Eleştiri okları belediyeye yöneldi

Ticaret ve Sanayi Odası`nın Kongre ve Fuar Merkezi’nde iş adamları ve siyasileri, kentin sorunlarını çözme noktasında bir araya getirdi. Ancak, farklı sesler kentin en önemli sorununun ne olduğu konusunda ortak akıl üretemedi! Eleştiriler de Çanakkale Belediyesi üzerine yoğunlaştı.

918
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, kentin sorunlarını konuşmak ve çözüm yolları aramak için kent siyasetinin ve iş dünyasının önemli aktörlerini bir araya getirdi. Toplantıyla AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Ak Parti Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Kutlu, CHP Çanakkale İl Başkanı Hamza Karagöz, MHP Çanakkale İl Başkanı Efkan Erkan, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Başkan Yardımcıları Mert Mildon ve Sadık Aydoğan, ÇAGİAD Başkanı ve ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Sezen, ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız, MÜSİAD Çanakkale Başkanı Ali Osman Yıldız, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal katıldılar.
 
 
Engin, sorunları sıraladı
ÇTSO Başkanı Bülend Engin`in açılış konuşması ile başlayan toplantıda kentin bir çok sorunu gündeme geldi. Sorunları ilk olarak Engin sıraladı. Engin, kendisine göre öncelikli olan sorunları; “İlimizin sorunlarını Ticaret ve Sanayi Odası olarak seslendirmek, çok sesli demokratik taleplerimizi paylaşmak adına arz etmek istiyoruz. Çanakkale Yat Limanı’nın süratle Çanakkale’ye kazandırılması, Lapseki İlçemizin gerçek balıkçı barınağı ve marinaya sahip olması, Kruvaziyer iskelenin yapılması, boğaz Köprüsünün yapılması, Ayvacık altı iskele projesi, Gökçeada gümrük kapısı ile Midilli arasında ticaret ve turizm köprüsü oluşturulması, Karacaören İskelesi Projesi hayata geçirilerek Akbaş- Karacaören hattı ulaşımı sağlanmalıdır. Açılmış olan Gökçeada Havaalanı ile Çanakkale havaalanının pist uzatımından sonra uçuşların çeşitlendirilmesi, İlimize demiryolu ulaşımının sağlanması, Sarıçay’ın islah edilmesi ve turizme kazandırılması, dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek ikinci, üçüncü, dördüncü  üniversitelerin ilimize kazandırılması, ilimiz esnafının birleşerek AVM kurması ve dışarıdan gelen yatırımcılara karşı esnafımızın korunması, kamu kurumları ve küçük sanayi sitelerinin kent dışına taşınması, askeri tesisler ve kamu lojmanlarının  ekonomiye kazandırılması, çarpık kentleşmenin yaşanabilir kent haline gelmesi için sahil şeridine dolgu yapılması, sahil alanlarının genişletilmesi,Tünel vb. projelerin hayata geçirilmesi, Çarşı projesinin hayata geçirilmesi, Anafartalar Otelinin yıkılması ve o adanın kente kazandırılması, Organize Sanayi Bölgesinde altyapı yatırımlarının tamamlanarak Bölgenin cazip hale getirilmesi, yeni yatırımcıların  gelmesinin sağlanması, Troya müzesi projesi, Projesi yapılmış olan Güzelyalı Gençlik ve Spor Merkezi’nin Çanakkale’ye kazandırılması, Gelibolu Yarımadası’nda projelendirilen Alçıtepe Sosyal Kültürel Altyapı  ve Abide Sosyal Kültürel Alt yapı projelerinin 2015 Çanakkale’sinde hayata geçirilmiş olması, adaların turizime kazandırılması yönünde daha fazla proje  üretilmesi, Tarımsal sanayiye yoğunlaşılması (Boylama, paketleme, üretimde markalaşılması), ilimizin gelişmesi açısından bu projelerin hayata geçmesi” şeklinde sıraladı.
 
Engin, belediyeye yüklendi
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, toplantıda CHP`li vekil Serdar Soydan ve CHP İl başkanı Hamza Karagöz`ün çevre konusundaki uyarısını dikkate alarak sağlıklı bir çevrenin olmazsa olmazları olduğunu söyledi. Engin, “Bizim olmazsa olmazımız, gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en büyük mirasın çevremiz olduğudur. Bunu her zaman söyledik.   Yol açılıyor, bir haftada bitecek yolun üç ayda bitmesi nedeni ile üyem rahatsız oluyor. Bu sefer üyemi koruyamıyorum. Üyem de `başkan uyuyor musun kardeşim?` diyor. `Niye hakkımı korumuyorsun benim? Dükkanımın önü kazılmış, edilmiş, müşteriler dükkanıma giremiyor` diyor” şeklindeki açıklaması Soydan`ı harekete geçirdi. Soydan, toplantının belediye faaliyetlerinin ele alındığı bir toplantı olduğunu ifade ederek, “Keşke belediye başkanını davet etseydiniz” dedi.
 
 
Daniş, Çanakkale`yi kötüledi
Toplantıda konuşma yapan AKP Milletvekili Mehmet Daniş, “Bizim nüfusumuz, kentimizin dinamikleri bizi çok ileriye taşıyabilecek noktada değil, seviyede değil. Biraz bunun tıkanıklığını yaşıyoruz. Çanakkale`de hangi kurum biraz ilereye gitse, bakıyoruz illa muhalifleri çıkıyor. Yani üniversite biraz adımlar atıyorsa, başka bir kurumla hemen karşı karşıya geldiğini görüyorsunuz. Veya iş adamları derneği biraz ilereye geldiğinde onun paraleli, aslında alternatifi olan diğer bir dernekle çekişmenin yaşandığını görüyoruz. Aslında böyle olmaması gerekiyor. Demokrasi sadece seçimi konuşmak olmadığını ifade ediyoruz, yönetişimden bahsediyoruz. Yönetişim tam da budur zaten. Yani birşeyler planlanırken, beraber karar alma sürecine katılmadır. Bunların Çanakkale`de zaman zaman biraz eksikliğinin olduğunu düşünüyorum. Mesela, bu hazırlıklar, toplantılar, fikir alışverişleri tam yapılmıyor, ama Bir şey nihayete vardığında bunun sahipleneni de çok oluyor. Bunun da en fazla ızdırabını duyanlardan biri biziz” dedi.
 
 
Soydan-Daniş arasında, “Havaalanı” polemiği
“Çanakkale için ne yapılması gerekiyorsa, hep beraber oturur tartışırız” diyen CHP Milletvekili Serdar Soydan, havaalanı konusunu örnek verdi. Soydan, “Örneğin Çanakkale havaalanını kaldırsaydık ne olurdu?” dedi. Bunun üzerine araya giren, AKP`li vekil Mehmet Daniş, “Kaldıramazdık ki. Ne kadar rahat söylüyorsun?” dedi. Bunun üzerine “Olurdu olurdu, olmayacak bir şey yok. En azından büyütmezdik. Ben bunu 2011 yılının temmuz ayında dile getirdim” diyen Soydan, “Ticaret odasının da buna sahip çıktığını biliyorum. Ama sivil toplum örgütleri bu işi çok fazla dillendirmediler, çok fazla sahip çıkılmadığını biliyorum. Ama iktidar partisi olarak bu işin doğru yolunu bulmak zorundaydınız. Havaalanını zaman içinde buradan kaldırılsaydı, Çanakkale`ye dördüncü köprüyü yapma şansımız olurdu” şeklinde konuşurken araya giren Daniş, “Havaalanını nereye taşıyacaktık, nasıl taşıyacaktık? Bunu konuşmamız lazım” dedi. Soydan, “Örneğin şunu yapardık, konuşsaydık yol bulurduk. Genişletme çalışmalarını durdururduk, bu havaalanı bu şekilde devam ederdi. 2-3 yıl sonunda uygun bir yer bulunabilirdi, araştırırdık” dedi. 
 
ÇAGİAD da belediyeye yüklendi
Soydan`ın “Ama sivil toplum örgütleri bu işi çok fazla dillendirmediler, çok fazla sahip çıkılmadığını biliyorum” sözlerini hatırlatan ÇAGİAD Başkanı Hikmet Sezen, “Bir cevap hakkı doğduğunu düşünüyorum. Biz bu işin bu kadar önemli olduğuna inanmış olsaydık. Elbette bununla ilgili fikir beyan ederdik. Kaldı ki şehirdeki sıkışıklığın havaalanı ile alakası olduğunu düşünmüyorum. Başarısız bir şehir planlamasından kaynaklandığını, yoksa şehrin bir başından öbür başına gidinceye kadar maalesef, yarım saat gibi bir süreyle karşılaşıyoruz. Bol ışık, dar yollar, iyi planlanmamış 30 senedir bir Çanakkale var. Bence bu havaalanı ile alakalı değil. Esenler Mahallesi yeni planlanmasına rağmen, iyi planlanmadığından doğru ulaşım sağlanamayan bir yapısı var. Kaldı ki bu işlere radikal çözümler üretirken, çıkan faturalara da bakmak lazım. Çanakkale köy olarak kalmamalı” dedi.
 
 
Yat limanı olmazsa Çanakkale bitiyor mu?”
CHP`li vekil Serdar Soydan, burada söz alarak, “Bu yatırımlar geldi de biz olmaz mı dedik? Bir tek Çanakkale`ye yatırımı, yat limanı olarak düşünüyorsanız, bu proje 5-10 yıllık proje değil, bunu engelleyen de sadece belediye değil. Farzet ki belediye engelledi. Yani yat limanı olmazsa Çanakkale ölüyor, bitiyor mu? Herşey yat limanına mı kaldı?” dedi.
 
Çöp deponi alanında vahşi depolama yapılıyor”
“Şimdi, havaalanı çok önemlidir. Havaalanı çok daha önce Çanakkale`nin havaalanının yerinin yanlış olduğu söylenebilirdi” diyen İl ğenel Meclisi MHP Grup Başkanvekili ve TSO Meclis üyesi Halil Rüştü Akgün, “Makro planlar yapmak lazım. Mikro ile hareket edenler işte bakın havaalanında olduğu gibi kısılırlar kalırlar. Havaalanı yanlıştır. Keşke 20 yıl önce söylenseydi. 800 metre iken, sadece askeri havaalanı iken söylenseydi. Ama bir doğru vardır ki, hatanın neresinden dönersen kardır. Şimdi 2400`e çıkıyor, daha sonra 3000`e çıkacak. Bizim düşüncemiz havaalanı İntepe varyantı gibi olmamalı. O yaptı, şu yaptı, bu yaptı denmemeli. Ortak akla ulaşmak istiyorsak, kime sorarsak soralım, havaalanın yerinin doğru olmadığını söyleyecektir” şeklinde konuştu. Çanakkale Çöp Deponi alanı projesinin halen bitmediğini ifade eden Akgün, “Çöp Deponi alanı projesi gerçekleşmemiştir. Yarımdır proje. Halen vahşi depolama yapılmaktadır. Oradaki atık sular dereye gidiyor” ifadelerini kullandı.
Paylaş