havadurum

Emek Gençliği, Erdal Eren’i unutmadı...

12 Eylül darbesinin iş, barış, özgürlük mücadelesini ezmek için bu mücadelenin kararlı savunucusu devrimci gençleri hedef almasına bağlı olarak idam edilen Erdal Eren 32 yıl sonra binlerce gencin kalbinde yaşıyor. Çanakkale Emek Gençliği düzenlemiş olduğu anma etkinliği ile bunu bir kaz daha gösterdi.

642
 
Türkan Saylan Sosyal tesislerinde hafta sonu düzenlenen etkinlik ile 12 Eylül darbecileri tarafından idam edilen Erdal Eren anıldı. Çanakkale Emek Gençliği tarafından düzenlenen etkinliğe Çanakkaleli gençler yoğun ilgi gösterdi. Program temelinde Emek Gençliği adına Ali Can Gün bir konuşma yaptı Ardından Emek Partisi adına söz alan Muzaffer Dağtekin gündemi ve siyasal gelişmeleri değerlendiren bir konuşma yaptı. Program kapsamında Emek Gençliğinin gerçekleştirdiği sokak röportajlarında vatandaşların Erdal Eren hakkındaki düşünceleri sinevizyon gösterisi olarak sunuldu. Röportajlar içersindeki Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın 12 Eylül darbesi ve Erdal Eren konusundaki görüşleri ilgiyle izlendi.
 
Emek gençliği adına konuşan Ali Can Gün; Erdal Eren’in idam edilmesinin burjuvazinin iş, barış özgürlük mücadelesine azgınca saldırının bir ifadesi olduğunu 12 Eylül cuntasının da tam da bu konuda görev üstlendiğini bildirdi. Bugün idamın yeniden gündeme getirilmesine vurgu yapan Ali Can Gün;” Bugün idamın yeniden gündeme getirilmesi, AKP hükümetinin her milliyetten Türkiye gençliğinin savunduğu talepleri ve mücadele eden gençleri susturmak, sindirmek ve baskı altında tutmaktır” dedi.
 
Ali Can Gün konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 32 yıl geçti. 32 yıl önce insanca bir yaşam isteyen, özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren yüzlerce insanın talebi kanlı bir darbe ile ezildi. Faşist cunta, işçi ve emekçileri birleştirebilecek ne varsa, onları hedef aldı. Okuyan, tartışan gençleri, onların kulüplerini, birliklerini, gelecekteki varlıklarına tehdit oluşturabilecek ne varsa yok etmeye çalıştılar. Ve nice sürgünler, tutuklamalar, idamlar… İşte Erdal böyle bir dönemde idam edildi. Erdal’ı idam edenler, Türkiye işçi sınıfının örgütlenmesini, gençlerin geleceği isteyen mücadelesinin önüne geçmeye çalıştı. 12 Eylül darbesi, başta ABD ve AB gibi sömürgeci, kapitalist ülkelere entegre olunmasının yolunu açtı. Sermayenin bir sınıf olarak uzun yıllar çıkarlarını koruyacak iktidarın sağlamlaştıracak kurumlar oluşturuldu. YÖK, RTÜK, MGK gibi baskı ve denetleme kurumları bu dönemde kuruldu.”
 
Sahte göz yaşları
“Ve 32 yıl sonra, hukuk sisteminin, devletin temel kurumlarının sermayenin ihtiyaçlarına yanıt vermediği ortaya çıkınca, Başbakan’ın Erdal için döktüğü sahte gözyaşlarıyla referanduma gidildi. Yasalar, piyasanın ihtiyacına göre düzenlenirken, halkın gözünü boyamak için yargılanan cuntacı Kenan Evren’in davası da komediye dönüştü. Sahte bir davanın, sahte yargılanmasının sürdüğü duruşmada Kenan Evren, Erdal Eren’i unuttuğunu söyledi.”
 
Siz unutun biz hatırlatırız
“Elbette hizmet ettiği sınıfın, patronların çıkarlarından başka bir şey düşünmeyen Kenan Evren, Erdal’ı unutmak için uğraşabilir. Ama bizler biliyoruz ki Erdal’ın idam kararını Türkiye burjuvazisi vermiştir. “İş, barış, özgürlük” isteyen, bağımsızlık ve demokrasi mücadelesini veren binlerce gencin talebini ezmek için Erdal’ı katletmişlerdir. Bugün Erdal’ı unutturmak isteyenler de onlardır. Çünkü Erdal, taleplerimiz için birleşmemiz gerektiğinin, her milliyetten Türkiye gençliğinin kaderinin Türkiye işçi sınıfına bağlı olduğunun altını çizmiştir. İşte bugün AKP hükümetinin ve Türkiye burjuvazisinin yaptığı da; idamın, darağacının ipine sarılmaktan başka bir şey değildir.” Etkinlik şiir ve müzik dinletisi ile son buldu.
Paylaş