"Emekli primlerine sosyal haklar yansıtılmalı"

261

 DİSK’e bağlı Tüm emekli Sen Çanakkale Şubesi tarafında açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada 1 Ağustos’ta başlayan Toplu Sözleşme görüşmelerinde emeklilerin haklarını koruyacak hiçbir emekli sendikasının bulunmadığı belirtildi. Anayasa değişikliğinden sonra emeklilere verilen vaatlerin birçoğunun unutulduğu belirtilen açıklamada, emeklilerin zor şartlarda yaşamaya mecbur bırakıldığı ifade edildi. Yapılan açıklamada, çalışmaya dayalı olarak verilen, sosyal hakların emeklilere verilmemesinin doğal olduğu belirtilirken; “Burada doğal olmayan, bu hakların emekli, maaşının hesaplanmasına esas teşkil eden, SGK primine tabi olmamasıdır. Zira emekli olan çalışanın emekli maaşı, çalışma döneminde, adına yatırılmış prim üzerinden hesaplanmaktadır. Bu durum çalışanın önemli bir gelir kaybına uğramasına yol açmaktadır” denildi. 


“Emeklileri temsil edecek bir sendika bulunmamakta”
Toplu görüşmelerde emeklilerin haklarını savunacak herhangi bir emekli sendikasının olmadığı belirtilen açıklamada;  “Emeklilerin temsilcisi sendikanın olmadığı masada, emeklileri konuşmak, göz boyamaktan öte bir şey değildir. Bildiğiniz üzere, milyonlarca kamu çalışanı ile onların dul ve yetimlerinin, 2018 ve 2019 yıllarında alacakları maaş artışları ile özlük haklarına ilişkin esasların düzenleneceği, Toplu Sözleşme görüşmeleri, Kamu İşveren Kurulu ile Kamu Çalışanları Sendikaları arasında, 1 Ağustos 2017 tarihinde başladı. Yine bildiğiniz gibi, kamu çalışanı emeklilerinin yararlanacakları sözde Toplu Sözleşme masasında, emeklilerin temsilcisi sendika bulunmamaktadır” denildi. 
 
“Emekli maaşlarında gelir kaybı yaşanmaktadır”
Emekli maaşları, tüm gelirleri üzerinden kesilen pirimler dikkate alınarak hesaplanması gerektiği vurgulanan açıklamada; “12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa referandumunun propaganda araçlarından birisi, emeklilerin toplu sözleşmeden yararlanacaklarıydı. Demokratik taleplerin karşılanması anlamına gelen bu ve benzeri birkaç argümanı rötuş şeklinde değişiklik paketinin içine serpiştiren iktidar, Anayasa değişikliğinin halk tarafında kabulünden sonra, birçok vaat gibi bu vaadini de unuttu ve gereğini yerine getirmedi. Zira emekliler Toplu Sözleşmeden yararlanacak dediği, Kamu Çalışanları Sendikaları ile yapılan Toplu Sözleşmede, Kamu çalışanlarının çıplak aylıklarına yapılmak üzere, belirlenmiş olan maaş artış oranlarının, altı ayda bir Kamu Çalışanı emeklileri ile onların dul ve yetimlerinin aylıklarına yansıtılmasından başka bir şey değildir. Bu hakların birçoğu çalışmaya dayalı haklar olup, çalışanlara verilmektedir. Çalışmaya dayalı olarak verilen, sosyal hakların emeklilere verilmemesi doğaldır.  Burada doğal olmayan bu hakların emekli, maaşının hesaplanmasına esas teşkil eden, SGK primine tabi olmamasıdır. Zira emekli olan çalışanın emekli maaşı, çalışma döneminde, adına yatırılmış prim üzerinden hesaplanmaktadır. Bu durum çalışanın önemli bir gelir kaybına uğramasına yol açmaktadır. Kuşkusuz, bu zorunlu gelir kaybı, emekli olan kamu çalışanı için hayat standardının gerilemesi anlamındadır. Bir başka değişle, kamu çalışanı ile ailesi daha zor şartlarda yaşamaya mahkum olmaktadır. Bu nedenle diyoruz ki, çalışanların, ücret ve ücretin eki sosyal yardımlarının tamamından emeklilik primi kesilmeli ve emekli maaşları, tüm gelirleri üzerinden kesilen pirimler dikkate alınarak hesaplanmalıdır” denildi. 
Eren Aşnaz
Paylaş