Çanakkale Kamu Hastaneler Birliği oluşumunun ardından Genel Sekreter olarak iş başı yapan, Çanakkale Devlet Hastanesi eski Başhekimi Op. Dr. Kenan Eliuz, gazeteniz Çanakkale OLAY’ın sorularını yanıtladı. Görevde bulunduğu 7 yıllık süreci değerlendiren Eliuz, Kamu Hastaneler Birliği oluşumundan ve projelerinden bahsetti. Kentin sağlık sektörünü ve hasta potansiyelini de değerlendiren Eliuz, “Günde 5 bin kişi merkez hastanemize giriş çıkış yapıyor. 7 yıl önce bu sayı bin kişiydi. Yine 7 yıl önce 5 bin olan yıllık ameliyat sayısı 30 bin civarında seyrediyor” dedi. İşte Eliuz’un Çanakkale OLAY’a yaptığı o açıklamalar:
OLAY: Kamu Hastaneler Birliğinden bahseder misiniz?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Sağlık Bakanlığı, merkezi yapılanması ve taşra yapılanmasında bir dönüşüm yaptı. Üçe böldüler aslında, bir Halk Sağlığı Kurumu kuruldu, yukarıda, bir de Kamu Hastaneler Kurumu yapılanması oldu. Kamu Hastaneler Kurumu’na sadece hastaneleri aldılar, ikinci basamak ve üçüncü basamak hastanelerinin tamamını tek çatı altında toplandı. Halk Sağlığı’nda daha çok aile hekimleri bulunuyor. Aynı yapılanmayı merkezde de yaptılar. Biz Kamu Hastaneler Birliği olarak 11 hastanenin hem idari hem mali hem de insan kaynağı yönünden yönetimini yapıyoruz.
OLAY: Ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz, biraz bahseder misiniz?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Genel toplamda 2 bin 700 kişilik büyük bir aileyiz. Merkezi hastanenin fiziki şartlar haricinde çok sorunu yok. Onu da yeni yapılacak hastane ile kapatacağız. İlçelerde daha çok sorunlar var. Haftada bir iki gün ilçelere gitmek durumda kalıyoruz. Özellikle ilçelerde aile hekimliğine geçişten kaynaklanan, hekim eksikliği sorunumuz var. Onları da yavaş yavaş aşacağız. Hekim eksikliğini merkezden destekliyoruz, aile hekimlerine rica ediyoruz, onlar bize takviye oluyorlar. Bayramiç, Ezine ve Ayvacık’ı ayrı bir grup gibi çalışıyoruz. O bölge birbirine destek oluyor. Nöbetlerine yardımcı oluyor, branşlardan destekler oluyor. Kendi bölgelerindeki olanaklarla sıkıntıları aşıyoruz. Biga bölgesinin kendi arasında bir destek söz konusu, merkezden destek olunuyor, sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. En önemli sorunumuz insan kaynağı. Her şeyin başında hekim. Hekim olmadığında hastaneyi yönetemezsiniz, çalıştırmazsınız. Hekim eksikliğimiz var onları gidermeye çalışıyoruz. Aile hekimliği nispeten rahatlattı ama şuana kadar hastanelere yansıması olmadı.
OLAY: Aile hekimliğine pek alışamadı mı sizce?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Aile hekimliği aslında tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde oturmuş bir sistem. Türkiye buna daha yavaş yavaş adapte olacak. İnsanlar aile hekimlerine güven duymaya başladıkça, bizim hastanelerin yükleri azalacak.
OLAY: yıl boyunca Çanakkale Devlet Hastanesi’nde görev yaptınız. Kent sağlığı ne durumdaydı nereye geldi kısaca bilgi verir misiniz?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Kent sağılığı 7 yıl önce, zor bir durumdaydı. İnsanlar, tomografi, MR için bile il dışına gidiliyordu ve zor bir durumdu. Ameliyathanelerimizi çok sıkıntılıydı. Özellikle yoğun bakımda inanılmaz bir sıkıntı vardı. Biz görev aldığımızda bin kişilik hastane kapasitesi şu anda 5 bin kişi civarında günlük hasta bakıyoruz. Günlük 5 bin kişi, ayda Çanakkale nüfusu ediyor. Ameliyat sayılarında falan da çok ciddi bir artış oldu. 5 bin civarında yıllık ameliyatımız vardı, şu anda 30 bine çıktı. Tabi hizmet ağı genişledi, hizmet koşulları düzelince bütçemizde de önemli bir artış oldu. 10 milyon lira bile yoktu, şu anda 64 milyona çıktı, Çanakkale Devlet Hastanesi’nin bütçesi.
OLAY: Kentin sağlık sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz, problemler nerelerdir?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Fiziksel anlamda problemler var. Benim gözlemlediğim o. Eğer fiziksel anlamda yeni hastanemizi de yaparsak tahmin ediyorum çok büyük bir sorun kalmayacaktır. Bir kaç branş var, Onkoloji gibi. Özellikle kanser hastaları çok sıkıntılı. O sorunu çözebilmek için Kemoterapi Merkezi kurduk biliyorsunuz. Kemoterapi ile de hiç olmazsa onkoloji hastalarını rahatlatıyoruz. Sonuçta normal bir hasta bile yolculuk yaptığında sıkıntı yaşıyor, kanserli bir hastanın 300-500 kilometre yol gitmesi, tekrar geri gelmesi inanılmaz bir ıstıraptır. Çanakkale’de üç dört sene oldu, kemoterapi merkezinin kurulması. Çok istedik, çok zorladık. Bu aslında bir ilk de oldu. Bu kemoterapi ünitesi, onkoloji olmadan kurulan, belki Türkiye’deki bir kaç hastaneden biri olduk. Binlerce de hasta oldu. inanılmaz bir hasta potansiyeli var.
OLAY: Kanser vakalarında Çanakkale bölgesinde bir artış var mı? Bu durumu gösterir böyle bir çalışmanız oldu mu?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Kanserin vaka olarak artışının bilimsel verileri yok. Yani bana göre teknolojinin artması ile kanserin arttığını düşünüyoruz. Önceden “vadesi dolmuş gitmiş” deniyordu. Anlaşılamıyordu. Biz burada 7 sene önce bile tomografi ve MR`ı yapamıyorduk. Ama şimdi artık teşhis ve tespit edilebiliyor. Artık kanseri yakalayabiliyoruz. Erken dönemde de yakalıyoruz, tedavi süreçleri de çok uzun sürüyor. Belki de bu nedenle çok konuşuluyor. Çünkü bir hastayı yakaladığınızda 2-3 yıl kemoterapi süreci oluyor. Özünde bence kanserin fiilen arttığına dair bir emare yok. Şahsi kanaatim tespit ediliyor olması, tespitin ardından tedavisinin çok uzun süre alması, çok konuşulmasına neden oluyor. Sanki fazlaymış gibi geliyor.
OLAY: Çanakkale Devlet Hastanesi’nde toplamda 13 seneye yakın görev yaptınız. Çanakkale Devlet Hastanesi’nin en yoğun birimi hangisidir? Hangi tür hastalıklar Çanakkale’de yoğun?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Yani böyle çok spesifik bir hastalık grubunda verimiz yok. Bir dönem üniversiteden böyle bir şey söylendi. Kanser hastalarının bu bölgede yoğun olduğu yönünde bir görüş geldi. Biz ilçe bazında bir dönem çalışma yaptık. 500 bin nüfusumuz var, yaz nüfusu ile birlikte 700 bini buluyor. Tanılar üzerinden bir araştırma yaptım. Hastalık gruplarımız nedir? Dünya ortalamalarının üzerinde bir bölgemiz var mı? diye. Ama öyle çok spesifik bir şey çıkmadı. Biga bölgesinde kanser tanıları fazla gibi geldi. Ama o da dünya ve ülke bazında popülasyona oranla normaldi.
OLAY: Çanakkaleliler sağlıklarına ne kadar dikkat ediliyor?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Günde 5 bin kişinin geldiği yerde ne kadar dikkat ediliyor siz karar verin. Yaklaşık 470 bin nüfusumuz var. İlçe hastanelerimizi ve üniversitemizi de düşünürseniz, günde ortalama nüfusun yüzde 15-20’si hastanelere geliyor. Sadece merkez 5 bin, ilçelerle birlikte 10 bini buluyor günlük hasta sayısı. Hassa olmak lazım o ayrı ama periyodik muayenelere de önem verilmeli. Şimdi ben bir çalışma yaptırdım. “500 bin nüfus var, bu hastaların yüzde kaçı bize geliyor” sorusuna bağlı olarak araştırma yaptırdım. 240 bin tane hiç kayıtsız insan var. 500 bin nüfusunun yarısı yani hiç hastaneye uğramamış. Bunun üzerine 2-3-5-10 defa gelenlerin çıkarılmasını istedim. 20 bin kişilik bir grup var, sürekli geliyorlar. Bazen de öyle gereksiz bir şekilde özellikle acillerimiz işgal ediliyor ki; Bir düşünün bir tarafta kalp krizi geçirmiş bir hasta veyahut kazadan gelen yaralı var diğer tarafta nezleli hasta var. Bu konu azımsanacak bir durumda değil yüzde 70’lerdeydi.
