havadurum

EMİTT’te madalyonun diğer yüzü

TÜYAP Beylikdüzü fuar alanında bu yıl on yedincisi gerçekleştirilen EMİTT Fuarı`nda Çanakkale değerleri tanıtıldı. EMITT Fuarı ile ilgili gazetemiz aracılığı ile fuar atmosferini ve izlenimlerini aktaran katılımcılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri fuarların Çanakkale`nin tanıtılması noktasında gerekliliği konusunda tartışmasız hemfikir olurken, sektörde bazı isimlerin davet almaması ise bu yıl spekülasyonlara neden oldu.

1207
Turizm acenteleri ile Turizm Tanıtma Derneği’nin EMİTT`e davet edilmemesine tepki gösterenAbidos Travel Seyahat Acentesi Genel Müdürü İsmet Balkan; “Çanakkale`de turizm sektörünün gelişmesi isteniyorsa bazı isimler şahsi davranmayı bırakıp, bütüncül ve akılcı yaklaşmalı, sektör emekçilerine ve acentelere değer vermeli ve dikkate almalıdır” derken, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus ise; “EMİTT Fuarı`nın sadece turizm odaklı olacağının söylenmesi ve tarım ürünlerinin ve markalarının tanıtılacağından bize haber verilmemesi ve bizim yer almamamız izah edilir gibi değil. Çanakkale ürünleri varsa, biz de davet edilmeliydik ve biz de fuarda yerimizi almalıydık” ifadelerini kullandı.
 
EMITT Fuarı ile ilgili gazetemiz aracılığı ile fuar atmosferini ve izlenimlerini aktaran katılımcılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri fuarların Çanakkale`nin tanıtılması noktasında gerekliliği konusunda tartışmasız hemfikir olurken, sektörde bazı isimlerin davet almaması ise bu yıl spekülasyonlara neden oldu.
 
 
“EMİTT Fuarı tanıtım için ciddi bir fırsat”
EMİTT Fuarı’nın önemine dikkat çeken Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen; “Fuara çok yoğun ilgi var. Fuara sektör dışından gelen ziyaretçiler dikkat çekici. Halkın ilgisi büyük. EMITT Fuarının Çanakkale`nin tanıtımı için büyük faydası olduğunu düşünüyorum. Hazırlıklar güzel ve profesyonelce yapılmış. Fuara Valiliğin ve Belediyenin yanısıra iş dünyası da büyük katkı sağlamış durumda. Hedefe yönelik bir organizasyon. Valimiz Başkanlığında belediye başkanının, TURSAB`ın, milletvekillerinin ve STK`ların katılımı ile gerçekleştirilen toplantı da nitelikli geçti. Bizden ne beklediklerini öğrenmiş olduk. Biz de fuarda Ticaret Borsası olarak turizm yanında tarıma dayalı bir il olduğunu her zaman vurguladığımız Çanakkale`mizin tarım ürünlerini tanıttık. Peynir, zeytin, domates, üretilmiş kuru madde, salça ve tatlılar vardı. Bu fuarın Çanakkale markalarını tanıtmak adına ciddi bir fırsat olduğuna ve bu yaratılan bu fırsatın iyi şekilde değerlendirildiğini düşünüyorum” dedi.
 
“En çok ilgi Ezine peynirine ve Bozcaada şarabına oldu”
ÇTSO yetkilileride EMITT Fuarı ile ilgili görüş bildirerek fuarın verimli geçtiğini, yoğun bir katılım olduğunu ve iş dünyasının iyi bağlantılar gerçekleştirdiğini ifade ettiler. Fuara özellikle Bulgaristan ve Yunanistan`ın ilgisinin dikkat çekici olduğunu kaydeden yetkililer fuarda Çanakkale`nin markalarından en çok ilgiyi Ezine peynirinin ve Bozcaada şarabının gördüğünü söylediler. Turizmde Çanakkale`nin önde gelen temsilcilerinin en fazla Çanakkale`de konaklama gün sayısını artırmanın yöntemleri üzerinde kritik ettiklerini belirten yetkililer Çanakkale`nin tanıtımı için fuarların önemli olduğunu belirttiler.
 
 
Turizm acentelerini ve turizm tanıtma derneğini dışladılar ve EMİTT`e davet etmediler”
Turizm acenteleri ile Turizm Tanıtma Derneği’nin EMİTT`e davet edilmemesine tepki gösteren Abidos Travel Seyahat Acentesi Genel Müdürü İsmet Balkan; “EMİTT Türkiye`nin en büyük fuarı. 2013 yılında hala Çanakkale olarak birlik ve beraberlik içinde bir bütünlük sergileyerek fuarda bulunamamanın ciddi bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Acentelerin çoğu, turizmcilerin çoğu davet edilmemiş. Turizmde birlik olunması için değil de, sanki tam tersi olması için çaba gösterdiklerini görüyoruz. 50 yıllık Turizm Tanıtma Derneği`ni bir turizm fuarı yapıp davet etmemek nasıl bir şey anlamadım. Sanki eşi, dostu davet etmişler. Çanakkale`de turizmin odak noktasında olan acenteleri ve tecrübeli turizmciler dışlayıp, yok saydıkça turizmin gelişme göstereceğini düşünmek hayalden öteye geçmez. Çanakkale`de turizm sektörünün gelişmesi isteniyorsa bazı isimler şahsi davranmayı bırakıp, bütüncül ve akılcı yaklaşmalı, sektör emekçilerine ve acentelere değer vermeli ve dikkate almalıdır. Ben TURSAB İl Temsilciği yaptım, 15 yıldır Çanakkale`de acente işletiyorum, tanımayan yok. Yurt dışı tecrübelerim var. Beni davet etmediler. Aynı şekilde 50 yıllık adı da Turizm Tanıtma Derneği olarak faal çalışan derneği görmezden geldiler. Neden bu şekilde davrandıklarını anlamak mümkün değil” diye konuştu.
 
 
"Çanakkale ürünleri varsa, biz de davet edilmeliydik ve biz de fuarda yerimizi almalıydık"
Ziraat Odası olarak fuara davet edilmemeleri nedeniyle eleştirilerde bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus; “Fuarlarda Çanakkale`nin tarım ürünlerinin tanıtılması çok önemli. Pazarlama sıkıntısı yaşayan üretici açısından ümit vaat ediyor. Bizler Çanakkale`nin ürünlerini tanıtamaz ve reklamını yapamazsak bunun olumsuz yansımasını görürüz. Geride bıraktığımız sebze ve meyve fuarında bu tanıtımı yaptık. Ama EMİTT Fuarı`nın sadece turizm odaklı olacağının söylenmesi ve tarım ürünlerinin ve markalarının tanıtılacağından bize haber verilmemesi ve bizim yer almamamız izah edilir gibi değil. Çanakkale ürünleri varsa, biz de davet edilmeliydik ve biz de fuarda yerimizi almalıydık” dedi.
 
 
"Çanakkale markalarının tanıtılması için çıkartma yapıyor"
ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız ise fuar ile ilgili şu şekilde konuştu; “Biz fuara katılmadık. Ama son yıllarda Çanakkale markalarının tanıtılması adına ciddi adımlar atılıyor, Çanakkale bu konuda adeta çıkartma yapıyor. Fuarlara katılımı önemsiyoruz. Fuarlar hem şehir adına, hem de markaların tanıtılması adına fırsattır.”
Paylaş