havadurum

Emek Gençliği üç fidanı andı

Çanakkale’de düzenlenen etkinlik ile Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ölüm yıldönümünde anıldı. Deniz Gezmiş ile arkadaşlarını anlatan "Fırtınanın Çocukları" isimli belgesel ilk kez Çanakkale’de izlendi.

783
 
Belediye Sosyal Tesisleri Nikah Salonu’nda düzenlenen anma etkinliğine Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı, Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz ve çok sayıda partili katıldı. “Darağacında üç fidan” olarak gönüllerde yer etmiş Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Çanakkale’de Emek Gençliği tarafından anıldı.
 
 
Saygı duruşunun ardından EMEK Gençliği adına konuşan Ezgi Yavuz; “68 kuşağının ve o süreci hazırlayan olay ve durumların üzerinden 40 yıl geçti. Bu yüzden 68 ve Denizleri bugün, o günkü gibi anlamaya çalışmak hem boşuna bir çaba hem de yersiz. Fakat buradan anlaşılması gereken Denizlerin halka ve devrim fikrine bağlılığı, mücadeleden hiçbir şeylerini sakınmamaları gibi özelliklerinin bir kenara itilmesi değil. Tersine bu özellikler daha iyi bir Türkiye umudu taşıyan ve mücadele eden gençlerin hala sıkı sıkıya sarılması gereken özellikler durumunda. Fakat belki de acı olan; Denizlerin mücadelesinin yenilgiye uğramış olması ve bu yenilginin belli başlı nedenlerinin olması.
 
İşte bu nedenler anlaşılmadan ve bu yenilgiden doğru dersler çıkarılmadan yeni bir ülke kurmak da imkansız. Ve idam sehpasında bile son sözleri "yaşasın devrim ve sosyalizm" olan üç devrimci gencin de istekleri, kendileri yerine devrim fikrine bağlanılması ve zamanı gelince yanlışlarının düzeltilmesi olurdu. 6 Mayıs 1972 tarihinde Denizleri idam edenler, bu mücadeleyi bitireceklerini sanmışlardı. Fakat Denizin yoldaşları yenilgiden doğru dersleri çıkararak, hareketin özeleştirisini yaparak ve Denizlerin son sözlerini bir mesaj olarak sakladıkları içindir ki bugün Denizler ve mücadeleleri sürüyor. Onların yolunda ilerleyen, onların son sözlerini kendine rehber edinmiş olan ve işçi sınıfı partisinin politik hattına uygun, onları kitlelerle buluşturmak isteyen tüm gençlik yığınlarını yarın bizimle Deniz olmaya, Yusuf olmaya, Hüseyin olmaya ve bu mücadeleyi anlatacağımız 1000 Evrensel`le anma etkinliğimize davet ediyoruz” dedi.
 
 
Türkiye’de 68 döneminde yaşananlar hakkında bilgiler veren Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı ise; “68 dönemi bütün dünyada devrimci dalganın yükseldiği yıllar diye isimlendirebiliriz. Gençlik hareketi çok cesurdu. Halk da öğrenci gençliğe çok ciddi bir sempatiyle bakıyordu. Böyle bir dönemdi 68 dönemi. Türkiye devriminin yoğun meselesinde Denizler içerideyken mahirler yoldaşlarını mücadele arkadaşlarını farklı örgütten olmasına rağmen kurtarmak için ölümü göze alacak kadar bir paylaşma ruhu içerisine giriyorlardı. İdam sehpasında Deniz Gezmiş’in söylediği ‘Yaşasın halkların kardeşliği, kahrolsun emperyalizm’ sözleri aslında kendisinden sonraki yoldaşların yürüyeceği yolu ifade ediyordu. Deniz’in diğer cümlesi ‘Yaşasın Halkların Kardeşliği, Yaşasın Türk ve Kürt Halklarının Mücadelesi’ bugün yaşanan Kürt sorunudur” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Aydın Çubukçu’nun hazırladığı ve Deniz Gezmiş ile arkadaşlarını anlatan "Fırtınanın Çocukları" isimli belgesel filmi izlendi. Etkinlik müzik dinletisiyle sona erdi.
 
Paylaş