Emekçi ‘hodri meydan’ dedi...

Memur konfederasyonları ile hükümet arasında, kamu emekçilerinin 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin son oturumunda hükümet teklifini her 6 aylık dönem için yarımşar puan arttırdı. Hükümetin yüzde 3.5+3.5’luk teklifine konfederasyonlar tepki gösterdi. KESK ve Kamu-Sen Genel Başkanları teklifin “kamu çalışanlarıyla dalga geçmek” anlamına geldiğini söyledi.

443
Konu ile ilgili açıklama yapan KESK dönem Sözcüsü ve SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım; “Hükümetin teklif diye sunduğu rakamlar her şeyden önce yıllardır ülkenin dört bir yanında fedakârca çalışan kamu emekçilerine karşı yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Nisan ayında tüketim maddelerine yapılan zamlarla, enflasyonun % 11`in üzerine çıktığı herkes tarafından bilinmektedir” dedi.
 
Toplu iş görüşmelerinde sunulan teklifi protesto etmek amacıyla grev yapacak olan kamu emekçileri, 23 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00 de Eğitim Fakültesi önünde toplanacak. Halkbahçesine kadar yürüyecek olan kamu emekçileri, hem hükümetin zam teklifini protesto edecek hem de taleplerini bir kez daha AKP hükümetine iletecek.
 
Konu ile ilgili açıklama yapan KESK dönem Sözcüsü ve SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, AKP hükümetinin sunduğu teklifin sadece komik bile sayılamayacak yüzdelik artışlarından ibaret olduğunu söyledi. Hükümetin teklif diye sunduğu rakamları, yıllardır ülkenin dört bir yanında fedakarca çalışan kamu emekçilerine karşı yapılmış büyük bir saygısızlık olarak nitelendiren Yıldırım; “4 milyonu aşkın kamu emekçisinin ve emeklinin beklediği maaş zammı teklifini açıklayan AKP hükümeti; kamu emekçilerine ve emeklilerine 2012 için yüzde 3+3, 2013 yılı için ise yüzde 2+3 maaş zammını layık görmüştür. Hükümetin teklifi sadece komik bile sayılamayacak yüzdelik artışlardan ibarettir. Hükümet günlerdir komisyon toplantılarında KESK adına gündeme getirdiğimiz ekonomik, sosyal ve özlük sorunlara ilişkin olarak hiçbir teklif sunmamıştır. KESK ve diğer sendikaların sunduğu yüzlerce talep görmezden gelinmiştir. Hükümetin teklif diye sunduğu rakamlar her şeyden önce yıllardır ülkenin dört bir yanında fedakârca çalışan kamu emekçilerine karşı yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Nisan ayında tüketim maddelerine yapılan zamlarla, enflasyonun % 11`in üzerine çıktığı herkes tarafından bilinmektedir” dedi.
 
Yıldırım’dan destek çağrısı
5 aydır maaş zammı almayan kamu emekçilerinin ve emeklilerinin bu teklifi kabul etmesinin mümkün olmadığını kaydeden Yıldırım, 23 Mayıs’ta gerçekleşecek olan greve destek verilmesi için tüm vatandaşlara da çağrıda bulundu. Yıldırım şu şekilde konuştu: “Bizler; Kamu Emekçileri Konfederasyonlarına bağlı Sendikalar olarak, tüm kamu emekçilerinin maaşlarına %30 zam yapılmasını istiyoruz. Kamuda sözleşmeli, taşeron v.b. isimler altında, farklı statülerdeki güvencesiz çalışmaya son verilmesini ve tüm çalışanların iş güvencesine kavuşturulmasını talep ediyoruz. Kamu çalışanlarının aldığı tüm ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılmasını ve maaşlarının vergi dilimi artışından etkilenmemesini istiyoruz. Ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı KHK ile yaratılan ücret adaletsizliği ve mağduriyetlerin giderilerek, gerçekten "eşit işe eşit ücret"in ödenmesini talep ediyoruz. Hükümetin sendikalar ve üyeleri üzerinde çeşitli yöntemlerle uyguladığı baskıların son bulmasını ve özgür örgütlenme ortamının sağlanmasını istiyoruz.
 
Biz kamu emekçileri olarak bugüne kadar fazlasıyla fedakârlıkta bulunduk ancak karşılığında açlık sınırında, yaşam mücadelesini sürdürmeye terk edildik. Hükümetten "fedakârlık" değil, alın terimizin ve emeğimizin karşılığını istiyoruz. Kamu emekçileri ve Sendikaları olarak ortak bir tutum geliştiremediğimiz sürece, hükümetin daha önceki dönemlerde olduğu gibi bizlere "sefalet ücreti" dayatmaktan ve her şeyi "tek taraflı belirleyen" olmaktan vazgeçmeyeceği açıktır. Bugün, aileleri ile birlikte sayısı 20 milyonu bulan kamu emekçilerinin ve emeklilerin insanca bir yaşam özlemine cevap vermek için mücadeleyi yükseltme günüdür.
 
Bu nedenlerle, bütün konfederasyonları; sendika üyesi olsun olmasın tüm kamu emekçilerini, toplu sözleşme taleplerine sahip çıkmak için 23 Mayıs Çarşamba günü "grev" hakkımızı kullanmaya davet ediyoruz. Ayrıca tüm Meslek Odaları`nı, Demokratik Kitle Örgütleri`ni, Siyasal Partileri ve halkımızı da, bu haklı eylemlerinde emekçileri desteklemeye çağırıyoruz. 23 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00 de Eğitim Fakültesi önünde toplandıktan sonra Halk Bahçesi`ne gelerek, taleplerimizi bir kez daha dillendirecek ve emekçilerin örgütlü gücünü bir kez daha göstereceğiz.”
Paylaş