Emeklilerden katkı paylarına "Hayır"

1252

 Sağlıkta yaşanan sorunlar tepki çekmeye devam ediyor. DİSK Emekli Sen Çanakkale Şubesi, hafta sonu düzenlediği basın toplantısı ve imza kampanyası ile “Sağlıkta katkı paylarının kaldırılması” talebinde bulundu. Toplantıya DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Hale Sarıcan, Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, CHP İl Başkan Yardımcısı Avukat Güneş Pehlivan ile Emekli Sen üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Burada konuşma yapan Emekli Sen Şube Başkanı Hale Sarıcan, hastanelerde ve eczanelerde alınan ek ücretler, sağlık ocaklarının kaldırılması yerine aile hekimliğinin getirilmesi ve AKP iktidarının 2008’de yürürlüğe soktuğu “sağlıkta dönüşüm” programını değindi. Sarıcan, “AKP’nin iktidar olması ile birlikte hızlandırılan ‘sağlıkta dönüşüm’  programının yürürlüğe girdiği 1 EKİM 2008 tarihinden başlayarak sağlık hizmetinin sunumunda ve finansmanında önemli değişiklikler gerçekleşti. Eskiden tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan tedavi ve muayene masraflarının bir kısmı, vatandaşın yaptığı ödemelerle karşılandığı karma bir model getirildi” dedi.

 
“Örgütlü yanıltıcılık”
Toplantıda konuşan CHP’li Güneş Pehlivan, sağlıkta ödenen ek ücretlerin emekli maaşlarından kesildiğine dikkat çekti. Pehlivan, emekli ve çalışan maaşlarının da standardın altında olduğunu vurgulayarak, “Çalışan maslarının standardın altında olduğu Türkiye’de, emekli maaşları ortalama olarak çalışan maaşlarının yarısına tekabül ederken örgütlü bir yanıltıcılığın ürünü olarak, ‘bedelsiz sağlık hizmeti’ sloganıyla hastanede alınmayan ücret emeklinin maaşına yansıtılıyor” tepkisini gösterdi.
 
“Bu sistem, emekliler için sıkıntı yaratıyor” 
Hastanelerde ödenen ek ücretleri sorgulayan Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, emekli ve çalışan sınıfı zora sokan ve ‘sağlıkta katkı payı’ olarak nitelendirilen sistemi eleştirdi. Erensoy: “Eczanelerde alınan ücretlerin ilaç ücreti olduğunu zannediyorsunuz. İlacınızı almanız için mecburen bu miktarları ödemeniz gerekiyor. 15 yıldır süre gelen bu sistem özellikle emekliler için ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bu katkı paylarının ödenmesinin hastaneler için şöyle bir anlamı var. Hastanelere Sağlık Bakanlığının söylediği şöyle bir gerçek var, deniyor ki; ‘Artık kendi kendinize borçlarınızı ödeyeceksiniz, kendi ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılayacaksınız ve çalışanlarınıza ek ödemelerini siz vereceksiniz…’ Özellikle devlet hastaneleri de bu katkı paylarıyla kendi ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü. Dolayısıyla hastanelerde para kazanmanın yollarını arıyor. Ve bu da hekimlerin daha çok hasta bakması, gelen hastalardan da daha çok para alınmasına yol açıyor. Bu durumda birçok hastaneyi borç batağına sürüklüyor” dedi.  Açıklamaların ardından, “Sağlıkta katkı paylarının kaldırılması” sloganıyla başlatılan kampanya imzaya açıldı. Emekliler ve vatandaşlar, kampanyayı imzalayarak destek verdi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş