havadurum

Elektrik aboneliğinde yeni dönem

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Değişiklik Taslağını kamuoyu ile paylaştı. Kurumun internet sitesinde yer alan taslakta düzenli fatura ödeyen abonelerden güvence bedeli alınmaması ve tahsilat riski sebebi ile yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin yüzde 50 daha fazla alınması gibi maddeler yer alıyor.

1431

EPDK, kurum Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri içeren taslağı resmi internet sitesi üzerinden yayımladı.

Kurumdan yapılan açıklamada “30/05/2018 tarihli ve 30436 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde (Yönetmelik) çeşitli tarihlerde değişiklikler yapılmış, gelinen süreçte ise gerek Kurumumuza ulaşan talepler gerekse de uygulamada ortaya çıkan gereklilikler sebebiyle Yönetmelikte yer alan düzenlemelerde değişiklik veya ilave düzenleme yapma ihtiyacı doğmuştur. Bu amaçla gerekli değişiklikleri yapmak amacıyla hazırlanan “Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” ilgililerin görüşlerinin alınmasını teminen Kurumumuz internet sayfasında 15 (onbeş) gün süreyle görüşe açılmıştır.” denildi.

Taslağın kabul edilmesi durumunda fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacak.

YABANCI UYRUKLU TÜKETİCİLER İÇİN YENİ DÜZENLEME

Aboneliklerini sonlandırmadan kullanım yerini terk etmeleri nedeniyle yabancı uyruklu tüketicilerden alınacak güvence bedelinin ise yüzde 50 oranında arttırılması ile ilgili madde düzenlemesi de yeni taslakta yer alıyor.

Öte yandan, ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri de bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak.

DİJİTALLEŞEN DÜNYAYA UYUM İÇİN ADIMLAR

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Değişiklik Taslağı kapsamında sektörün dijitalleşen dünyaya uyumu için yüz yüze yapılan ve çok sayıda sayfa içeren perakende satış sözleşmeleri aboneye imza için şart koşulmayacak. Temel bilgileri içeren özet niteliğinde bir sayfa abonenin imzasına sunulacak ve sözleşmenin tamamı ise dijital ortamda aboneye iletilecek.

Sonlandırılan perakende satış sözleşmesi kapsamında unutularak talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedeli bütün imkânlar kullanılarak hak sahibine ulaştırılacak. Ancak hak sahibine ulaşılamayan hallerde oluşan toplam tutar tarifeden düşmek suretiyle tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak. İlgili abonelerin güvence bedeli hakkı ise baki olacak ve talebi halinde ilgili şirketlerin söz konusu bedeli ödeme yükümlülüğü devam edecek.

BİLDİRİM OLMADAN YASAL TAKİP BAŞLAMAYACAK

Kaçak elektrik kullanımında ceza katsayısı ise arttırılıyor. Taslakta kaçak kullanım yaptığı tespit edilen kişilerin daha fazla ceza ödemelerine yönelik düzenleme yapıldı.

Taslakta yapılması öngörülen değişiklikler kapsamında, kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında borç sahibine bildirim yapmadan dağıtım şirketi tarafından yasal takip işlemi başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş