havadurum

EMEP'ten 1 Mayıs çağrısı; "Taleplerimizi 1 Mayıs'ta haykıracağız"

642

 İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Çanakkale’de de düzenlenecek bir yürüyüş ve mitingle kutlanacak. Emekçiler, 1 Mayıs günü eski Salı Pazarı’nda saat 12’de yürüyüş için bir araya gelecekler. EMEP Çanakkale İl Örgütü Çanakkaleli emekçilere ve vatandaşlara 1 Mayıs’a katılım çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada 1 Mayıs’ın emekçilerin insanca bir yaşam talebi ile tüm dünyada ve ülkede Kapitalist sömürüye karşı çıktığı gün olduğu belirtildi. OHAL’in sona ermesi ve düşüncenin suç olmadığını haykırmak için herkesin 1 Mayıs’ta alanlarda olması gerektiği ifade edilen açıklamada; “1 Mayıs’ta bu taleplerimiz içinde alanlardayız” denildi. 1 Mayıs’ın dünyanın bütün işçilerinin ‘birlik, mücadele ve dayanışma günü’ olduğu dile getirilen açıklamada; “İşsizliğin, yoksulluğun her geçen gün daha da derinleştiği, her yıl binlerce işçinin iş cinayetlerine kurban gittiği, kadrosuz esnek çalışmanın güvencesizliğinde, açlık sınırının çok çok altında düşük ücretlerle kölece çalıştırılırken, bir yandan da yeni vergi ve zamlarla bir kez daha soyuluruz. Bu dünyada ki her şeyi işçiler emekçiler üretir, ancak üretim araçlarına sahip olan patronlar, üretilen bu değerlere el koyarlar. Emekçilerin sırtından zengin olurlar. İşte bu sömürü düzenin adı Kapitalizmdir” denildi.

  
“Düşüncenin suç olmadığını haykıracağız”
1 Mayıs’ın tüm dünyada ve ülkede Kapitalist sömürüye karşı çıktığı gün olduğu vurgulanan açıklamada; “İnsanca bir yaşam ve çalışma talebiyle alanları doldurduğumuz, Emekten yana sömürüsüz bir Dünya özlemini dile getirdiğimiz bir gündür. 1 Mayıs, sömürücü patronlara ve onların çıkarlarını savunan hükümetlere, OHAL yönetimine, tek adam rejimine karşı eşitlik, demokrasi, barış ve özgürlükleri savunduğumuz gündür. OHAL baskı yönetimiyle sürdürülen sermaye dostu, emek düşmanı düzende grevler yasaklanmakta, sorgusuz yargısız işten atmalarla iş güvencesi fiilen ortadan kaldırılmaktadır. OHAL ve KHK düzeninin sona ermesi için alanlarda olacağız. Düşüncenin suç olmadığını haykıracağız. Çıkarları için Ortadoğu’yu kana bulayan Emperyalist barbarlığa ve savaşa karşı, içeride ve dışarıda barış için, halkların kardeşliği için alanlardayız” ifadelerine yer verildi.
 
“Kaynaklar silah için değil halk için kullanılmalı”
Kaynakların savaş ve silahlanma için değil, halkın yaşam seviyesini yükseltmek için, parasız eğitim ve sağlık için kullanılması gerektiği belirtilen açıklamada; “AKP hükümetince inşa edilen tek adam tek parti rejimiyle, gerçekler, acımasız bir baskı ve sömürüye işaret etmektedir. Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hak, adalet, ve hukukun üstünlüğüne, demokrasiye daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkenin ve emekçi halkın, hiçbir sorununu çözemeyen AKP hükümeti ekonomiyi krizin eşiğine getirmiş, iç ve dış borçlar almış başını gitmiş, işsizlik çığ gibi büyümüş, taşeronda çalışanlara kadro sözü binlerce çalışanı mağdur etmiştir.  Kadın çalışanların çalışma koşularının iyileştirilmesi ve eşitlik talepleri yok sayılmış, kadın cinayetleri ve çocuk istismarları katlanarak artmış, bunları önlemek için, köklü çözümler üretilememiştir” denildi. 
 
“Eşit, adil, demokratik bir seçim talepleriyle de alanlarda olacağız”
Son olarak adil ve demokratik bir seçim için alanlarda olunacağı ifade edilen açıklamada; “Bütün bunların yanı sıra, Çanakkale Kaz dağlarında Kirazlı’da olduğu gibi Emperyalist altın şirketlerine, termik santral patronlarına, HES’lere verdiği işletme ruhsatları, Rusya ile yaptığı nükleer enerji anlaşması ile yaşam alanlarımızı, havamızı suyumuzu tehlikeye atarak, emperyalist talana yol vermiştir. Bu 1 Mayısta bu taleplerimiz içinde alanlardayız. Kısaca ülkemizin ve halkımızın ekonomik, siyasal ve sosyal sorunlarını çözemeyen, tercihlerini hep patronlardan ve Emperyalist tekellerden yana kullanan, halka yabancılaşan, bu hükümetin, ülkeyi yönetme sorunu vardır. Başarısızlıklarını gizlemek ve sorunları seçimlerden sonraya bırakarak, tek adam rejimi inşası için güç toplamak istemektedir. Bunun için Türkiye’nin en gerici güçleri ile ittifak yaparak, OHAL koşullarında, eşit ve adil olmayan,  her türlü hile ve şaibeye açık, anti-demokratik seçim sistemiyle,  ülkeye baskın bir seçimi dayatmıştır. Eşit adil demokratik bir seçim talepleriyle de alanlarda olacağız. Bu gerici bloka karşı emek ve demokrasi güçlerinin ittifakı için ittifakı içinde alanlardayız. Ülkemiz bu koşullarda ve seçim atmosferinde 1Mayıs’a giriyor, sorunlarımız ortak, taleplerimizle, aramıza çekilmek istenen hiç bir yapay ayrıma izin vermeden birleşerek bir sel gibi alanları dolduralım. Bu sömürü ve zulüm düzenine dur diyelim” denildi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş