Eğitim-Sen ÇOMÜ’de özlük hakları ihlallerine dikkat çekti

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim-Sen Temsilciliği, ÇOMÜ’de yaşanılan hukuksuz uygulamaların takipçiliğini sürdürüyor. Bu konuda ÇOMÜ yönetiminden yeterli açıklamalar alamadığını bildiren Eğitim-Sen yaşanılan hukuksuz uygulamaları bir bir kamuoyu ile paylaştı.

1590
Eğitim-Sen’in hizmet binasında basın açıklaması yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim-Sen Temsilciliği; sendikanın hukuka aykırılıklarla mücadelesini yasal çerçevede sürdürmeye devam edeceğini bildirdi. Sendikadan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde (ÇOMÜ) son bir yıllık gelişmeleri değerlendirmek üzere bir rapor hazırlığında olduğumuzu 21 Mart 2012 tarihinde yaptığımız basın açıklaması ile kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu süreçte ÇOMÜ`den hem basın yoluyla hem de resmi olarak bazı veriler talep ettik. Ancak bu güne değin ciddi herhangi bir yanıt alamadık. Değerlendirmemiz bir kaç başlıkta yapılacaktır. Bunlardan ilki ve doğal olarak bir sendika olarak en önemlisi saydığımız ÇOMÜ personelinin özlük haklarıdır. Aşağıda son bir yıl içerisinde ÇOMÜ personelinin özlük haklarına yapılan müdahalelere ilişkin değerlendirmemizi sunuyoruz.
 
Bilindiği üzere Lima Bildirgesi başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere çeşitli anlaşmalar ve uluslararası standartlar gözetilerek oluşturulmuştur. Bu değerlendirmeye konu olan kısmı ise İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 23. Maddesinde dillendirilmiştir: 1. Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, adaletli ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır. 2. Herkesin, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır. 3. Herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır ve gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş bir yaşam sağlayacak adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır. 4. Herkesin çıkarını korumak için sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı vardır."
 
Lima Bildirgesinin Akademik özgürlük başlığı altındaki sekizinci maddesi şöyle demektedir: "Akademik Özgürlük…Madde 8 Yukarıda sıralanan hakların kullanılması bazı özel görev ve sorumlulukları da birlikte getirir ve başkalarının haklarının korunması için gerekli olan bazı kısıtlamalara tabi tutulabilir." Çalışma özgürlüğü, Ülkemiz Anayasasının 49. maddesi ile de koruma altına alınmıştır. “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır”
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde 23/03/2011 tarihinde yapılan Rektörlük devir tesliminden sonra iş başına geçen yönetim, bir yılık bir süreçte, özellikle idari kadrolarda bulunan personeli yukarıda belirttiğimiz tüm evrensel kuralları ve hukuku çiğneyerek görevlerinden uzaklaştırmaya, elde ettikleri özlük haklarını ellerinden almaya çalışmıştır. İdarenin göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Yapı İşleri Daire Başkanı ve İdari Mali İşler Daire Başkanı kendileri için uygun çalışma ortamının olmayacağını düşündükleri için emekliliklerini istemişlerdir. Ardından Genel Sekreter Yardımcısının kadrosu önce Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile geri alınmış aynı göreve vekâleten ataması yapılmış bir süre sonra da vekâlet kaldırılarak Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığında bir göreve verilmiştir.
 
Bu süreç tamamlanmadan kısa bir süre önce, bir önceki yıl (2010) Üniversitenin denetimini gerçekleştiren Sayıştay Denetçisi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Çanakkale İl Müdürlüğü’nü denetlemek amacı ile Çanakkale’ye gelmiş; fakat bu görevi yapmak yerine Üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısının odası apar topar boşalttırılarak kendisine tahsis edilmiş, ESBAV’a ait bir araç kullanımına verilmiş ve zamanının tamamını Üniversitemizde geçirerek gayri resmi olarak Danışmanlık (!) görevi yapmaya başlamıştır. Böylelikle Üniversitenin atanmış Genel Sekreteri etkisiz hale getirilmiştir. Kısa bir süre sonra ise Genel Sekreter, Yönetim Kurulu kararı ile görevinden alınarak Genel Sekreter Yardımcılığı kadrosuna atanmış akabinde de 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile yeni kurulmakta olan ve akademik personeli ve öğrencisi olmayan İletişim Fakültesi’ne “Fakülte Sekreteri” olarak görevlendirilmiştir.
 
Bu süreç tamamlanınca eski Sayıştay Denetçisi, 03 Ağustos 2011 tarihinde Üniversite Yönetim Kurulunca “Genel Sekreterliğe” atanmış; fakat kısa bir süre sonra beyan ettiği üzere “misyonunu tamamladığı için” istifa etmiştir. Bunun anlamını Kamuoyunun takdirine sunuyoruz.
 
Bu süreçle birlikte İdarenin “kadrolarla ilgili çalışması” şimdiye kadar Yükseköğretim kurumlarında görülmemiş bir şekilde hızlanarak devam etmiştir.
 
Özlük hakları ihlalleri bir bir sayıldı.
Kadroları elinden alınarak başka kadrolara atanan ya da Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile görevinden alınarak farklı görevlere atanan personel aşağıdaki gibidir:
 
1.Kütüphane Daire Başkanı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile muvafakati alınmadan süresiz olarak Lapseki Meslek Yüksekokulu Sekreterliğine görevlendirilmiştir.
 
2. Lapseki Meslek Yüksekokulu Sekreteri, Gelibolu Meslek Yüksekokulu Sekreterliği kadrosuna 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile muvafakati alınmadan süresiz olarak görevlendirilmiştir.
 
3. Gelibolu Meslek Yüksekokulu Sekreteri, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Enstitü Sekreterliği kadrosuna naklen atanmıştır.
 
4. Personel Daire Başkanı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile Kütüphane Daire Başkanlığına muvafakati alınmadan süresiz olarak görevlendirilmiştir.
 
5. Bilgi İşlem Daire Başkanı kadrosu alınarak, İlahiyat Fakültesi Fakülte Sekreterliği kadrosuna muvafakati alınmadan naklen atanmıştır.
 
6. İlahiyat Fakültesi Fakülte Sekreteri kadrosu alınarak, Bilgi İşlem Dairesi kadrosunda bulunan Şube Müdürlüğüne muvafakati alınmadan naklen atanmıştır.
 
7. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Fakülte Sekreteri, kadrosu alınarak Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı kadrosunda bulunan Şube Müdürlüğü kadrosuna naklen atanmış, fakat söz konusu Fakültenin Fakülte Sekreterliğine vekâleten görevlendirilmiştir.
 
8. İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Satınalma Şubesi Şube Müdürü 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile muvafakati alınmadan süresiz olarak İletişim Fakültesinde görevlendirilmiştir.
 
9. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı kadrosunda bulunan Şube Müdürü 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile Mühendislik Mimarlık Fakültesinde görevlendirilmiştir.
 
10.Uzman Kadrosunda olup Döner Sermaye Müdür Yardımcısı görevinde bulunan personel önce muvafakati alınmadan süresiz olarak Kütüphane Daire Başkanlığında kısa bir süre sonra yine muvafakati alınmadan süresiz olarak Ziraat Fakültesinde, kısa bir süre sonra da muvafakati alınmadan süresiz olarak Sarıcaali yerleşkesinde, yine kısa bir süre sonra 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile muvafakati alınmadan süresiz olarak Biga Meslek Yüksekokulu’nda görevlendirilmiştir.
 
11.İdari Mali İşler Daire Başkanlığı Satınalma Şubesi Satınalma Memuru 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile muvafakati alınmadan süresiz olarak İlahiyat Fakültesinde görevlendirilmiştir.
 
12.Dış İlişkiler Biriminde görevli ve Döner Sermaye İşletmesi kadrosunda bulunan 4-b’li personel, muvafakati alınmadan süresiz olarak Biga Meslek Yüksekokulu Döner Sermaye İşletmesi emrine 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile görevlendirilmiştir.
 
13.ÇOMÜ Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü uzman kadrosunda görev yapan personel sözleşmesi uzatılmayarak görevine son verilmiştir.
 
14.Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Sağlık Birimi`nde Uzman Psikolog olarak görev yapan personel sözleşmesi uzatılmayarak görevine son verilmiştir.
 
15.Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı uzman kadrosunda görevli personel önce Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi`ne muvafakati alınmadan süresiz olarak 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile görevlendirilmiş; daha sonra sözleşmesi uzatılmayarak görevine son verilmiştir.
 
16. Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu`nda profesör kadrosunda görev yapan personel, kadrosunun bulunduğu Yüksekokulda yeterli öğretim elemanı bulunmamasına rağmen muvafakati alınmadan öğrencisi bulunmayan Bayramiç Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Programına, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile görevlendirilmiştir.
 
Üniversitemiz İdaresinin ilk icraatlarından biri de İzmir Vergi Dairesi Başkanlığından dört Hesap Uzmanı ve Yalova SGK’dan şef kadrosunda çalışan bir kişi (istifa eden Genel Sekreter ile akrabalık bağı bulunan) olmak üzere toplam beş kişinin naklen atamasını yapmak olmuştur. Bu Kurumlardan naklen ataması yapılan bu personel aşağıdaki kadrolara asaleten atanmıştır;
 
1.Bir tanesi asıl Genel Sekreterin İdari Mahkemeye açtığı dava sonucu beklenmeden, eski görevi Sayıştay Denetçiliği olan Genel Sekreterin istifası ile boşalan Genel Sekreterlik kadrosuna,
 
2.Bilgi İşlem Daire Başkanlığına,
 
3.İdari İşler Daire Başkanlığına,
 
4.Uygulama Hastanesi Müdürlüğüne, (bu personel ataması gerçekleştikten birkaç ay sonra bir yıllığına TUBİTAK’a geçici görevle gönderilmiştir.)
 
