havadurum

Erenoğlu; "Elimizden geleni yapmaya kararlıyız"

Son zamanlarda artan sıcak havalar beraberinde orman yangınlarını da getirdi. Çanakkale'de meydana gelen orman yangınlarından sonra, ormanların güvenliğini sağlamak ve bilgilendirme amacıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bir çalıştay gerçekleştirdi

504
Geçtiğimiz haftalarda Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü'nde başlayıp geniş bir alanı kapsamış olan orman yangını felaketinin ardından, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yerleşkeleri çevresinde ve yakınında yoğun orman alanları bulunmasından dolayı, olası orman yangınlarının önlenmesi ve zararlarının azaltılması adına "Üniversite Yerleşkelerinde Orman Yangını Çekincesi Analizi Çalıştayı" isimli çalıştay, ÇOMÜ Rektörlük Senato Salonu'nda yapıldı.

Yoğun katılım sağlandı
Çanakkale'de meydana gelen orman yangınlarının ardından tedbir ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında ÇOMÜ'de "Üniversite Yerleşkelerinde Orman Yangını Çekincesi Analizi Çalıştayı" başlığı altında çalıştay gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen çalıştayda; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Dinçay Köksal, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Mehmet Erkan Kıllıoğlu, Öğr. Gör. Tanju Güdük, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bekir Çelen, Çevre, Afet Koordinasyon ve İskan Şube Müdürü Yasemin Demir, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Seyit Sayın, Çanakkale Orman İşletme Müdürü Barış Sergin, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Meteoroloji İl Müdürü Erol Öztabak, Çanakkale İtfaiye Amiri Türker Özer, Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürü Cüneyt Göncü ve ÇOMÜ'lü akademisyenler yerini aldı.

Açılış konuşmasını Rektör Erenoğlu yaptı
Yapılan çalıştayda ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu açılış konuşması yaptı. İklim değişiklikleri ve kuraklığın orman yangınlarına neden olduğuna değinerek; "Bildiğiniz gibi, 2023 yılı Temmuz ayında Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü'nde başlayan ve 48 saati aşkın süre devam eden orman yangını, büyük bir felakete neden oldu. Yangın sonucunda 8 köy etkilendi, 6 köy boşaltıldı, büyük orman alanları kül oldu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi; ancak iklim değişikliği ve kuraklığın yangına hassas alanları genişlettiği ve yangınların büyümesine neden olduğu biliniyor" şeklinde konuştu.

"ÇOMÜ olarak, böyle bir felaketin tekrar yaşanmaması için elimizden geleni yapmaya kararlıyız."
Üniversite olarak yaşanan felaketin tekrarlanmaması için ellerinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirten Rektör Erenoğlu: "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, böyle bir felaketin tekrar yaşanmaması için elimizden geleni yapmaya kararlıyız. Üniversitemizin yerleşkeleri çevresinde ve yakınında yoğun orman alanları bulunuyor. Bu alanlar hem doğal güzellikleri hem de biyolojik çeşitlilikleriyle üniversitemize değer katıyor. Ancak aynı zamanda orman yangını riskini de artırıyor. Bu nedenle, üniversitemizin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yaparak, yangın riskini azaltmak ve olası bir yangına karşı hazırlıklı olmak için neler yapabileceğimizi belirlemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Uzaktan algılama teknolojileri, iklim değişikliği senaryoları, yangın risk haritaları gibi araçlardan yararlanacağız"

Yapılan çalıştay için alanında uzman birçok kişi ile bir araya gelindiğini belirten Erenoğlu; "Bu Çalıştayda; alanında uzman akademisyenler, orman mühendisleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yerel yönetimlerden yetkililer ile bir araya gelerek, üniversitemizin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yapacağız. Bu analizde, uzaktan algılama teknolojileri, iklim değişikliği senaryoları, yangın risk haritaları gibi araçlardan yararlanacağız. Ayrıca, yangın önleme ve mücadele stratejileri, yangın sonrası rehabilitasyon faaliyetleri, toplumsal algı ve farkındalık oluşturma gibi konularda da görüş alışverişinde bulunacağız. Çalıştayımızın sonucunda ortaya çıkacak raporu, Üniversitemizin ilgili birimleriyle paylaşarak, uygulamaya geçilmesi için gerekli adımları atacağız. Ayrıca, raporu kamuoyu ile de paylaşarak, diğer üniversitelerin ve kurumların da bu konuda örnek alabileceği bir kaynak oluşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Orman yangınlarına karşı somut adımlar atmayı amaçlıyoruz"
Orman yangınlarının sadece ormanları değil, tüm ekosistemi ve insan hayatını tehdit eden bir sorun olduğunu vurgulayan Erenoğlu, bu sorunun çözümü için hepimize büyük görevler düştüğünün altını çizdi ve "Üniversite olarak bizler, bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerimiz ile bu soruna katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ancak bunun yeterli olmadığının da farkındayız. Bu nedenle, bu Çalıştay ile orman yangınlarına karşı somut adımlar atmayı amaçlıyoruz" sözleriyle konuşmasını bitirdi. Konuşmanın ardından çalıştaya katılanlar ile birlikte konuya yönelik beyin fırtınasında bulunularak, gerçekleştirilecek olan çalışmalara yönelik yol haritası ortaya kondu.
(Dilan Kaynak)
Paylaş