Emekçiler, 1 Mayıs'ta buluşacak

709

 İşçi ve Emekçinin Bayramı 1 Mayıs tüm dünya ve yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de kutlanacak. Bugün saat 13:00’da eski Salı Pazarı’nda bir araya gelecek olan emekçiler, buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecekler. Emekçiler burada düzenlenecek miting ve konserle bayramlarını kutlayacaklar.  1 Mayıs, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik ve dayanışma günü olarak bilinmektedir. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs, Türkiye’de ilk kez 1923 yılında resmî olarak kutlanmıştır. Her yıl emekçilerin ve işçilerin bir araya geldiği 1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler alanlarda talepleri, hakları ve özgürlükleri meydanlarda haykırmaya devam ediyorlar. Siyasi partiler, emek örgütleri ve STK’lar, vatandaşları 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya çağırdılar.  KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş, işçileri emekçileri, öğrencileri ve tüm Çanakkaleliler 1 Mayıs’ta alanda olmaya çağırarak; “Bayramımızı Çanakkale’de güçlü bir şekilde kutlayacağımıza inanıyorum. Halkımızı bilgilendirip, 1 Mayıs bayramına davet etmek amacı ile her gün stant açıyoruz. KESK önderliğinde, emek örgütleri olarak Kordonda, Kepez Pazartesi Pazarı’nda stantlarımızı açtık. Çarşamba günü hep beraber, bütün emek örgütleri ile birlikte emekçiler, işçiler, kamu personeli, işsizler, öğrenciler… bütün Çanakkale halkı, hepimiz orada olacağız ve 1 Mayıs İşçi Bayramımızı coşkuyla kutlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.  Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eftal Yıldırım, her yıl olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da nitelikli, eşit, ulaşılabilir ve parasız sağlık hizmeti sunabilme amacı taşıyan hekimlerle buluşacaklarını söyledi. Güvenli ve nitelikli sağlık hizmeti sunumuna uygun çalışma alanlarının sağlanması gibi taleplerinin olduğunu söyleyen Yıldırım; “Tüm hekimlerimizi, bu ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde de meslek itibarımızı korumanın, haklarımızı savunmanın ve sorunlarımızın çözümünün meslek örgütümüz temelinde ‘örgütlü mücadeleye katılmak’ ile mümkün olabileceğini, tüm emek örgütleriyle dayanışma içinde bir arada olarak göstermeye çağırıyoruz” dedi. 


“1 Mayıs Alanı’nda yan yana gelelim!”
Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eftal Yıldırım; “İnsanca ve onurlu bir gelecek sağlamak ve doğuştan gelen sağlık haklarını kazanmak için kapitalist sömürüye karşı yüzyılı aşkın bir süre mücadele veren emekçilerin anısına, tüm dünyada kutlanan bu 1 Mayıs’ta da nitelikli, eşit, ulaşılabilir ve parasız sağlık hizmeti sunabilme amacı taşıyan hekimlerimizle buluşacağız. Toplumun ve insanların sağlıklı olmasının ön koşulu, sağlıklı bir doğa ve çevrede, temiz içme/kullanım suyuna ve havaya, iyi bir kanalizasyon sistemine, yaşanılabilir konutlara ve yollara, yeterli ve çeşitli besinlere eşit ve ucuz biçimde ulaşabilmesine bağlıdır. Bu koşulların sağlanmasına çalışmak yerine, siyasal iktidarın ‘sağlıkta piyasalaşma’ tercihi, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşmaya, tedavi edici hizmetlerin ve buna bağlı ‘endüstriyel tıp’ kuşatmasının altında kalınmasına yol açmaktadır. Ülkemizde, sağlık hizmetleri ağırlıklı olarak sigorta temeline dayalı olarak SGK tarafından finanse edilmektedir. Sağlık hizmetlerinin bedelinin çoğu, çalışanlardan alınan prim ve vergiler nedeniyle hizmeti kullanan kişiler tarafından ödenmektedir. Bu 1 Mayıs’ta da, tüm bu ‘bilinen’ ama kapitalist düzen nedeniyle tersine çevrilemeyen gerçekliğe karşı yine, taleplerimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz. 1 Mayıs Alanı’nda yan yana gelelim! Tüm hekimlerimizi, bu ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde de meslek itibarımızı korumanın, haklarımızı savunmanın ve sorunlarımızın çözümünün meslek örgütümüz temelinde ‘örgütlü mücadeleye katılmak’ ile mümkün olabileceğini, tüm emek örgütleriyle dayanışma içinde bir arada olarak göstermeye çağırıyoruz” dedi. 
 
“Sağlık emekçilerinin talepleri…”
Tabip Odası Başkanı Dr. Yıldırım; “Güvenli ve nitelikli sağlık hizmeti sunumuna uygun çalışma alanlarının sağlanması. Türk Tabipleri Birliği’nin ‘Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifi’nin yasalaşması ve 17 Nisan’ın ‘Sağlıkta şiddete karşı mücadele günü’ olarak ilan edilmesi. Çalışırken ve emeklilikte, insanca bir yaşam için yeterli ve güvenceli bir ücret verilmesi. Performansa dayalı ücret değil, emeğimizin gerçek karşılığı olan ücret politikalarının uygulanması. Çalışma ve eğitim hakkının, anayasal bir hak olması nedeniyle, hukuksal dayanaktan yoksun olan güvenlik soruşturmaları sonucunda ataması yapılmayan yüzlerce genç hekimin atamalarının bir an önce yapılması. Kanun Hükmünde Kararname’lerle kamu görevinden ihraç edilen asistan hekimlerin anayasal hakları olan uzmanlık eğitimlerinin önündeki engellerin kaldırılması. Sağlık hizmeti sunumunda ‘iş ve gelecek güvencesinin temel koşul olarak kabul edilmesi; ‘Yıpranma payı’ uygulamasının geçmişe yönelik geçerlikte olacak biçiminde düzenlenmesi” dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş