havadurum

EMEP’li kadınların çağrısı: “Taleplerimizi hep birlikte haykıralım”

8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Emek Partili Kadınlar örgütlü mücadeleye katılım çağrısı yaparak; “Kadınlar, seslerinin bastırılmasına, sömürüye, tacize, şiddete izin vermeyecek; eşitlik, özgürlük, barış ve insanca yaşama koşulları için tek yumruk olacak, örgütlü bir güçle mücadelelerini sürdüreceklerdir” dediler.

912
Maruz kaldıkları baskı şiddet ve tacize karşı mücadele edilmesinin gereğine vurgu yapan EMEP’li kadınlar içinde bulundukları durum ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptılar:”Biz kadınlar her gün, her dakika tacize, baskıya, şiddete maruz kalıyoruz; sesimiz bastırılıyor, erkek egemenliği ve devletin kadın karşıtı politikalarının altında ezilmeye mahkum ediliyoruz. Kadın bedeni aşağılanıyor; kadın, kendi bedeni üzerinde söz sahibi olamıyor. Tecavüz bebeğine devlet ağzıyla bakım güvencesi veriliyor, henüz bir hücreler topluluğu olan embriyoyu kürtajla aldırmak isteyen kadın “katil” damgası yiyor, önüne seçenek olarak “kendini öldürmesi” sunuluyor. Namus adı verilen “kadın benliği” töre cinayetlerine sebep oluyor. Kız çocukları annelerinin kucağından alınıp evlendiriliyor. Erkek şiddet uyguluyor, devlet de şiddet uygulayanı koruyor. Kadına karşı şiddete uygulanan cezalar caydırıcı nitelik taşımıyor. Koruma kararı dahi kadın öldükten sonra çıkıyor”
 
AKP sözde kadın haklarını savunuyor
AKP’nin sözde kadın haklarını savunduğu, sadece kadınları kullanarak siyaset yaptığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Ödediğimiz vergilerle alınan silahların gölgesinde süregelen, kardeşi kardeşe vurduran savaş, her geçen gün bir ananın daha canını yakıyor. Kadın emeği sömürülüyor, yok sayılıyor. Kadının sosyal yaşantısında yine erkek egemenliği hüküm sürüyor. Kadın sığınma evleri, hükümetin yerel temsilcilikleri haline gelen valiliklere bağlanıyor, şiddeti önleme merkezleri, “aile değerlerinin korunması” kurumları haline getirilerek kadının sesi bastırılıyor. Savaş ortamının yarattığı görünmezlikte, kadınların şiddete karşı somut talepleri kimi zaman bütçe yetersizliği, kimi zaman gündemdeki farklı politik meseleler yüzünden arka planda kalıyor”
 
Her kadın birer emekçidir
Yapılan açıklamada 8 Mart tarihinin anlamında vurgu yapılarak ülkemizde yaşanan kadın cinayetleri ve kadınların karşılaştığı diğer baskılar konusunda şu ifadelere yer verildi: “Resmi kayıtlara göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl ocak ve eylül ayları arasında 128 kadın öldürüldü. 2013’ün ilk ayında 18 kadın öldürüldü; 56 şiddet, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.
 
AKP hükümeti, kadınların senelerce mücadelesini sürdürdükleri kreş, bakım hizmeti, istihdam olanaklarının artırılması taleplerine kulak veriyormuş gibi yapıyor; fakat asıl niyetinin, kadınların evdeki ve işteki emeğini kullanma olanaklarının artırılması olduğu açıkça görülüyor.
 
Bundan tam 156 yıl önce, 8 Mart 1857 tarihinde, Amerika’nın New York eyaletinde 129 dokuma işçisi kadının insanca çalışma koşulları, 8 saat iş süresi talep ettikleri için fabrikaya kilitlenmeleri sonucu yanarak can vermesinin ardından, 1921 yılında Moskova’da toplanan 3. Enternasyonal Kadın Kurultayı’nın kararıyla her yıl 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır”.
 
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
Taleplerini hep birlikte haykıracaklarını belirten Emek Partili kadınlar mücadelenin ön saflarında yer alacaklarını belirterek Çanakkale’deki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri için Çanakkaleli kadınlara katılım çağrısı yaptılar.
 
Program:
5 MART 2013SALI GÜNÜ:
KADIN TİYATROSU” YALNIZ KADIN”
“BEN ULRİKE, BAĞIRIYORUM” VE MÜZİK DİNLETİSİ
YER: MEHMET AKİF TİYATRO SALONU
SAAT: 19: 00
 
6 MART 2013ÇARŞAMBA GÜNÜ:
“KIRMIZI ATÖLYE”, ÖRGÜTLÜ KADINLARIN TOPLUMSAL CİNSİYETE VE ŞİDDETE BAKIŞLARI ÜZERİNE ARAYIŞ ÇALIŞMASI.
YER: YALI HANI
SAAT: 18: 00
 
7 MART 2013PERŞEMBE GÜNÜ:
· FİLM GÖSTERİMİ Pippa’ya Mektubum/Yönetmenle Söyleşi
YER: ERKAN YAVUZ SİNEMA SALONU
SAAT: 18:00
 
8 MART 2013CUMA GÜNÜ :
“KADINLAR TÜM RENKLERİYLE ELELE YÜRÜYOR!”
YER: SALI PAZARI
SAAT: 16:00
Paylaş