iddiasında ısrarlı olduğu için, bir fezleke düzenleyerek dosyayı İstanbul Özel Yetkili Savcılığı’na göndermiştir. Burada amaç, Ülgür Gökhan’ın özel yetkili mahkemede yargılanması, yıpranması ve belki de görevden alınmasının yolunu açmaktır. Ancak amaca ulaşılamamış, özel yetkili savcı 2011/2581 sayılı görevsizlik kararıyla somut olayda bir örgütün varlığının kabul edilemeyeceği gerekçesiyle dosyayı Çanakkale’ye iade etmiştir. Yani, Çanakkale soruşturma savcısına, ben değil, sen görevli ve yetkilisin demiştir. Ayrıca isnat edilen suçların kooperatif bünyesinde gerçekleştiği vurgusunu da yapmıştır” dedi.
 
“Örgüt iddialarını son olarak Yargıtay da reddetmiş oldu”
“Davayı Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesinde açmak zorunda kalan dönemin soruşturma savcısı, iddianamesinde, Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesinden görevsizlik kararı vererek dosyayı özel yetkili mahkemeye göndermesini de talep etmiştir” diyen Erkek; “Yani, soruşturma aşamasında elde edemediğini, kovuşturma aşamasında sağlamak istemiştir. Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi bu talep üzerine tensiple görevsizlik kararı vererek dosyayı İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesine göndermiştir. İstanbul Özel Yetkili 17. Ağır Ceza Mahkemesi 2012/117 Sayılı kararıyla “yüklenen suçlamaların spesifik olarak kooperatifle ilgili olduğu ve ortada bir suç örgütünden bahsedilemeyeceği” gerekçesiyle karşı görevsizlik kararı vermiş; Çanakkale Ağır Mahkemesince de görevsizlik kararı verildiğinden görevli mahkemenin belirlemesi için yasa gereğince dosyayı Yargıtay’a göndermiştir. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçelerine atıfta bulunarak görevli ve yetkili mahkemeyi Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi olarak belirtmiştir”
 
Gökhan’ın söylediklerini anlamamak
Ülgür Gökhan’ın aklandım demesinin temelinde, hakkındaki örgüt lideri iddialarının özel yetkili savcılık, özel yetkili mahkeme ve son olarak Yargıtay tarafından kabul edilmemesi gerçeği yattığını belirten Muharrem Erkek “ Eğer Yüksek Mahkeme ortada bir suç örgütünün varlığını kabul etseydi, özel yetkili mahkemenin görevsizlik kararını kaldırarak dosyayı İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesine gönderecekti. Ancak dosyayı Çanakkale’ye göndererek örgüt iddialarını son olarak Yargıtay da reddetmiş oldu. Suç örgütü iddiaları tamamen çökmüş oldu. İşte Sayın Ülgür Gökhan’ın aklandım demesinin temelinde, hakkındaki örgüt lideri iddialarının özel yetkili savcılık, özel yetkili mahkeme ve son olarak Yargıtay tarafından kabul edilmemesi gerçeği yatmaktadır. Halen devam eden davanın iddianamesi, dönemin soruşturma savcısı tarafından hazırlanan (ilk ve tek) iddianame olduğundan ve görevli mahkeme belirlendikten sonra Ceza Usul Kanununca yeni bir iddianame hazırlanması mümkün olmadığından, hiçbir hukuksal dayanağı olmayan örgüt iddiaları, dosyada mevcut iddianamede yer almaya devam etmektedir. İddianamede, diğer sanıklara yüklenen tüm suçlamaların Ülgür Gökhan’a da yöneltilmesinin sebebi, onun örgüt lideri olarak gösterilmesidir. Örgüt yargı kararlarıyla ortadan kalktığı için, sanık olarak yargılanan Ülgür Gökhan’ın masum olduğunu haykırması kadar doğal ne olabilir” şeklinde konuştu.
 
“Ülgür Gökhan aklanmıştır”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın aklandığına dikkat çeken Erkek; “Ayrıca iddianamede Ülgür Gökhan’a yöneltilen suçlamalara ilişkin, davaya paralel olarak yürütülen savcılık soruşturmalarında Ülgür Gökhan aklanmıştır. Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığının 2011/7575 ve 2011/8630 Sayılı soruşturma dosyalarına ve bu dosyalar içerisindeki müfettiş raporlarına bakıldığında iddiaların ne kadar asılsız olduğu açıkça görülecektir. Yine iddianamede yöneltilen suçlamalarla ilgili Edirne Vergi Mahkemesince aklandığımız kararlar devam eden dava dosyasına sunulmuştur. Hukukun ve bizlerin amacı, hakikate ulaşmaktır” dedi.
 
“AKP’ye çok yakın insanların da bulunduğu unutulmamalıdır”
Su davasında AKP`ye çok yakın insanların da bulunduğunun unutulmaması gerektiğini kaydeden Erkek şu şekilde konuştu; “Bizler, hukukun üstünlüğüne ve adalete sonuna kadar ve samimi olarak inanan insanlarız. Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığımız için de mutluyuz. Ancak hiç kimsenin ve hiçbir odağın gerçekleri saptırarak kamuoyunu yanıltmasına da müsaade etmeyiz. Sayın Ülgür Gökhan’ın hiçbir ilgisinin bulunmadığı ve şüpheli olarak dahi ifadesinin alınmadığı su dosyasının her fırsatta dile getirilmesini de çaresizliğin bir ifadesi olarak görüyoruz. Su dosyasında yargılananların çoğunluğunun vatandaş olduğu ve içlerinde AKP’ye çok yakın insanların da bulunduğu unutulmamalıdır. Su davasında ifade edilen zararın son derece abartıldığı ve gerçek zararın yargılama sonunda ortaya çıkacağı da unutulmamalıdır.”
 
“Adaletten hiçbir zaman kaçmadık”
Yargıya intikal etmiş, soruşturma ya da kovuşturma konusu olayların siyasi propaganda amacıyla kullanılmasının son derece yanlış olduğunu dile getiren Av. Muharrem Erkek; “Sayın Ülgür Gökhan’ın geçmişi, kişiliği, halkın içinde sürdürdüğü yaşamı, Belediye Başkanı olarak görev yaptığı her an Çanakkale Belediyesinin bütçesinin bir kuruşuna dahi nasıl sahip çıktığı ve kamu yararını her şeyin üstünde nasıl tuttuğu kamuoyunun bilgisinde ve takdirindedir” dedi.
 
“Adaletten korkanların kaçanların söyleyecek sözü yoktur”
Muharrem Erkek açıklamasını şöyle sürdürdü:” Sayın Mehmet Daniş bir hukukçu olarak hukukun üstünlüğüne gerçekten inanıyorsa; iktidarları döneminde hukukun ayaklar altına alınmasına, soruşturmalara müdahale edilmesine, sahte delillerle masum insanların özgürlüklerinin ellerinden alınmasına karşı bir duruş göstermelidir, bir tavır koymalıdır. Bizler polisten, savcıdan, hakimden; yani adaletten hiçbir zaman kaçmadık ve kaçmayı düşünmedik. Polisten, savcıdan ve mahkemelerden; yani adaletten korkanların ve kaçanların bizlere söyleyecek bir sözü olabilir mi? Olsa da, Çanakkale halkı inanır mı?”
Paylaş