havadurum

Elektrik ve doğalgaz yüzde 9 arttı..

974

EPDK’nın Resmi Gazetede yayınlanan kararına göre, konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati yüzde 9,57 artış ile 29,578 kuruş oldu. Buna göre 4 kişilik bir ailenin aylık ödemesi gereken elektrik faturası da 94.75 liradan yüzde 22 artışla 115.62 kuruşa çıktı. Aralık 2017’de aynı tüketim için 95 lira ödeyen bir aile, artık 21 lira daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. BOTAŞ ise, doğalgaza konutlar ile küçük ve orta ölçekli işletmelerde 1 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 9, büyük işletmelerde yüzde 14 zam yapıldığını açıkladı. Vatandaşlar, gazetemiz Çanakkale OLAY’a elektrik ve doğalgaza gelen zamları değerlendirdi. Konu hakkında açıklamada bulunan emekli gazeteci Ertol Akışık ve emekli matbaacı Şaadi Eker, zamların vatandaşları özellikle kış sezonunda çok zor duruma sokacağını söylediler. Emekli gazeteci Akışık, zamlardan en çok çocuklarını okutmaya çalışan aileleri etkileyeceğini söyledi. Emekli matbaacı Eker ise, bu zamlara bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi. 

 
“Zamlar, çocuklarını okutmaya çalışan aileleri daha da zora sokacak”
Emekli Gazeteci Ertol Akışık, zamların etkisinin Eylül-Ekim aylarında göstereceğini söyleyerek; “Elektrik ve Doğalgaz’a zam gelmesi şuan için iyi bir şey değil. Çünkü bu aydan sonra havalar biraz daha serinlemeye başlayacak ve bu zamların etkisi o zaman daha da belli olacak. Çünkü birçok insan, çocuklarını okula hazırlamaya çalışıyor. Yani çocuk masrafları ev ihtiyaçları derken, bir de elektrik ve doğalgaza zam gelmesi, vatandaşları zor duruma sokacak. Özellikle çocuklarını lise ve üniversitede okutan aileler için durum biraz daha zorlaşacak. İnsanların bundan sonraki hayat şartları içerisinde ayakta durmaları zorlaşacak. Tabi bu duruma yüksek makamlar tarafından bir çare oluşturulmalıdır” dedi. 
 
“Hükümetin bir takım önlemler alması gerekiyor”
Vatandaşların gelen zamlarla yaşam koşullarının zorlaşacağını söyleyen Akışık, hükümet tarafından önlem alınması gerektiğini belirterek; “İnsanların hayatlarını zorlaştıracak hemen her şeye zam geliyor. Ülkede yaşayan emekli de bu durumdan etkilenecek, memur da bu durumdan etkilenecek, çiftçi de bu durumdan etkilenecek, esnaf da bu durumdan olumsuz etkilenecek. İnsanların, kışın bu şartların altından kalkabilmesi için hükümetin bir takım önlemler alması gerekiyor. Fakat gerekli önlemler alınmadığı takdirde insanların yaşamları daha da zorlaşabilir. Çünkü şuanda en düşük ev kirası 750 lira, bunun üzerine elektrik, doğalgaz ve su eklenince, bir asgari ücretlinin maaşından ortalama bin lira ev masraflarına gitmiş oluyor” ifadelerini kullandı. 

“Bir asgari ücret maaşının bin 200 lirasını ev ihtiyaçları için harcamak zorunda”
Kışın vatandaşların ev ihtiyaçlarının daha da artacağını dolayısıyla yaşam koşullarının da zorlaşacağını söyleyen emekli matbaacı Şaadi Eker; “Seçimli bir yaz atlattık ve bazı ihtiyaçlara zam gelmesini bekleniyordu. Bu zamlar, özellikle asgari ücretliyi çok zorlayacak. Çünkü bin 600 lira alan bir çalışan, ev kirası, elektrik, su, doğalgaz ve ev masrafları gibi giderlerle maaşının ortalama bin 200 lirasını ev ihtiyaçları için harcamak durumunda kalıyor. Bu durumlar göz önüne alındığı zaman vatandaşa yaklaşık olarak 400 lira para kalıyor ve bir ay bu ücretle geçinmesi gerekiyor. Tabi bu masraflar kışın daha da artacak. Küçük bir örnekle bu zammın ne kadar etki ettiğini görebiliyoruz. İnsanlar, maaşlarını az buluyorlar. Çünkü maaş arttıkça girdiler de çoğalıyor. Dolayısıyla insanları çok zor bir kış bekliyor. Çünkü kışın masraflar daha da artacak ve insanların yaşam koşulları zorlaşacak. Hükümetin bu zamlara önlem alması, kolaylık sağlaması gerekiyor” dedi. (Baykal Sağlam)
Paylaş