'Engelliyim ama yapabiliyorum' demelisiniz
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ‘Dünya Engelliler Günü’ dolayısı ile belediye çalışanı engelli personelleriyle Parion Otel’de düzenlenen öğle yemeğinde bir araya geldi. Belediye Başkan yardımcılarının da katıldığı etkinlikte, engellilerin yaşamda yer edinmeleri konusunda hiçbir engel tanımamaları gerektiğini ifade eden Gökhan, belediye tarafından yapılan engelli hizmetlerine değinerek; “Engelli kardeşlerimizin çalışma hayatında olmamaları için hiçbir neden yok. Her türlü engelli çalışma hayatında kendi engel durumuna uygun olarak çalışabilir ve hayatını idame ettirebilir. Bu bağlamda dünyada çok örnekler var. Hiçbir tarafı tutmayan ve sadece beyni çalışan insanların çalıştıklarını biliyoruz. Belediyemizde çalışan, işitme, görme, zihinsel engelli, down sendromlu kardeşlerimiz var. Her türlü engelli arkadaşlarımızın çalışma hayatında yer alması güzel bir şey. 4 stajyerimiz, 3 engelimiz hizmet gruplarında, 9 engellimiz işçi kadrosunda 3’ü memur, 18’i de taşeron olarak çalışıyor. Toplam 37 engeli çalışanımız var. Taşeronla ilgili yasa çalışmasından sağlıklı bir sonuç çıkar ve çalışanlarının haklarının verileceği bir düzenleme ile bu işçilerimizin de kadrolu hale dönerler” dedi.
“Öneriler olursa elimizden geleni ardımıza koymayız”
Çanakkale Belediyesi tarafından engelliler için yapılan hizmetlere değinen Gökhan; “Çanakkale’de engelliler ile ilgili belediyemizin yaptığı zihinsel engeli merkezimizde çocuklar eğitim alıyorlar. Orayı bitirdik ve Milli Eğitime verdik orada kardeşlerimiz kendilerini geliştiriyorlar. Okullarımızın engelliler için özel sınıfları var. Bu özel sınıfların ulaşımını sağlıyoruz, yemeklerini veriyoruz. Okulun diğer ihtiyaçlarından önce bu engelli sınıflarının ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Yollarımızda görme engellilerimiz için uyarılar var. Bu bağlamda her geçen süreçte engelliler ile ilgili hayatı kolaylaştırmak için çaba gösteriyoruz. Bu bakımdan bu günler olduğu zaman herkes bir şeyler söyler. Ancak bir şeyler söylemenin ötesinde bir şeyler yapmak gerekir. Öneriler olursa bunların yapılabilmesi için elimizden geleni ardımıza koymayız. Böyle bir anlayışımız var. Son mecliste söyledim. Ocak meclisinden itibaren bir işitme engelli tercümanımız orada görev yapacak. Meclis çalışmalarını işitme engellilerimize aktaracak. Dolayısı ile her geçen gün bir şey yapmak için çaba gösteriyoruz. İhtiyaçlarınız nedir kendimiz yaşamadığımız için bilemeyiz. Ancak sizler bizlere önerirseniz seviniriz. Sosyal tesislerimizde bir ‘Daum Cafe’ yapmak istiyoruz bu önemli” dedi.
“Engellilerden rahatsız olan evinden çıkmasın”
Belediye çalışanı engellilerin kentin diğer yerlerinde ki engellilere örnek olması gerektiğini belirten Gökhan son olarak; Hep söylediğim gibi hiçbir engelli evde kalmamalı. Kim ne der bilmiyorum ama, engelli evde oturacağını rahatsız olan evinde kalsın çıkmasın dışarıya. Allaha şükür Çanakkale bu anlamda olumlu gidiyor. Şunu da unutmamamız lazım. Hepimiz bir gün engelli olabiliriz. Yani yaşlanınca, ya da bir hastalık sonunda engelli olabiliriz İlla doğuştan engelli olunmuyor. Bu bakımdan bu bağlamda empati kurmamız lazım. Biz öyle olsaydık ne olabilirdik diye düşünmeliyiz. Çalışma arkadaşlarımıza burada görev düşüyor. Biliyorsunuz tekerlekli sandalye basketbol takımımıza destek veriyoruz. Bilek güreşinde dünya şampiyonumuz var ona destek olacağız. Tekerlekli sandalyelerimiz için servisimiz var. Çanakkale Belediyesi engelli dostudur. Sizlere çalışma hayatınızda da başarılar diliyorum. Hepiniz hayatın tüm noktalarında yer almaya çaba gösteriniz. Özellikle belediyede çalışan engelli arkadaşlarım. Kentin diğer bölgelerindeki engelli arkadaşalar örnek olacaksınız. ‘Ben bir engelliyim ama çalışabiliyorum, yapabiliyorum’ demelisiniz. Büyük bir özveri ve inançla hareket etmelisiniz. Ben hepinizin tekrar engelliler gününü kutluyorum ve sizlere sağlıklı günler diliyorum” ifadelerini kullandı.
(Şenol Güven)