OLAY:
Yeni görevinizle birlikte yeni projeleriniz var mı, nelerdir?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Öncelikle genel sekreterlikte kurgulanan fiziki yapıyı oturtmak lazım. insan kaynağını önce bir tespit etmek, mali kaynakları iyi oturtmak lazım. Merkezi satın alma birimimiz var bizim. Tüm ilin tamamını, yerinde tespit ederek alımlarını yapacağız. Bu arada da bir de ilçeleri dolaşırken, fiziki eksiklikler var mı? Hizmetin aksamasına neden olan fizik eksiklikler nelerdir? Onlara bakıyoruz. Onlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Mevcut eksiklikleri giderirken çalışan bir sistem var, eksiklikleri var. Bunların yanında yeni hastanelerimiz var. Şu anda 5 yeni hastane üzerinde çalışıyoruz. Yeni Çanakkale Devlet Hastanesi, 105 dönümlük bir arazide yapılacak. Terzioğlu Vakfı’na ait bir arazi. Tüm iş ve işlemleri bitti, proje onaylandı. Şu anda ihale aşamasına geldi. Biga Hastanesi’nin zemin etütleri yapılıyor, bugün yarın ihaleye çıkıyor. Ayvacık Hastanesi’nin projeleri onaylandı. Lapseki ile ilgili bir çalışmamız var. Yenice Hastanesi onaylandı. Bayramiç’in yıllardır bir sıkıntı vardı biliyorsunuz. Yaklaşık 10 yıldır uğraşılıyor. Onun projelerini hazırladık, bitti. Hatta parası da hazırlandı. 600 bin lira kadar bir bütçesi var. İhalesi de önümüzdeki ay yapılabilir. Küçükkuyu’da bir hastane düşünüyorum. Küçükkuyu, Altınoluk, Edremit tarafında hizmet çok aksıyor. Oranın yükünü alabilecek bir hastane gerekiyor. 4 tane aile hekimi var o bölgede. Oranın yükünü de mümkün değil karşılayamaz dört kişi. Bizim bir şekilde devlet olarak orada bir hastane yapmamız lazım.
OLAY: Her seçim döneminde adaylar arasında mutlaka isminiz geçiyor. Bu soruya cevap vermek zorunda değilsiniz. Sizin böyle bir düşünceniz var mı?
Op. Dr. Kenan Eliuz: Yazılması konusunda bir sıkıntım yok. Çünkü öyle bir düşüncem ve derdim de yok. Başhekimlik dönemimde de 3-4 seçim geçirdik. Her defasında da konuşuluyordu. Gülüp geçtik, ne bir yere aday oldum, ne de öyle bir derdim var. Yapım da müsait değil zaten, biz mutfak elemanıyız. Genelde işimle haşır-neşir olmayı seviyorum. Böylesine büyük bir camiayı yönetiyorduk, böyle nitelikle bir camianın başındayken onun zaten manevi tatmini bana yetiyor. Benim asli işim bu. Siyasete gelince, işimizin gereği ilişkilerimizden kaynaklı olarak bir kayıkçı hesabı başlıyor. İnsanlar neden olmasın demeye başlıyor. Öyle bir şey olsaydı bir iki tanesine belki en azından hamle yapardım. Ne hamle yaptım ne de öyle bir teklif var.
OLAY: Bu konuyu biraz daha açarsak geçmişte teklifler gelmiştir herhalde değil mi?
Op. Dr. Kenan Eliuz: No comment. (yorum yok) İşimden memnununum. Yani gerçekten, şu yeni hastaneyi bitirip orda çalışmak istiyorum.
OLAY: Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Yeni görevinizde başarılar dileriz…
Op. Dr. Kenan Eliuz: Ben size teşekkür ederim, çalışmalarınızda da başarılar dilerim.