EMEP'li Kadınlar; "Hayır" dedi…

419

 EMEP’li Kadınlar hafta sonu parti il binasında düzenledikleri toplantıda, referandumda “hayır” diyeceklerini ifade ettiler. EMEP’li Kadınlar adına açıklamada bulunan Cansugül Odabaşı, “Tüm dünya kadınları olarak eşit bir yaşam, insanca çalışma koşulları için 1857 yılından  bu yana kız kardeşlerimizle birlikte Büyük bedeller ödeyerek yürütmüş olduğumuz haklı mücadelemize devam ediyoruz.  Bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü  ‘Eşitsizliğe, güvencesizliğe, sömürüye, savaşa, şiddete, kadın cinayetlerine, çocuk istismarına, tacize, tecavüze, homofobiye, erkek egemenliğe OHAL’e ve KHK’lara karşı HAYIR’ diyerek karşılıyoruz. Biz, bu ülkenin kadınları şiddetten kurtulmak, çocukları cinsel istismardan korumak istiyoruz. Haklarımız ihlal edildiğinde adalet arayacağımız bağımsız yargı istiyoruz. Her 4 dakikada bir kadının şiddete uğradığı, 2016 yılının ilk 8 ayında en az 70 kadın işçinin yaşamını yitirdiği, kadınların devlet koruması altında hayatını kaybettiği bu ortamda kız çocuklarını istismarcılarla evlendirme önerisi yapan, boşanmaların engellenmesi için kadınları ikna odalarına sokmayı planlayan,  çıkardığı çalışma yasalarıyla kadınları köle pazarındaki gibi kiralık işçiliğe zorlayan AKP hükümeti,  yapacağı anayasa değişikliği ile biz kadınları daha da karanlık günlere sürükleyeceğini görüyor ve onun için HAYIR diyoruz Çocuk istismarcılarını aklamak için Meclis’e gelen yasaya nasıl  “Hayır” diyerek geri adım attırdıysak, yaşamımızı doğrudan etkileyecek 18 maddelik anayasa değişikliğine de en gür sesimizle HAYIR diyoruz” ifadelerine yer verdi. 

 
“Anayasa değişikliğine karşıyız” 
Odabaşı, “Anayasayı değiştiren kanun maddelerini, kimseye sormadan hazırlayan ve aceleyle Meclisten geçiren siyasi iktidar ve ortaklarının zor kullanarak, kadınlara şiddet uygulayarak, en temel oylama kurallarını ihlal ederek Meclisten geçirildiğini tanıklık etmiş tüm kadınlar olarak HAYIR diyoruz Biz kadınlar, parlamentonun devre dışı bırakılmasını değil; kadınların hayatlarını etkileyen politikaların belirlenmesinde karar verici etkide olabilmesi için daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük istiyoruz. Devletin her alanında ve evde, işte, otobüste, parkta, meydanda; yaşamın olduğu her yerde sadece tek değil; aynı zamanda ‘erkek’ olan bir sisteme doğru gidilmesini istemiyoruz. Biz kadınlar ailede de devlette de ‘reis’ istemiyoruz. Hak ve özgürlüklerimizi güvence altına alacak bir Anayasanın toplumun en geniş katılımıyla yapılmasını istiyoruz. Demokrasinin temel ilkelerini ortadan kaldıran bu Anayasa değişikliğine karşıyız. Ayrıca sokağa çıkma yasakları,bölgede süren operasyonlar nedeniyle yakınlarını kaybeden, yaşamları parçalanan yerlerinden yurtlarından edilen, göçe zorlanan yoksullaştırılan kadınların barış ve özgürlüğü için meydanlara iniyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
“Kadınların yok sayıldığı düzene HAYIR diyoruz”
Odabaşı ve EMEP’li Kadınlar, “Siyasi iktidar bizleri ne kadar birbirimize düşman etmeye çalışırsa çalışsın, hiçbirimiz toplumca aldığımız yaraları inkar edemeyiz. HAYIR, bu yaraları sarmaya talip olmaktır. HAYIR, birlikte yaşama imkanına bir şans daha vermektir. HAYIR,  bu ülkenin daha iyisini hak ettiğini söylemektir. Sahip çıktığımız HAYIR budur. Kadınları bulundukları mevzilerden daha gerilere, ortaçağ geriliğine sürmek, sürgün etmek için kolları sıvayan ve her cepheden saldıran ‘siyasi gerici’ iktidarlara ve onların tüm manevralarına karşı önce HAYIR diyeceğiz. Ama o HAYIR’ı burada bitirmeyeceğiz, sürdüreceği ve her güne yayacağız. Kadına yönelik ayırımcı politikalar son buluncaya dek kadını ikincileyen, aşağılayan, hakaret eden, küçümseyen hatta küfür konusu  yapan her türlü politik, kültürel ve tarihsel alışkanlıklar değişinceye, değiştirilinceye kadar HAYIR demeye devam edeceğiz. Hayatın her alanında kadının eşitsizliği üzerine kurulan ve kurgulanan baskı, sömürü, şiddet ve  cinayetler ortadan kaldırılıncaya, silinip, süpürülüp tarihin çöplüğüne atılıncaya dek HAYIR demeye devam edeceğiz. Bunun için birbirimize dokunacağız, anlatacağız, yaratıcılığımızı, gücümüzü, aklımızı birleştireceğiz, örgütleneceğiz, yaşamın her alanında; her haksızlığa, eşitsizliğe, adaletsizliğe karşı örgütlü bir biçimde HAYIR demeye devam edeceğiz. Kadınların özgürleştiği, insanların özgürleştiği dünyayı “insanın dünyasını” yaratmak için mücadeleye devam edeceğiz.   Bizleri  hayatta tutan, özgürleştiren tüm Hayır’larımızı birleştirerek meydanlara çıkarken  bu 8 Mart’ta grev çağrısıyla alanlara çıkacak olan tüm dünya emekçi  kadınlarını ve grev kararı alan 30 ülkedeki kız kardeşlerimizi selamlıyoruz. Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanındaki kız kardeşlerimizle birlikte haykırıyoruz; kadınların yok sayıldığı düzene HAYIR diyoruz” ifadeleri ile tamamladılar. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş