havadurum

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Kimdir? İşte Hayatı, Kariyeri ve Başarıları!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 3 Haziran 2023’te göreve başladı. Peki, Alparslan Bayraktar kimdir? Nereli, kaç yaşında, hangi eğitimi aldı, hangi görevlerde bulundu? İşte, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın hayatı, kariyeri ve başarıları!

3338

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 3 Haziran 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinede göreve getirildi. Peki, Alparslan Bayraktar kimdir? Nereli, kaç yaşında, hangi eğitimi aldı, hangi görevlerde bulundu? İşte, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın hayatı, kariyeri ve başarıları!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Kimdir?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 1975 yılında Hatay’ın İskenderun ilçesinde doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde aldı. Ardından Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ekonomi Hukuku, Fretcher School Law and Diplomacy’de Uluslarası İlişkiler alanında yüksek lisans derecesini tamamladı. Alparslan Bayraktar, doktorasını ODTÜ Yer Sistemi Bilimleri Bölümünde, enerji ekonomisi ve politikası alanında çalışma yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Kariyeri

Alparslan Bayraktar, kamu görevlerinden önce yurtiçinde ve yurtdışında özel sektörde çalıştı. 1995 - 1997 yılları arasında inşaat sektöründe proje mühendisi olarak görev yaptı. 1997 - 2001 yılları arasında enerji sektöründe arz zinciri yönetimi, iş geliştirme ve güvenlik süreçleri gibi alanlarda görev yaptı. 2001 - 2006 yılları arasında New York’ta özel bir şirkette Kuzey & Orta Amerika Bölge Sorumlusu olarak görev üstlendi. 2010 - 2016 yılları arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda kurul üyeliği yaptı. Dr. Bayraktar, 2017 - 2018 yıllarında 6 kıtayı ve 200’den fazla enerji düzenleyicisini kapsayan küresel çaplı ICER (International Confederation of Energy Regulators / Uluslararası Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu) Başkanlığı yaptı. Ayrıca ERRA (Energy Regulators Regional Association / Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği) Başkanlığı da yaptı. Alparslan Bayraktar, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ekonomi Hukuku dersleri verdi. 2016 - 2018 yıllarında Bakanlık Müsteşar Yardımcılığı ve Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü görevlerini üstlendi. 23 Temmuz 2018 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan yardımcısı oldu.

Alparslan Bayraktar, uluslararası kuruluşlar bünyesinde enerji yönetimi ve düzenlemeleri alanında çalışmaları bulunan Bayraktar, Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığını yürütüyor.

Alparslan Bayraktar, 3 Haziran 2023 itibarıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini Fatih Dönmez’den devir aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Başarıları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, görevi süresince birçok önemli projeye imza attı. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Türkiye’nin Karadeniz’de 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi yapmasında önemli rol oynadı.
  • Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırmak için çeşitli yatırımlar ve teşvikler sağladı.
  • Türkiye’nin enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda farkındalık yaratmak ve uygulamalar geliştirmek için çalıştı.
  • Türkiye’nin enerji arz güvenliğini ve çeşitliliğini artırmak için bölgesel ve küresel iş birliklerini geliştirdi.
(ERHAN TAYLAN)
Paylaş