5.Mühendislik Mimarlık Fakülte Sekreterliğine, (sadece kadro kullanılmaktadır.) Yeni atanan personelden bazıları atandıkları kadronun yanı sıra çeşitli görevlere de vekâlet etmektedir.
 
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı kadrosunda bulunan personel aynı zamanda Genel Sekreter Yardımcılığı ve Personel Daire Başkanlığı görevine, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Sekreteri görevine atanan personel Döner Sermaye Müdürlüğü görevine vekâlet etmektedir. Bu personelden dördü Üniversitenin Dardanos yerleşkesinde bulunan personel lojmanlarında ikamet etmektedir.
 
Üniversitenin dekan ya da müdürleri resmi araba kullanmazken bu personelin resmi araba ile işe gidip geldiği bilinmektedir. Bu denli çok sayıda ve birçoğu hukuka aykırı olarak yapılan atamalar ve yer değiştirmeler İdarenin amacı hakkında kuşku uyandırıcı niteliktedir.
 
Çünkü:
1. Emeklilikle boşalan Yapı İşleri Daire Başkanlığı diğer kurumlardan naklen atanan personel için basamak olarak kullanılmış kısa bir süre sonra bu kadro tekrar boşaltılmış ve Daire Başkanlığı mühendis kadrosunda bulunan bir personel Daire Başkanı olarak asaleten atanmıştır.
 
2. Rektörlük Özel Kalemde Rektörlük değişimi ile birlikte Eğitim Fakültesinde çalışmakta olan bir memur görevlendirilmiş, bu memur daha sonra Gelibolu MYO Yüksekokul Sekreterliğine asaleten atanmıştır. Fakat Özel Kalemdeki görevine devam etmektedir.
 
3. Fen Edebiyat Fakültesi Şef kadrosunda bulunan personel önce Rektörlük Özel Kalemde çalışmaya başlamış, daha sonra Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı kadrosunda bulunan Şube Müdürlüğü kadrosuna vekâleten görevlendirilmiştir.
 
4.Çan Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri, İdareye vermiş olduğu dilekçeye istinaden İdari Mali İşler Daire Başkanlığı kadrosunda bulunan Şube Müdürlüğü kadrosuna atanmıştır, (Bu kadrolar sınav ile yükselmeye tabidir).
 
5.Gökçeada Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri, İdareye vermiş olduğu dilekçeye istinaden Bilgi İşlem Daire Başkanlığı kadrosunda bulunan Şube Müdürlüğü kadrosuna atanmıştır, (Bu kadrolar sınav ile yükselmeye tabidir).
 
6. Gökçeada Uygulamalı Bilimler YO Yüksekokul Sekreteri kadrosunda bulunan personelin görevi Yönetim Kurulu kararı ile Çan MYO Yüksekokul Sekreterliği ile değiştirilmiştir. Böylelikle Gökçeada’da bulunan tüm görevlerin sürgün amaçlı kullanılmaya hazır hale getirildikleri iddia edilmektedir.
 
Gerçekleştirilen görevden almalar sonucu İdare Mahkemesine başvuran personelin tamamı açmış oldukları davaları kazanmıştır. Bu bağlamda;
 
1.Genel Sekreter, (hali hazırda aynı kadroda iki Genel Sekreter bulunmaktadır. Bu durumun hukuka nasıl uydurulduğu merak konusudur)
 
2. Genel Sekreter Yardımcısı,
 
3. Kütüphane Daire Başkanı,
 
4. Personel Daire Başkanı,
 
5. Bilgi İşlem Daire Başkanı, (2012 Mart ayı sonuna kadar aynı kadroda iki Daire Başkanı bulunmakta idi).
 
6. İlahiyat Fakültesi Fakülte Sekreteri, (2012 Nisan ayı içinde aynı kadroda iki Fakülte Sekreteri oldu).
 
7. İdari Mali İşler Daire Başkanlığı memuru, görevlerine geri dönmüştür.
 
Fakat kesinleşmiş mahkeme kararlarına rağmen görevden almalar devam etmiş, aşağıdaki gibi yeni görevlendirilmeler yapılmıştır.
 
1.Genel Sekreter 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile 06/03/2012 tarihinde İletişim Fakültesi Fakülte Sekreteri olarak görevlendirilmiştir.
 
2. Genel Sekreter Yardımcısı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile Biga da bulunan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda görevlendirilmiştir.
 
3. Kütüphane Daire Başkanı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Yüksekokul Sekreterliğine görevlendirilmiş. Personel bunun üzerine İdari Mahkemeye başvurmuş, Mahkeme tarafından tekrar göreve iade kararı verilmiş fakat İdare, Kütüphane Daire Başkanını yine aynı kanun maddesi ile Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Yüksekokul Sekreterliğine görevlendirmiştir.
 
4. Personel Daire Başkanı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile Kütüphane Daire Başkanlığına görevlendirilmiştir. Kütüphane Daire Başkanının İdare Mahkemesi kararınca görevine birkaç kez geri dönmesi ile Personel Daire Başkanı görevine iade edilmemiş her seferinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/b-4 maddesi ile Uygulama Hastanesi Müdürlüğüne vekâleten görevlendirilmiş son olarak tekrar Kütüphane Daire Başkanlığına aynı kanun maddesi ile görevlendirilmiştir.
 
5. İlahiyat Fakültesi Fakülte Sekreteri, kadrosu alınarak, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri kadrosuna naklen ataması yapılmıştır.
 
6. İdari Mali İşler Daire Başkanlığı memuru Çan Meslek Yüksekokulu bir alt derecede bulunan memur kadrosuna naklen ataması yapılmıştır.
 
7. Bilgi İşlem Daire Başkanı İdare aleyhine açmış olduğu davayı kazanmasına rağmen benzer örneklerin olması hasebiyle Merkezden uzak bir birimde görevlendirileceği endişesine kapılmış ve bir dilekçe vermek suretiyle herhangi bir Fakülte Sekreterliği kadrosuna atanmaya razı olmuştur.
 
Kanuni hakları elinden alınmaya çalışılan ve tamamıyla kanun ve ilgili mevzuata uygun olarak görevlerinin başında bulunan bu personelin, İdare tarafından  “eski yönetimin adamı” olarak görüldüğü ve kadro işgalcisi olarak isimlendirildikleri, ifade edilmiştir. Bu haksız ve hukuksuz propaganda ile bu personelin Üniversitenin diğer akademik ve idari personeli arasında meşruiyetleri zayıflatılmaya çalışıldığı iddia edilmektedir.Ancak Uygulama Hastanesi Müdürlüğü, Mühendislik Fakültesi Sekreterliği, Gelibolu MYO Yüksekokul Sekreterliği, Çan MYO Yüksekokul Sekreterliği görevlerinde asaleten atanan personel bulunmaktayken vekâlet eliyle başka memurlar tarafından yürütülmelerinin nasıl bir hukuk örneği oluşturduğu merak konusudur.
 
Akademik personelin atamalarına getirilen engeller
Diğer taraftan merkezi doçentlik sınavını geçerek “doçent” unvanı alan veya doçentlikte bekleme süreleri dolan ya da doktoralarını bitirip Üniversitenin “atama kriterlerini” sağlayan çok sayıda akademik personelin bulunduğu bölüm/anabilim dalında ya kadro ilanı verilmemekte ya da kadro ilanlarında özel açıklama kısımlarına çok çok özel konular yazılmakta; bu durum birçok kişinin başvurularını engellemektedir. Halbuki öte yandan bazı kişiler doçent olduktan, ya da doçentlikte bekleme süresini doldurduktan çok kısa süre sonra bölümlerine veya anabilim dallarına kadro ilanları verilmiş; bu kişiler söz konusu kadrolara atanmışlardır. Devlet memurları kadrolarında bulunan personel, hangi siyasi düşünce, cinsiyet, etnik grup ve dinden olursa olsun, asaleten atanmadan önce ant içerek Devlet Memurluğu hizmetine başlamaktadır. Öte yandan devlet memuru kadrosunda bulunmayan, çeşitli kanunlara bağlı olarak işçi kadrolarında görev yapan personelin de bir devlet kurumunda, o devlet kurumunun görev ve sorunluluklarını yerine getirmesi ve daha ileriye taşıması için görev yaptıkları unutulmamalıdır. Personel belli bir kişiye değil söz konusu kuruma hizmet eder. Bu bakımdan eski yönetimin adamı, yeni yönetimin adamı gibi kişileri sınıflandırmak genel ahlaka ve hukuka aykırıdır. Personel ancak nesnel olarak değerlendirilerek verilen liyakate göre sınıflandırılabilir.Bu anlamda personeli şunun adamı ya da bunun adamı olarak lanse ederek personel ile ilgili tasarrufta bulunmak hukuka ve genel ahlaka aykırıdır. Bu durumun en kısa sürede düzeleceğini ve personelin özlükleri konusunda bundan sonra daha titiz davranılacağını umut ediyoruz. Sendikamız bu ve benzeri hukuka aykırılıklarla mücadelesini yasal çerçevede sürdürmeye devam edecektir.”
Paylaş