havadurum

Emek Partisi’nde Adsız dönemi

7`nci Olağan Genel Kurulu hafta sonu gerçekleşen Emek Partisi`nde mevcut Başkan Kenan Erkul, devam etmezken, yapılan seçim sonucunda Erol Ercan Adsız il başkan oldu. EMEP Merkez Yönetim Kurulu üyesi Nedim Köroğlu ise ülke ve dünya gündemini değerlendirdiği konuşmasında Kazdağları`na ve Soma`ya değindi. “Ortak mücadele etmekten başka çaremiz yok” diyen Köroğlu, kurulumu yeni tamamlanan Birleşik Haziran Hareketi`ne de HDK ile birleşme çağrısında bulundu.

1735
 
 
Emek Partisi (EMEP) 7`inci Olağan İl Kongresi hafta sonu gerçekleşti. Çok sayıda partilinin katıldığı genel kurulda, sendika ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra, Emek Partisi MYK üyesi Nedim Köroğlu da hazır bulundu. Genel kurul mevcut il başkanı Kenan Erkul`un açılış konuşması ile başladı. “Gezi direnişinden bugüne katledilen, yargısız infazlara uğratılan, başta Berkin Elvan olmak üzere, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük ve diğer tüm direnişçilerin anısı önünde saygı ile eğiliyoruz” diyen Erkul, “Ve yine en son Adana`da sokak ortasında alçakça katledilen, Azadiya Welad Gazetesi dağıtıcısı Kadir Bağduğ`u saygıyla anıyor ve bu alçakça cinayeti lanetliyoruz. Bugün, 6. Parti Genel Kongresi`nden ve hatta dünden daha inançlı, daha bilinçli ve daha kararlıyız. Parti örgütü olarak, yalnızca partimizin mücadelesinden değil, yalnızca işçi sınıfının mücadelesinden değil, yalnızca Türkiye`deki halkların mücadelesinden değil, bütün coğrafyaların, bütün halklarını, dünya gericiliğine ve onların her ülkedeki, sömürücü işbirlikçilerine karşı, verdiği mücadelelerden de öğreniyor, dersler çıkarıyor, tecrübelerimizi geliştiriyoruz. Partimiz, insanlığın bütün ilerletici; özgürlükçü mücadelesinin ve yarattığı değerlerin sahiplenicisi, savunucusu olma özelliğini her gün biraz daha içselleştirerek, yoluna devam ediyor ve devam edecek. Ülkemizde, merkezinde işçi sınıfının olduğu, bütün halkların, bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm ve özgürlük mücadelesinin ayrılmaz bir parçası; yol gösterici, perspektif sunucu ve ilerleticisi olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
 
 
“Kobane`de direnen halklar kazanacak”
“Partimiz, Komşu ülke halklarının, birbirlerine karşı düşmanlaştırılma politikalarını reddetmeye ve buna karşı çıkmaya devam edecektir” diyen Erkul, “Başta Kürt halkı olmak üzere, halkların ve dillerin tam hak eşitliği mücadelesini desteklemeyi kararlılıkla sürdürecektir. Emperyalist talana, yağmacılığa, sömürüye, zulme; yalnızca kendi ülkemizde değil, dünyanın neresinde olursa olsun, enternasyonalist dayanışma bilinci ile karşı çıkacaktır. İnsanın, doğanın, toprağın, suyun, havanın kirletilmesine karşı, bütün gücüyle mücadele edecektir. Çocukların gençlerin, geleceksizleştirilmesine, umutların tüketilmesine karşı; siyasi iktidarın kuşatma planlarına, hayatın her alanındaki yıkıcı politikalarına karşı, planlarını boşa çıkarmak ve etkisizleştirmek için, sonuna kadar mücadele edecektir. Özetle; insanlığın özgürce yaşayacağı, sınıfların ve sömürünün ortadan kaldırılacağı, yeni bir dünya kurma mücadelesini; sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceğimizi, buradan işçi sınıfının ve halkların dostlarına ve düşmanlarına bir kez daha ilan ediyoruz.. Son söz olarak; Kobane`de direnin hakların kazanacağına, bütün yüreğimizle inandığımızı ve yüreğimizin onlarla çarptığını, onların haklı, meşru ve onurlu savaşlarının yanında olduğumuzu ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
“Ortadoğu`da çözüm; laik temelli bir sistem”
Erkul`un açılış konuşmasının ardından kongre divan kurulu oluşturuldu. Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç`un da aralarında bulunduğu bazı konuklar, konuşma yaparak kongreye katılanlara seslendiler. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan`ın Türkiye ve dünya gündemi üzerine değerlendirme yaptığı mesajının da okunduğu kongrede, Emek Partisi MYK üyesi Nedim Köroğlu da konuşma yaparak, katılımcılara hitap etti. Köroğlu konuşmasında, “Kobane düşsün diye çok beklediler; dahası, adeta utanmasalar, `silkele IŞİD düşecekler` noktasındalar. Bütün hesap bunun üzerineydi. Kobane düşecek, Türkiye`de AKP hükümeti de çözüm süreci içinde Kürtlere hak veriyor gibi yapıp, hiçbirşey vermemenin imkanını elde edeceklerdi! Ama Kobane düşmedi, insanlar bedenlerini tankların paletlerinin altına atarak, onurlarını ülkelerini savundu, savunmaya devam ediyor. Tam burada henüz 18 yaşında halkının davası için Kobane`ye giderek şehit düşen Salahaddin Adın genç yoldaşımı, Kobane halkı ile dayanışma eyleminde provokatif güçlerce, çakal sürülerince katledilen Mert yoldaşımı ve tüm Kobane şehitlerini, tüm basın şehitlerini, devrim mücadelesinde düşen bütün kardeşlerimi buradan saygı ile anmak istiyorum” dedi. Ortadoğu çözüm için sunulan seçeneklerin emperyalist müdahaleler olduğuna vurgu yapan Köroğlu, “Bölgede eğer bir istikrar olacaksa, bölgede eğer demokrasi ve özgürlükler gelişecekse, öncelike dinci-gerici ideolojiler terk edilmelidir. Laik temelde bir sisteme yönelinmeli ve ulusların kendi kaderine tayın hakkı ilkesi hayata geçirilmelidir. Çözümün başka bir anahtarı yok” dedi.
 
 
“Çevreye ve doğaya da düşmanlar”
Köroğlu, “Bir savcı buldular, hukuk katledildi ve 17-25 Aralık soruşturmaları ile ilgili takipsizlik kararı verildi. Aynı gün 10 gün işçinin katledildiği Torunlar inşaat hakkında da takipsizlik kararı çıktı. Baştan aşağıya emeğe düşmanlar. Sadece emeğe mi? Doğaya ve çevreye de düşmanlar. Şimdi binlerce, on binlerce insanın tavrı, mahkeme kararları her şey ortada, illa altın çıkaracaklar, Kazdağları`nda siyanürle altın aramaya devam ediyorlar. Ne mahkeme, ne hukuk ne de insanların feryatları umurlarında. Soma`da 301 kardeşimiz katledildiğinde, tartışılan şeyler `tarımı öldürdüler, doğayı katlettiler, bizi madenden başka yol bırakmadılar` diye haykırışlar oldu. Hükümet o gün timsah gözyaşları döküyordu, yeni çıkaracağı yasa ile Soma`ya ve madencilere bir takım haklar getireceğini söylüyordu. Ne oldu? HES yapılacak diye bugün Soma`da zeytin ağaçları kesiliyor. Yüzlerce yılda oluşan ağaçlar kesilmeye başlandı. Başka? Torba yasanın içine atılan bir madde ile madenciler bugün işinden olmakla yüz yüze. Bugün yapılması gereken tek şey, bütün madenlerin yeniden kamu yönetimine alınmasıdır. İşçilerin hakları verilerek kamuya geçilmesidir. Aksi taktirde iyileştirmelerin yapılacağı iddiasının arkasından, işçiler daha düşük ücretlerle, daha kötü çalışma koşulları ile çalışmaya mahkum edileceklerdir” dedi.
Müzik dinletisinin de yapıldığı Emek Partisi 7`inci olağan kongrede faaliyet ve mali raporların okunarak ibra edilmesinin ardından, seçimlere geçildi. Delegelerin kullandığı oylar sonucunda Emek Partisi İl Başkanlığına Erol Ercan Adsız, seçilirken yönetim kurulu ise, Ali Can Gün, Erol Keskin, Filiz Ceylan Tekin, Muzaffer Dağtekin, Abdulkadir Baziki ve Deniz Çelebi isimlerinden oluştu.
 
Paylaş